Vrednost povprečne najcenejše košarice najnižja doslej

Vrednost povprečne najcenejše košarice najnižja doslej

Primerjava gibanja cen košarice – pocenitev mesa, sadja in zelenjave, podražitev žitnih izdelkov

Na spletni strani Naša super hrana, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so objavljeni novi rezultate že desetega popisa osnovnih prehranskih izdelkov, z dne 17. januarja 2023.

Rezultati analize ob tem kažejo, da je glede na obdobje od pričetka spremljanja gibanja cen košarice 15 osnovnih živil (od 13.9.2022 do 17.1.2023), vrednost povprečne najcenejše košarice najnižja doslej ter znaša 41,28 evra, kar pomeni, da je za okoli 17 odstotkov nižja od vrednosti s prvega popisa septembra 2022, ko je le-ta znašala 49,90 evra.

Iz tokratnega popisa primerjave cen košaric šestih trgovcev, je vrednost najcenejše košarice znašala 39,06 evra, najdražja pa 44,28 evra. Kot še navajo na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se je cena košarice povečala le pri enem trgovcu, pri ostalih petih pa se je vrednost znižala, največ za kar slabih 14 odstotkov.

Analize tokratnega (desetega) popisa v primerjavi s prejšnjim, razkrivajo podražitev žitnih izdelkov med katerimi izstopajo testenine (slabih 6%), moka (več kot 4%) ter kruh (dobre 3,5%).

Primerjava gibanja cene košarice v zadnjih štirinajstih dneh, kaže na opazno znižanje cen mesa, svinjskega za manj kot eno četrtino ter govejega mesa za petino.

Glede na prejšnji popis se je pocenila tudi povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave za 1,28 evra oziroma 4,28 % in znaša trenutno 28,54 evra, kar pa prinaša povečanje razlike med najcenejšo in najdražjo vrednostjo najcenejše košarice sadja in zelenjave, ki znaša kar 12,56 evra.

Vrednost najcenejše sadno-zelenjavne košarice se je pri dveh trgovcih znižala, pri ostalih štirih pa se je vrednost minimalno zvišala.

Največjo izbiro izdelkov pri vseh trgovcih je zaslediti znotraj kategorij masla in jabolk, kruha, moke, piščančjega mesa, sončničnega olja in testenin. Najmanjšo izbiro izdelkov pa najdemo znotraj kategorij govejega mesa, sladkorja, jajc ter svinjskega mesa.

Znižanje povprečne vrednosti najcenejše košarice ter znižanje razlike med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, glede na prejšnji popis, nakazuje na približevanje najnižjih cen med posameznimi trgovci.

Primerjalnik cen osnovnih živil

Potrošniki se za nakup živil odločamo na podlagi pomembnih elementov izbire, kot so cena, kakovost, poreklo, blagovna znamka, trgovec in drugi. Ti izvirajo iz naših osebnih preferenc, vendar lahko trgovci s prodajnimi katalogi in ostalimi marketinškimi izpostavitvami vplivajo na odločitve vseh nas.

S primerjalnikom cen, ki omogoča primerjavo živilskih izdelkov med največjimi trgovci v Sloveniji ter izbranimi trgovci v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, želimo zagotoviti transparentnost ponudbe glede na posamezniku pomembne elemente.

Tako bomo dobili realno sliko o tem, kakšno ceno ima živilski izdelek določene kakovosti in porekla in potrošnikom omogočili lažjo izbiro med primerljivimi proizvodi pri različnih trgovcih.

Avtor
Avatar photo