SOBRA 2021, 8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja,

SOBRA 2021, 8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja,

SOBRA, 8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, bo v času predsedovanja Slovenije svetu EU od 23. do 25. septembra na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil mednarodno sodelovanje na tem področju, opremo, znanje in najpomembnejše nacionalne institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V čezmejno zavezništvo zaupanja in sodelovanja bo povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj iz zrele na mlado generacijo.

Sejem SOBRA je namenjen vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Predstavljena bodo najnovejša oprema, najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Na ogled bodo tudi oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, mobilna oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Ob poslovnih razstavljavcih se bodo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije predstavili s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami.

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije je na sejmu pripravilo več aktualnih strokovnih srečanj. V četrtek bo v njihovi organizaciji ob 13.00 v dvorani 3 potekala okrogla miza: »Modernizacije in tehnološki razvoj SV v sodobnem okolju delovanja« ob 13.30 pa bo v dvorani 2 Sestanek skupin ALCM v organizaciji Direktorata za logistiko. V petek pripravljajo ob 9.00 v dvorani 2 panelno razpravo »Novosti na področju vojaškega šolstva« in ob 12.00 uri v dvorani 1 posvet o kontrolnih režimih pri prometu s civilnim in vojaškim orožjem ter blagu dvojne rabe. Ob 13.00 pa bo potekala v dvorani 2 tudi okrogla miza: »Razvoj vojaško strateške misli v Slovenski vojski«.

Slovenska vojska bo predstavila vojaške poklice in možnosti vključevanja v svoje vrste ter oborožitev, opremo in vozila. Pripadniki SV bodo skozi statične in dinamične predstavitve prikazali svoje znanje in spretnosti. Slovenska vojska sodeluje pri organizaciji okroglih miz Modernizacija in tehnološki razvoj SV v sodobnem okolju delovanja, Razvoj vojaško strateške misli v SV ter panelne razprave o Novostih na področju vojaškega šolstva. Novinarjem bodo v četrtek, 23. septembra, v dvorani 4, predstavili mednarodno vojaško vajo DRM2EX, ki bo potekala v mesecu oktobru na več lokacijah po Sloveniji. Obiskovalci se bodo lahko zapeljali s pravimi vojaškimi vozili, streljali z zračno puško, se preizkusili v plezanju na plezalni steni, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske. Vsak dan bodo lahko spremljali nastope Garde, predstavitve opreme in vojaških veščin slovenskih vojakov ter osebno čestitali uspešnim športnikom Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot z obrambnim poslanstvom. Za otroke bo poskrbljeno v otroškem kotičke.

Policija bo v hali A in na zunanjem prostoru pred halo A vsak dan od 9. do 18. ure predstavljala vozila in opremo različnih enot: prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote in letalske enote. Predstavili se bodo policisti konjeniki, na ogled bo tudi razstava o zgodovini milice in policije. Obiskovalci si bodo lahko ogledali prikaze praktičnega postopka in prvin samoobrambe. Preizkusili bodo lahko očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti, preverili, kako deluje alkotest in si pri kriminalističnem tehniku ogledali, kako policisti odkrivajo prstne odtise in sledi kaznivih dejanj. Mladim, ki iščejo priložnosti za zaposlitev, bodo svetovali glede zaposlovanja v policiji ter jim nudili informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste. Malčki bodo lahko svoje prometno znanje preizkusili na otroškem prometnem poligonu in se fotografirali s policijskima maskotama – »policistom« Leonom in »policistko« Piko. Na poligonu za dinamične predstavitve bodo med drugim prikazali spretnostne vožnje policista motorista in helikopterska reševanja poškodovanega policista.

