Rokodelska dediščina ob Muri še živi

Rokodelska dediščina ob Muri še živi

Če je bilo rokodelstvo in domača obrt nekoč vir preživetja za mnoge, se danes s tem ukvarjajo le še redki, ki skušajo svojemu rokodelskemu delu dodati umetnostno in kulturno noto ter ga povezati s turizmom.

Tudi Rokodelski center DUO Veržej, ki deluje v okviru Zavoda Marianum Veržej, že vrsto let povezuje, podpira in promovira rokodelsko dediščino ob Muri. V duhu salezijanske karizme skuša znanje in vrednote prenašati na mlajše rodove ter s tem vzgajati ne le za poklic in odnos do dela, temveč tudi spodbujati mlade v ustvarjalnosti in inovativnosti.

Prav mladi so glavni pobudniki v šestih filmih o rokodelskem ustvarjanju ob Muri, ki so nastali v projektu »Promocija naravnega in kulturnega turizma«. Kratki promocijski filmi prikazujejo pripravo naravnih materialov, kot so šibje, slama, železo, koruzno ličje in glina, za rokodelsko ustvarjanje. Na kratek in privlačen način predstavijo rokodelske panoge, ki so najbolj značilne za področje ob Muri, domač pridih pa jim dodajo prav srečanja med otroci in izkušenimi rokodelci, ki so obenem tudi srečanja med generacijami, med preteklostjo in sodobnostjo, med veščinami in umetnostjo.

Za odlično zamisel ohranjanja in promocijo rokodelstva gre zahvala vodji Rokodelskega centra DUO Veržej Iris Balažič, ki je s prizadevnimi sodelavci uspešno zaključila projekt ter Studiu Wolf, ki je zamisli in načrte profesionalno zabeležil na filmski trak.

Projekt z akronimom »kulTURA=naTURA« je nastal v sklopu 5. JR LAS Prlekija, v katerem so sodelovali Občina Veržej kot vodilni partner, Zavod Marianum Veržej, Turistično društvo Veržej in Občina Križevci. Projekt je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP).

Filme si lahko ogledate na Youtube kanalu Zavoda Marianum Veržej.

Avtor
Avatar photo