Lendavo obiskala županja Budimpeštanskega 1. okrožja Budavár

Lendavo obiskala županja Budimpeštanskega 1. okrožja Budavár

Na današnji dan, pred 655 leti je kralj Ludvik I. rodbini Bánnfy podelil sejemske pravice in s tem se je lendavska posest zapisala v takratni gospodarski, politični in kasneje tudi meščanski zemljevid Evrope. V spomin na ta dogodek je 28. oktober dan, ko občina Lendava praznuje svoj praznik.

Ob tej priložnosti je podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Lendava, Ivan Koncut danes v mestni hiši sprejel častne občane Občine Lendava in jim izrazil zahvalo ter veselje, da so se odzvali vabilu, saj so bili v preteklosti prav oni ključni akterji razvoja mesta v katerem živimo. Ferenc Hajós, Ferenc Kiraly, Franc Gerič in Metod Dragonja so se v prijetnem in spominov polnem pogovoru spomnili številnih anekdot in prelomnic lendavske polpretekle zgodovine, ki so jo soustvarjali ter obenem dali mnoge koristne predloge in ideje.

Sprejemu je prisostvovala tudi županja okrožja Budavár, 1. okrožja madžarske prestolnice Budimpešte, Márta Naszályi Váradiné, ki se pretekli večer udeležila prireditve ob prazniku Občine Lendava. Od leta 2014 pobrateni Občina Lendava in 1. okrožje Budimpešte Budavár sta v preteklih letih tesno sodelovali, kar bo se bo, kot je to potrdila županja Márta Naszályi Váradiné – ki je svoj mandat nastopila leta 2019 – nadaljevalo tudi v bodoče. Sodelovanje se bo ob kulturno umetniškem razširilo tudi na področje športa, prav tako bo v postcovidnem obdobju priložnost za več obiskov in dogodkov, ki bodo nadgrajevali dosedanje plodovito sodelovanje.

Županja okrožja Budavár, 1 . okrožja madžarske prestolnice Budimpešte, Márta Naszályi Váradiné, se je ob tej priložnosti zapisala v Knjigo gostov in podpornikov Lendave in delila naslednje misli: Hálásan köszönjük Lendva megtisztelő meghívását! A polgármester és a település vendégszeretetét! Lendva csodálatos, vonzó és barátságos hely, amely még sok szép élményt tartogat számunkra- ezért feltétlenül szeretnénk mihamarabb ismét eljönni. Valamint örömmel és tiszteltettel hívjuk Lendva küldöttségét Budavárba! – Najlepše se vam zahvaljujemo za prijazno vabilo! Hvala tudi za gostoljubje župana in celotnega mesta! Lendava je čudovito, očarljivo in prijazno mesto, ki nam obeta še mnogo lepih dogodivščin – zato bi vas radi čim prej obiskali ponovno. Prav tako pa vljudno vabimo predstavnike Lendave k nam v Budavár!

Ob njenem prvem uradnem obisku v Lendavi ji je podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Lendava, Ivan Koncut podaril Postillo, faksimile knjige, ki so jo leta 1573 natisnili v tiskarni Rudolfa Hoffhalterja na gradu lendavskega gospoda Bánffyja.

vir: www.lendava.si | foto: Tomaž Galič

Avtor
Avatar photo