Uprava RS za zaščito in reševanje se bo predstavila na notranjih razstavnih prostorih hale B in na zunanjih razstavnih prostorih ob hali. Predstavili bodo organiziranost, glavne dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, opremo Civilne zaščite ter operativne sestave društev in drugih nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Kot odgovor na podnebne spremembe bodo v okviru varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami izpostavljene predvsem novosti in dobre prakse s področja ozaveščanja, preventive, zaščite, reševanja in pomoči, ocenjevanja škod po naravnih in drugih nesrečah, sistema opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijskega sistema, usposabljanja, področja osebne in vzajemne zaščite, raziskav in razvoja ter mednarodnega sodelovanja. Poleg vsega naštetega pa niso pozabili niti na najmlajše, za katere v četrtek organizirajo oglede lutkovne predstave otroke »Pikec Ježek in Gasilko Jež«.

Gasilska zveza Slovenija bo predstavila svojo organiziranost, enote, opremo, delo z mladimi in preventivno dejavnost. Za obiskovalce sejma SOBRA so strokovne službe v njeni sestavi pripravile različne preventivne delavnice in predstavitve varnega dela z motorno žago. V petek, 24. 9. pripravljajo ob 17.00 uri v dvorani 1 strokovni posvet komisije za nevarne snovi: »Plinovodna omrežja in interveniranje«. V soboto, 25. 9. organizirajo Tekmovanje gasilskih dvojic Fire Combat, skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter združenjem slovenskih poklicnih gasilcev pa tudi Tekmovanje enot širšega pomena.

Sejem SOBRA vabi vse, ki skrbijo za nacionalno, javno in osebno obrambo, varnost, zaščito in reševanje od četrtka, 23. do sobote 25. septembra od 9.00 do 18.00 ure. Sejemski zaključek bo še svečano zaprtje sejma, ki pripada Ministrstvu za notranje zadeve RS in Policijskemu orkestru.

 

OSEBNA IZKAZNICA

Število razstavljavcev:115
Število sodelujočih držav: 13
Razstavne površine
Hale: 5.800 m2
Zunanji razstavni prostor: 11.000 m2
Predstavitveni poligon, demonstracijski prostor, prostor za tekmovanja: 25.000 m2

 

POSLOVNE PREDSTAVITVE

Proizvajalci in zastopniki proizvajalcev iz Slovenije in gostujočih držav bodo predstavili najsodobnejšo oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, pripomočke za usposabljanje, izdelke za preskrbo in prehrano. Na voljo bodo oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, gasilska ter reševalna vozila in oprema, mobilna (odstranljiva) oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu. Na skupinskem avstrijskem razstavnem prostoru se predstavlja sedem avstrijskih podjetij, ki nudijo akumulatorje, agregate, generatorje, konvektorje, merilne inštrumente za meritev radioaktivnosti, satelitske telefone, satelitski internet, trezorje in omare za orožje, software rešitve za primere nesreč in kriznih situacij.

Na razstavnem prostoru hrvaškega združenja obrambne industrije se bo predstavilo 9 podjetij, ki so vključeni v Croatian competitiveness Cluster of Defence industry. Predstavili bodo opremo in materiale za vojaško, policijsko in civilno zaščito ter obrambo. Prvi dan sejma bodo tudi podpisali častni sporazum o sodelovanju s slovenskim združenjem GOIS – grozdom obrambne industrije Slovenije.

Na sejmu se bo predstavila »Polska grupa Zbrojeniowa« (PGZ), ki združuje več deset proizvodnih obratov, servisnih objektov in raziskovalnih centrov, ki so ključni za poljsko obrambno industrijo. PGZ proizvaja inovativne sisteme in rešitve, ki jih uporabljajo oborožene sile Republike Poljske in sorodne institucije. Ponudba skupine zajema: sodobne radiolokacijske in radarske sisteme, puške in optoelektroniko, oklepne transporterje na kolesih, cevno topništvo, zračne sisteme brez posadke in sisteme, ki podpirajo upravljanje bojnih polj. Njihovi izdelki temeljijo na poljskih tehnoloških izumih in sodelovanju s svetovnimi voditelji v obrambnem sektorju. Razvijajo in proizvajajo jih pod nadzorom izkušenih inženirjev, konstruktorjev in strokovnjakov. PGZ je glavni industrijski partner v programu tehnične posodobitve oboroženih sil Republike Poljske, ki ga vodi poljsko ministrstvo za nacionalno obrambo. Sodelujejo z največjimi podjetji v svetovnem oborožitvenem sektorju in pri nakupu številnih sistemov, vključno s sistemi zračne obrambe srednjega dosega za poljske oborožene sile. Tako pridobljene tehnologije in kompetence se uporabljajo za nadaljnje povečanje potenciala PGZ.

