Zadnji dan za namestitev zimskih pnevmatik na vaša vozila

Zadnji dan za namestitev zimskih pnevmatik na vaša vozila

Izbor urednika

Če še nimate svojega vulkanizerja ali pa je vaš prezaseden, ponujamo vam nekaj naših ponudnikov vulkanizerskih storitev: www.mojponudnik.si/ponudnik-oznaka/vulkanizerstvo/

Zakon o varnosti cestnega prometa določa obvezno zimsko opremo od 15. novembra do 15. marca. Zato je potrebno vsako leto do 15. novembra namestiti na naša vozila zimske pnevmatike. Te uporabljamo do 15. marca oziroma do tedaj, ko so na cesti zimske razmere, nato pa jih zopet zamenjamo z letnimi pnevmatikami.

Zakaj je potrebna menjava zimskih pnevmatik?

Zakonodaja ni edini razlog, da menjamo pnevmatike. Dejstvo je, da se zimske gume bolje obnesejo v zimskih razmerah, letne gume pa v poletnih visokih temperaturah. Razlogov za to je več:

  • zimske pnevmatike so izdelane za nizke temperature, zato ob visokih temperaturah postajajo mehkejše. Zaradi tega je poraba goriva z njimi bistveno večja, se hitreje obrabljajo, gumena zmes pa se trajno poškoduje.
  • letne pnevmatike so izdelane za poletne visoke temperature, zato niso primerne za led, sneg in nizke temperature. Iz tega razloga so pri visokih temperaturah bistveno bolj zmogljivejše in imajo v ovinkih ali pri zaviranju veliko boljši oprijem s cestiščem, poraba goriva pa je manjša.

Globina profila za pnevmatike

Pnevmatike moramo obvezno zamenjati tudi v primeru, ko so le-te preveč obrabljene. Prvi znak obrabe je obrabljena tekalna plast, kar se odraža na globini profila. Da lahko pnevmatike dobro opravijo svoje delo in nas varno pripeljejo na cilj, morajo imeti ustrezno globino profila. Tudi ta je zakonsko določena, in sicer:

  • za letne pnevmatike je minimalni profil 1,6 mm,
  • za zimske pnevmatike je minimalni profil 3 mm.

Kako lahko preverimo globino profila pnevmatike?

Obrabljene pnevmatike moramo pravočasno zamenjati, sicer lahko resno ogrozijo našo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Priporočljivo je , da profil pnevmatiik redno spremljamo in merimo, saj bomo na ta način vedeli, kdaj je čas za njihovo menjavo.

Globino profila lahko preverimo na različne načine:

z merilnikom globine
Z njim dobimo zelo natančne podatke o globini profila. Na voljo so v različnih oblikah, od plastificiranih kartic do digitalnih merilnikov. Merilnik globine porinemo v glavni kanal pnevmatike in vidimo, koliko še manjka do minimalne globine profila.

s kovancem za 2 EUR
To je najpreprostejši način za merjenja globine profila, ki nam je tudi vedno pri roki. Kovanec preprosto vstavimo v glavni kanal gume in če je viden stranski srebrni rob kovanca, potem je profila že manj kot 4 mm in je čas, da razmislimo o nakupu novih gum.

s pomočjo indikatorja obrabe
Indikator obrabe se nahaja na dnu glavnih kanalov in ko je višina profila na enaki višini kot je indikator obrabe, potem je to znak, da moramo gume na našem vozilu zamenjati.

Kje lahko opravimo menjavo pnevmatik?

Pomembno je, da jih zamenjamo pri pooblaščenih ponudnikih vulkanizerskih storitev, saj so pnevmatike pomemben del našega vozila in to iz čisto preprostega razloga, saj imajo vsa potrebna orodja in naprave za strokovno premontažo in centriranje gum, kar je ključnega pomena za varno vožnjo ne glede na vremenske razmere.

Cena menjave pnevmatik

Cena menjave gum je zelo različna. V največji meri je odvisna od tega, ali gre za jeklena platišča ne glede na velikost, in od tega, ali gre za alu platišča različnih velikosti. Cene se razlikujejo tudi med posameznimi ponudniki vulkanizerskih storitev, zato je najboljše, da se o ceni oz. strošku menjave predhodno pozanimate.

Koliko sezon zdržijo pnevmatike oz. gume?

Starost pnevmatike najlažje preverimo, če na pnevmatiki poiščemo oznako DOT, ki označuje teden in leto, v katerem je bila izdelana. Priporočljiva starost je sicer 6 let, vendar moramo o menjavi razmišljati prej, če so na pnevmatikah vidni prvi znaki obrabe.

Življenjska doba pnevmatik je v precejšnji meri odvisna tudi od našega sloga vožnje in pravilnega ravnanja z njimi. Zato poskrbimo za redno preverjanje tlaka v pnevmatiki, enakomerno obrabo pnevmatik (za vozila, z izjemo tistih, ki imajo pogon 4×4, je priporočljiva rotacija pnevmatik ob menjavi, kar pomeni da tiste, ki so bile spredaj, se namestijo zadaj in obratno), dosledno uporabo zimskih in letnih pnevmatik glede na namen ter pravilno shranjevanje pnevmatik (hranimo jih v temnem, suhem in hladnem prostoru. Če imamo pnevmatike na platiščih, potem jih obesimo na nosilce ali jih zložimo eno na drugo. Če imamo pnevmatike brez platišč, potem jih hranimo vzporedno v pokončnem položaju in jih vsaj enkrat mesečno nekoliko obrnemo).

Avtor
Avatar photo