Svečano polaganje venca ob 100. obletnice priključitve Prekmurja

Svečano polaganje venca ob 100. obletnice priključitve Prekmurja

Pred praznikom, dnevom priključitve Prekmurja in združitvi Prekmurcev z matičnim narodom je podžupan v opravljanju funkcije župana Zoran Hoblaj s predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij položil venec ob spomeniku, ki ga je Mestna občina Murska Sobota postavila ob 100-letnici tega dogodka.

G. Hoblaj je ob tej priložnosti spomnil, da je bil spomenik postavljen v zahvalo vsem, ki so zaslužni za priključitev Prekmurja in nas spominja na ključne odločitve in zgodovinske dogodke, ki so pomembni ne le za Prekmurce, ampak za ves slovenski narod in Slovenijo.

Ob tem je prebral citat Metke Fujs iz zloženke, ki je bila izdana ob 100. obletnici:
»Slovenija je pred sto leti dobila ozemlje na levem bregu Mure. Dobila je etnično, narodno, versko in splošno kulturno izjemno dinamičen prostor, iz katerega že stoletje prihajajo zanimivi in prodorni umetniki, znanstveniki, politiki, gospodarstveniki in športniki. Dobila je okolje, kjer se ves čas prepletajo radoživa odprtost, pasivnost, otožnost, kljubovalnost in izjemna pripadnost. S Prekmurjem Slovenija ni samo večja, je tudi boljša in bogatejša. Prekmurskim Slovencem pa je združitev v širši narodni prostor ponudila predvsem možnost aktivnega narodnega življenja s suverenim odločanjem o lastni sedanjosti in prihodnosti.«.

Podžupan se je zahvalil Prekmurskemu društvu generala Maistra in ostalim veteranskim in domoljubnim organizacijam, da negujejo zgodovinski spomin in s svojim delovanjem krepijo prekmurski ponos!

Letošnja osrednja regijska slovesnost ob prazniku bo danes zvečer v Črenšovcih. Klub Prekmurcev v Ljubljani pa jutri prireja slovesnost na Prekmurskem trgu v Ljubljani.

Avtor
Avatar photo