V organizaciji VEX – Military Technology Trade Agency Ltd. sodeluje tudi madžarska obrambna industrija, ki se na sejmu predstavlja s podjetji:. Rheinmetall Hungary Zrt. (proizvodnja bojnih vozil, bojno vozilo pehote Lynx), . Continest Technologies Zrt. (zložljivi kontejnerji in mobilno strelišče), HM Arzenál Zrt. (proizvodnja osebnega orožja), Pro Patria Electronics Kft. (nadzor, razvoj in proizvodnja pasivnih radarjev), Genevation Aircraft Kft. (oblikovanje, razvoj in proizvodnja aerobatrskih letal in ciljne rešitve za letala), Rotors & Cams Kft. (razvoj in proizvodnja aerobatskih in brezpilotnih letal, ciljne rešitve za letala), HDT Védelmi Ipari Kft., HT Division Zrt. (proizvodnja bojnih vozil, Gidrán 4X4), HM Currus Zrt.(oblikovanje, razvoj, proizvodnja in prenova vojaških in civilnih vozil za posebne namene), GAMMA Zrt. (olikovanje, razvoj in proizvodnja vozil za posebne namene, lahkih oklepnih vozil, družina lahkih oklepnih vozil Komondor), ARTIFEX (simulacijski in izobraževalni sistemi, simulacije in integrirane rešitve za usposabljanje), MARCUS, KRONOS (simulacije), SkillDict Zrt. (upravljanje znanja, virtualno učno okolje) in AXON Kábelgyártó Kft. (oblikovanje in proizvodnja kablov, konektorjev in sklopov za posebne namene).

 

POSLOVNE PREDSTAVITVE PODROBNEJE

Oprema vojaka in policista, pištole, puške, plastično manevrsko in vadbeno strelivo, avtomatske puške, bombometi ter drugo orožje in strelivo, vojaška in policijska vozila, uniforme za potrebe vojske, policije in civilne zaščite, delovne uniforme za ostale poklice, radijske postaje, pozivniki, dispečerski sistem, komunikacijski kovčki, napajalniki za radijske postaje, prenosni dispečerski sistemi za službe zaščite in reševanja z GPS sledenjem, izdelki za področje dekontaminacije, čiščenja, gašenja, gasilska oprema, oblačila za gasilce, dodatna oprema za gasilce, termokamere, visokotlačni aparati na peno, hladilne podobleke, dihalni aparati, oprema za dekontaminacijo, gasilni aparati, hidrantne omarice in oprema, dihalna tehnika, »sprinkler« sistemi, mikrovalovne zveze za hitro in zanesljivo zagotavljanje informacijskih povezav komandnih centrov za delovanje v izrednih razmerah, vodoodporni sprejemniki osebnih klicev (pagerji), oprema za taktična optična omrežja, optični pretvorniki, IP telefonski aparati, optični kabli, optični instrumenti v robustni izvedbi, filtracijski sistemi za pripravo pitne vode v izrednih razmerah, različne vrste specialnih gasilskih vozil, črpalk, komponent, osebne zaščitne opreme in ostalega, kar ob svojih intervencijah potrebujejo gasilci, zaščitna oblačila za reševanje na in v vodi, potapljaška oprema, baterijska orodja, sistemi za komunikacijo v hrupnih okoljih, škornji, rokavice, čelade, detektorji nevarnih plinov, črpalke, hidravlična reševalna orodja, gasilna oprema, prenosni gasilniki na prašek, CO2, ABF penilo, prevozni gasilniki in sistemi gašenja, naprave in sistemi tehničnega varovanja (sistemi za odkrivanje in javljanje vloma, ropa, požara in samodejnega gašenja), videonadzorni sistemi, sistemi pristopne kontrole, integralni sistemi s centralnim nadzornim sistemom, založništvo …

