Uvedba dnevne vinjete za vožnjo po avstrijskih avtocestah

Uvedba dnevne vinjete za vožnjo po avstrijskih avtocestah

Na avstrijskih avtocestah in hitrih cestah, na katerih je obvezna uporaba vinjete, veljavno vinjeto potrebujejo vozila do vključno 3,5 t. Tako kot druge države v EU se je tudi Avstrija v zadnjih letih odločila za uvedbo digitalne vinjete za avtoceste in hitre ceste. Vinjete so obvezne, klasična nalepka pa je še vedno na voljo, razen za novo, enodnevno vinjeto.

S 1. januarjem 2024 se za uporabo avstrijskih avtocest obetajo nekatere spremembe in sicer v uvedbi nove vinjetne kategorije, ter v spremembi cen nekaterih obstoječih vinjet.

Avstrija tako uvaja dnevno vinjeto za osebna vozila oz. vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5t (velja tudi v primeru vleke prikolice), po ceni 8,60€ in bo na voljo le v digitalni obliki. Enodnevno vinjeto je možno uporabiti že takoj po nakupu, ampak šele od 1.12.2023. Ob nakupu je potrebno navesti državo, v kateri je registriran avtomobil, registrsko oznako in dan, za katerega želi voznik koristiti dnevno vinjeto, navajajo na spletni strani avstrijskega infrastrukturnega podjetja ASFINAG.

Nova, dnevna vinjeta bo zanimiva za vse, ki se odpravljajo v Avstrijo na enodnevno smuko in izlete ali pa jo prevozijo zgolj v tranzitu, ter tudi za tiste turiste, ki se odpravijo na dopust za več kot 10 dni, saj se jim bo v tem primeru cenovno bolj izplačalo kupiti 2. enodnevni vinjeti, namesto dveh 10 dnevnih vinjet.

Cene avstrijskih vinjet za osebna vozila oz. vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5t v letu 2024:

 • NOVO – enodnevna avstrijska vinjeta 8,60 €
 • Cena 10 dnevne avstrijske vinjete 11,50 € (stara cena 9,90 €)
 • Cena 2 mesečne avstrijske vinjete 28,90 € (stara cena 29,00 €)
 • Cena letne vinjete 96,40 € (enaka cena kot v letu 2023)

V cestninski trgovini podjetja ASFINAG https://shop.asfinag.at/sl/ je možen nakup vseh cestninskih izdelkov, ampak izključno le v digitalni obliki:

 • digitalne vinjete (1-dnevna vinjeta,10-dnevne vinjeta, 2-mesečne vinjeta in letna vinjeta)
 • digitalne karte za cestnino po odsekih (posamezne vožnje in več voženj)

Poleg tega lahko v spletni trgovini aktivirate servisno digitalno cestnino po odsekih FLEX, kar je možno urediti le preko spleta.

 

Kje potrebujem vinjeto, kje moram plačati cestnino po odsekih? (link do zemljevida)

Vsi cestninski izdelki (vinjete in karte za cestnino po odsekih) stanejo v digitalni obliki enako kot v analogni. Za digitalno letno vinjeto plačate, na primer, enako ceno kot za lepilno letno vinjeto.

Vsi digitalni cestninski izdelki so vezani na registrsko številko

Ne pozabite, da so digitalne vinjete kot tudi karte za cestnino po odsekih vezane na registrsko tablico. Če se registrska številka spremeni (npr. po spremembi kraja bivanja), se registracija izdelka ne spremeni samodejno. Nadaljnje informacije o spremembi registrske številke.

Kdaj lahko začnem uporabljati digitalne cestninske produkte (vinjeto, karto)?

Naslednje digitalne izdelke lahko začnete uporabljati takoj po nakupu s 1.12.2023:

 • 1-dnevna vinjeta
 • 10-dnevna vinjeta
 • posamezne vožnje za cestnino po odsekih
 • karta za več voženj
 • cestnina po odsekih FLEX

Pri spletnem nakupu kot fizična oseba naslednji izdelki začnejo veljati šele 18. dan po nakupu (v primeru nakupa kot pravna oseba pa te omejitve ni):

 • 2-mesečna vinjeta
 • letna vinjeta

Veljavnost avstrijske digitalne vinjete

 • Digitalna letna vinjeta, glede na datum nakupa, velja največ 14 mesecev in sicer od 1. decembra predhodnega leta do vključno 31. januarja naslednjega leta ne glede na to, kateri mesec jo voznik kupi. Na primer: če digitalno letno vinjeto kupite po 1. decembru, se obdobje veljavnosti s tem ne podaljša
 • Digitalna 2-mesečna vinjeta – obdobje veljavnosti je 2 meseca od 1. dneva veljavnosti.
  Na primer: če ste kupili digitalno 2-mesečno vinjeto z začetkom veljavnosti 10. julija, bo njena veljavnost do vključno 10. septembra.
 • Digitalna 10-dnevna vinjeta – obdobje veljavnosti je 10 koledarskih dni: 1. dan veljavnosti + nadaljnjih 9 koledarskih dni.
  Na primer: če ste kupili digitalno 10-dnevno vinjeto z začetkom veljavnosti 10. julija, bo njena veljavnost do vključno 19. julija.
 • Digitalna 1-dnevna vinjeta velja en koledarski dan.
  Na primer:

  • če ste kupili digitalno dnevno vinjeto 10. julija ob 15:07 za takojšnjo uporabo, pomeni, da začne veljati isti dan od 15:07 in velja do 23:59 istega dne.
  • če ste kupili digitalno dnevno vinjeto 10. julija za 15. julij, pomeni, da začne veljati 15. julija ob 0:00 in velja do 23:59.

 

Priporočamo vam, da nakup vinjete za Avstrijo opravite še preden se odpravite na pot, da nimate skrbi z online nakupom ali iskanjem mesta za nakup vinjete pred samim vstopom na avtocesto. Vinjeto lahko kupite na bencinskih servisih, kioskih, avto-moto klubih, na cestninski postaji predora Karavanke, na cestnih postajah ali spletnem ponudniku avstrijskih avtocest ASFINAG

 

Srečno in varno vožnjo vam želi ekipa mojponudnik.si


 

Avtor
Avatar photo