Žalna slovesnost pred dnevom spomina na mrtve

Žalna slovesnost pred dnevom spomina na mrtve

Na mestnem pokopališču Murska Sobota je potekala žalna slovesnost, ki jo pred dnevom spomina na mrtve tradicionalno prirejata Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z mestno organizacijo Združenja borcev za vrednote NOB.

V odsotnosti podžupana v opravljanju funkcije župana ter podžupanje, je v imenu Mestne občine Murska Sobota zbrane nagovorila članica mestnega sveta ter članica mestne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Vlasta Veren, ki je povedala: »Danes smo se zbrali na soboškem pokopališču, da se spomnimo, da počastimo spomin na mrtve, ker dokler bodo živeli v našem spominu, so še vedno tu. In danes smo se zbrali tu, da se spomnimo 2. Svetovne vojne, gorja, ki ga je prinesla in počastimo junakinje in junake, ki so imeli pogum za upor in so za svobodo darovali svoje življenje. Da se spomnimo zavednih ljudi, ki so bili izgnani iz svojih domov, ljudi, ki so zato, ker niso bili po volji nacizmu in fašizmu, spoznali grozote koncentracijskih taborišč.«

V krajšem kulturnem programu so nastopili člani Mešanega pevskega zbora Vladimir Močan Društva upokojencev Murska Sobota z zborovodjo Matijo Horvatom in učenci Osnovne šole III Murska Sobota z recitalom poezije Karla Destovnika Kajuha.

Vence ob spomenikih padlih v II. svetovni vojni so poleg predstavnice Mestne občine Murska Sobota položili še člani Združenja borcev za vrednote NOB ter predstavniki Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje.

Vlasta Veren se je s položitvijo venca poklonila tudi vsem, ki počivajo na židovskem pokopališču in vsem žrtvam holokavsta.

Avtor
Avatar photo