 

PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE

Moto predstavitve Slovenske vojske na sejmu je Enotni – sodobni in profesionalni – kredibilni, ki ga bodo prezentirali skozi predstavitve vojaških poklicev in možnosti vključevanja v Slovensko vojsko. Predstavljena bodo oprema in vozila, ki jih pripadniki različnih rodov in služb uporabljajo pri usposabljanju in delu na terenu, skozi statične predstavitve in dinamiko z enotami na tleh in v zraku. Statične predstavitve bodo v in pred halo A1, dinamične pa na osrednjem poligonu sejmišča. Na razstavnih točkah si bodo lahko obiskovalci ogledali tank in številna bojna in nebojna vojaška vozila, helikopter, brezpilotne letalske sisteme, raznoliko oborožitev in pester nabor ostale opreme. Med drugim bomo predstavili najmodernejša sredstva, ki se šele uvajajo v operativno uporabo v Slovenski vojski. Poleg statične predstavitve se bodo lahko obiskovalci vojakom pridružili pri vožnji z oklepnimi vozili 6 x 6 VALUK in 8 x 8 SVARUN. Dogajanje na sejmišču bosta popestrila Orkester Slovenske vojske in osupljivi nastopi Gardne enote, manjkala pa ne bo degustacija dobrot iz vojaškega kotla. Obiskovalci bodo imeli priložnost pokramljati in se slikati z vrhunskimi slovenskimi športniki, ki so zaposleni v Športni enoti Slovenske vojske. Taktično dinamično predstavitev, ki so jo letos še nadgradili, bodo izvedli dvakrat dnevno. Navdušenci v igranju računalniških igric se bodo lahko preizkusili v računalniški simulaciji bojevanja na sistemu VBS-3, za otroke pa so organizirali zabaven otroški kotiček. S strokovnimi obsejemskimi aktivnostmi bodo poudarjeni pogledi v prihodnost preko okroglih miz Modernizacija in tehnološki razvoj SV v sodobnem okolju delovanja ter Razvoj vojaško strateške misli v SV in panelne razprave o Novostih na področju vojaškega šolstva. Novinarjem bo v četrtek, 23. septembra, v dvorani 4, predstavljena mednarodna vojaška vaja DRM2EX, ki bo potekala v mesecu oktobru na več lokacijah po Sloveniji. Vsakodnevno se bodo vrstili tudi nastopi Gardne enote in Orkestra Slovenske vojske. Predstavili se bodo tudi nekateri športniki Športne enote. Obiskovalci bodo lahko poskusili okusno hrano iz vojaškega kotla ter se popeljali z vozili Svarun in Valuk.

 

PREDSTAVITEV POLICIJE

Policija bo na sejmu SOBRA v hali A in na zunanjem prostoru pred halo A predstavila različna področja svojega dela, službena vozila, opremo in službene živali, za obiskovalce pa pripravlja tudi mnogo zanimivih aktivnosti. V okviru splošnih policijskih nalog bo vodja policijskega okoliša obiskovalcem svetoval, kako naj poskrbijo za svojo varnost in varnost svojega premoženja. Na ogled bosta patruljno vozilo in mobilna policijska postaja, tj. posebno, večje vozilo, ki je opremljeno za vse vrste policijskega dela in povečuje vidnost ter prisotnost policistov med ljudmi. Mobilna policijska postaja policistom omogoča, da veliko nalog, ki jih običajno opravijo na policijski postaji, opravijo kar v avtomobilu, zato jim ostane več časa za delo z ljudmi. V sklopu varnosti cestnega prometa si bo moč ogledati policijsko motorno kolo in vozilo z videonadzornim sistemom Provida, s katerim policisti odkrivajo najhujše kršitelje. Razstavili bodo tudi različno opremo prometnih policistov, npr. sredstvo za prisilno ustavljanje vozil (t. i. stinger), obiskovalci pa bodo lahko preizkusili alkotest in spoznali, kako deluje laserski merilnik hitrosti. Policist motorist bo pokazal, koliko znanja in veščin je potrebno za varno vožnjo s policijskim motorjem. Letos se prvič predstavlja tudi novoustanovljena enota avtocestne policije. Varovanje državne meje bo na zunanji ploščadi predstavljalo specialno vozilo schengenbus, s katerim policisti odkrivajo nedovoljene prehode čez državno mejo ter druga oprema, npr. mobilna in ročna termovizija, oprema za odkrivanje ponarejenih dokumentov, ogledalo za pregled podvozja vozil, detektor prisotnosti ogljikovega dioksida, detektor za odkrivanje tihotapskega blaga, IR-kamero itd. Kriminalistično-tehnični kombi in oprema za ogled kraja kaznivega dejanja vedno pritegneta veliko obiskovalcev. Pri tem lahko spoznajo delo kriminalističnih tehnikov in kriminalistov (npr. kako odkrivajo prstne odtise). Obiskovalci si bodo lahko od blizu ogledali tudi policijski helikopter, se seznanili s področjem varovanja oseb in objektov, si ogledali novo bojno oklepno vozilo Specialne enote, intervencijsko vozilo in posebno zaščitno opremo Posebne policijske enote (PPE) ter spoznali pomembne partnerje slovenskih policistov – policijske konje. Prisluhnili bodo lahko glasbenim mojstrovinam Policijskega orkestra, ki bo v manjši sestavi prisoten na razstavnem prostoru policije, v širši sestavi pa bo nastopil na zaključni slovesnosti zadnji dan sejma. Policisti namenjajo posebno skrb varnosti naših najmlajših, zato so zanje pripravili otroški kotiček, kjer bodo malčki lahko preverili svoje znanje cestnoprometnih pravil in svoje spretnosti preizkusili tudi na posebnem, zanje pripravljenem prometnem poligonu. Lahko se bodo tudi slikali z najbolj prijaznima policistoma, s »policistom« Leonom in »policistko« Piko. Muzej slovenske policije je skupaj z zbiratelji pripravil razstavo o zgodovini razvoja slovenske policije, in sicer od orožnikov, prek miličnikov, do današnjih policistov. Za obiskovalce bodo zanimivi tudi starodobna vozila, uniforme in oprema nekdanjih miličnikov. Svoje cilje, članstvo in aktivnosti bo predstavilo tudi policijsko veteransko združenje Sever. Razen navedenega, si bodo lahko obiskovalci ogledali prikaze praktičnega postopka in prvin samoobrambe. Preizkusili bodo lahko očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti in preverili, kako deluje alkotest.  Mladim, ki iščejo priložnosti za zaposlitev, bodo predstavniki slovenske policije svetovali glede zaposlovanja v svojih vrstah ter jim nudili informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste. Na poligonu za dinamične predstavitve bodo med drugim prikazali spretnostne vožnje policista motorista in helikopterska reševanja poškodovanega policista.

 

PREDSTAVITEV GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE

Gasilska zveza Slovenije pomeni že 152 let najvišjo stopnjo organiziranosti prostovoljnega gasilstva, ki danes v preko 120 gasilskih zvezah povezuje 1.340 prostovoljnih gasilskih društev. Slovensko gasilstvo temelji na prostovoljnem gasilstvu, saj so samo v večjih mestih ustanovljene poklicne gasilske enote. V Sloveniji je v prostovoljna gasilska društva vključenih že več kot 165.000 članstva. Naloga gasilskih društev je veliko več kot le gašenje in reševanje v primeru požarov. V njih so ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči. Skozi gasilska društva člani izkazujejo predanost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti. Slovenska gasilska organizacija predstavlja pomemben člen sistema zaščite in reševanja, ki poleg gašenja požarov opravlja vse naloge zaščite ter reševanja ob naravnih in drugih nesrečah. Z operativno sposobnostjo, odzivnostjo, usposobljenostjo kadrov in univerzalno tehniko predstavlja zanesljivo ter množično silo, dokaj enakomerno razporejeno po slovenskem prostoru, za ukrepanje v vseh vrstah nesreč. Zaradi visoke usposobljenosti in opremljenosti so gasilske enote sposobne ukrepati tudi v najzahtevnejših okoliščinah, ko intervencije od posredovalcev zahtevajo veliko znanja, izurjenosti ter profesionalizma. Zelo pomembna je vloga gasilstva je tudi na področju preventive ter vzgoje mladih, ki v gasilskih vrstah dobijo potrebno znanje s področja preventive ter zaščite in reševanja ter vrednote solidarnosti ter pomoči človeku. S humanitarno naravnanostjo, prostovoljnostjo in solidarnostjo si je gasilska organizacija zagotovila poseben status ter priljubljenost, na kar opozarjajo tudi raziskave, v katerih ljudje postavljajo gasilsko organizacijo med organizacije, ki jim najbolj zaupajo. Na zunanjem razstavnem prostoru je Gasilska zveza Slovenija za obiskovalce sejma SOBRA pripravila različne preventivne delavnice in predstavitve varnega dela z motorno žago. V petek, 24. 9. pripravljajo ob 17.00 uri v dvorani 1 strokovni posvet komisije za nevarne snovi: »Plinovodna omrežja in interveniranje«.  V soboto, 25. 9. organizirajo Tekmovanje gasilskih dvojic Fire Combat, skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter združenjem slovenskih poklicnih gasilcev pa tudi Tekmovanje enot širšega pomena.

 

PREDSTAVITEV UPRAVE RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

Uprava RS za zaščito in reševanje se bo predstavila na notranjih razstavnih prostorih hale B in na zunanjih razstavnih prostorih ob hali. Predstavljene bodo organiziranost, glavne dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, oprema Civilne zaščite ter operativnih sestavov društev in drugih nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Kot odgovor na podnebne spremembe bodo v okviru varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami izpostavljene predvsem novosti in dobre prakse s področja ozaveščanja, preventive, zaščite, reševanja in pomoči, ocenjevanja škod po naravnih in drugih nesrečah, sistema opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijskega sistema, usposabljanja, področja osebne in vzajemne zaščite, raziskav in razvoja ter mednarodnega sodelovanja. Obiskovalci se bodo lahko podrobneje seznanili z dejavnostmi in opremo enot, služb in organov Civilne zaščite ter operativnih sestavov društev in drugih nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Predstavili se bodo: Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi – DEvNUS, Enota za hitre intervencije – EHI – MUSAR, Enota za prečrpavanje vode – modul SI-HCP, Jamarska reševalna služba – JRS JZS, Gorska reševalna služba – GRS GRZS, Podvodna reševalna služba – PRS PZS, Enota za zaščito in reševanje ob nesrečah s klorom ter drugimi jedkimi snovmi TKI Hrastnik, Kinološka zveza Slovenije, Komisija za reševalne pse, MERP, SIP, Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije, Enote reševalnih psov ter drugi operativni sestavi društev in nevladnih organizacij.  Od opreme organov, enot in služb Civilne zaščite ter drugih reševalnih sestavov bodo predstavljena intervencijska specialna terenska vozila, delovni stroji in prikolice, kotalni zabojniki z opremo za tehnično reševanje in za opremo visokozmogljive mobilne črpalne enote, črpalke, prevozni elektroagregati, reševalni motorni čolni z opremo, vodne baraže, mobilna dekontaminacijska postaja, oprema tehnično reševalnih enot (dvižne blazine, motorne rezalke, ….) in drugo. Predstavljeno bo tudi Ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah (računalniška aplikacija AJDA) ter sistem opazovanja, obveščanja, javnega alarmiranja ter informacijsko komunikacijski sistem z različnimi aplikacijami.  Med novostmi opozarjajo na novo oprema organov, enot in služb Civilne zaščite ter drugih operativnih reševalnih sestavov: intervencijsko specialno tovorno terensko vozilo s hidravličnim dvigalom Mercedes – Benz UNIMOG U5300 4×4, tovorno terensko vozilo s hidravličnim kotalnim hidravličnim nalagalnikom s teleskopsko roko IVECO EuroCargo ML150E28WS 4×4 RIGID, specialno tovorno vozilo hidravličnim kotalnim hidravličnim nalagalnikom s teleskopsko roko in hidravličnim dvigalom Mercedes – Benz Arocs 2651L, specialna intervencijska vozila Toyota Hylux 2.4/D 4XD AUT, 4×4, FORD Ranger 2.0 Wildtrack 4×4,Mercedes Benz Sprinter 4×4… Navedena oprema se bo predstavila v sklopu razstavno-demonstracijskih sklopov glede na vrsto nesreče: gašenje požarov v naravnem okolju, reševanje ob poplavah, izvajanje nalog ob žledu, izvajanje nalog po ujmah, vodenje intervencij, enote za logistično oskrbo idr.  Podrobneje bodo predstavili tudi sistem opazovanja, obveščanja, javnega alarmiranja ter informacijsko komunikacijski sistem z ustreznimi aplikacijami.  Izvajale se bodo tudi promocijske aktivnosti povezane z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami za predšolsko in šolsko mladino, programom informiranja, izobraževanja in usposabljanja predšolske in šolske mladine za osebno in vzajemno zaščito ter preventivno akcijo v mesecu oktobru – »mesecu požarne varnosti«. Kako ukrepati ob požaru, potresu in poplavi ter kako pravilno poklicati na številko za klic v sili 112, se bodo na zabaven in nevsiljiv način lahko naučili predšolski in osnovnošolski otrok prve triade, ki si bodo ogledali lutkovne predstave »Pikec Ježek in gasilko Jež«, v izvedbi lutkovnega gledališča Fru-Fru. Prav tako se bodo izvajale promocijske aktivnosti na temo obmejnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami s predstavitvijo tujih primerov dobre prakse na področju VNDN (Madžarska, Hrvaška, Češka, Avstrija idr.) V četrtek, 23. 9. organizirajo ob 11.15 uri v 1 posvet: Izzivi podnebno pogojenih nesreč, na katerem bodo ob uvodnem pozdravu mag. Mateja Tonina, ministra za obrambo RS in Darka Buta, generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje sodelovali vidni predstavniki Ministrstva za obrambo RS, Ministrstva za izobraževanje in šport, Ministrstva za okolje in prostor ter Ministrstva za notranje zadeve Republike Hrvaške, Ravnateljstva Civilne zaščite RH.

 

DELOVNI ČAS SEJMA IN VSTOPNICE

Termin sejma:
23. – 25. 9. 2021

Odpiralni čas sejma za obiskovalce:
od 9.00 – 18.00

Cene vstopnic:
Odrasli – 5,00
Mladina – 3,00
Odrasli skupine (nad 20 oseb) – 3,00
Mladina skupine (nad 20 oseb) – 2,00
Upokojenci – 4,00

Uniformirani pripadniki Slovenske vojske, Policije, Gasilske zveze Slovenije, Civilne zaščite, otroci do 15 let
in invalidi na vozičkih s spremljevalcem imajo vstop prost.

 

PROGRAM STROKOVNEGA IN IZOBRAŽEVALNEGA DOGAJANJA

VSE DNI SEJMA OD 9.00 DO 18.00

hala A in zunanji prostor pred halo A, razstavni prostor Slovenske vojske
statične predstavitve enot in poklicev v SV
otroški kotiček
streljanje z zračno puško in NOPTEL-om
predstavitev vojaške opreme, vozil, strojev

hala A, razstavni prostor Policije
Praktični prikazi postopka in prvin samoobrambe, možnost preizkusa očal za simulacijo stanja alkoholiziranosti, ogled postopka odkrivanja prstnih odtisov in sledi kaznivih dejanj,
svetovanje glede zaposlovanja v policiji ter informacije o pogojih za prijavno na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste,
Razstava o zgodovini milice in policije,
Otroški kotiček, kjer malčki lahko svoje prometno znanje preizkusijo na otroškem prometnem poligonu in se slikajo s policijskima maskotama – »policistom« Leonom in »policistko« Piko.

zunanji prostor pred halo A, razstavni prostor Policije
Predstavitev vozil in opreme različnih enot (prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote, letalske enote)
Predstavitev policistov konjenikov

hala B, razstavni prostor Uprave RS za zaščito in reševanje
Predstavitve dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, Civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

zunanji prostor pred halo B, razstavni prostor Uprave RS za zaščito in reševanje
Predstavitve opreme enot in služb civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

Zunanji prostor Gasilske zveze Slovenije
Preventivne delavnice

 

Četrtek, 23.9.2021

9.00 – 18.00 / hala A in zunanji prostor pred halo A, razstavni prostor Slovenske vojske
– Statične predstavitve enot in poklicev v Slovenski vojski
– Streljanje z zračno puško
– Otroški kotiček
– Streljanje z zračno puško in NOPTEL-om
– Predstavitev vojaške opreme, vozil, strojev

9.00 – 18.00 / hala A, razstavni prostor Policije
– Praktični prikazi postopka in prvin samoobrambe, možnost preizkusa očal za simulacijo stanja alkoholiziranosti, ogled postopka odkrivanja prstnih odtisov in sledi kaznivih dejanj,
– svetovanje glede zaposlovanja v policiji ter informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste,
– Razstava o zgodovini milice in policije,
– Otroški kotiček, kjer malčki lahko svoje prometno znanje preizkusijo na otroškem prometnem poligonu in se slikajo s policijskima maskotama – »policistom« Leonom in »policistko« Piko.

9.00 – 18.00 / zunanji prostor pred halo A, razstavni prostor Policije
– Predstavitev vozil in opreme različnih enot (prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote, letalske enote)
– Predstavitev policistov konjenikov

9.00 – 18.00 / hala B, razstavni prostor URSZR
Predstavitve dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, Civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

9.00 – 18.00 /zunanji prostor pri hali B, razstavni prostor URSZR
Predstavitve opreme enot in služb civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

9.00 – 9.35 / dvorana 4
Lutkovna predstava »Pikec Ježek in Gasilko Jež« v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU, za otroke od 4 do 10 let
Organizator: Uprava RS za zaščito in reševanje

10.00 / prireditveni prostor pred upravo
Odprtje 8. Mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanje ob nastopu Orkestra Slovenske vojske in dvigu zastave Garde

10.00 – 14.00 / hala A, razstavni prostor Slovenske vojske
Predstavitev Športne enote SV: Horvat Anika (atletika), Hrobat Miha (alpsko smučanje), Primožič Jaka (kolesarstvo), Zakrajšek Jošt (kajak – mirne vode)

10.00 – 16.00 / zunanji prostor, vojaška kuhinja
Priprava vojaškega obroka (golaž) in delitev degustacijskega obroka

10.00 – 18.00 / zunanji prostor
Plezanje po plezalni steni

10.05 – 10.40 / dvorana 4
Lutkovna predstava »Pikec Ježek in Gasilko Jež« v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU, za otroke od 4 do 10 let
Organizator: Uprava RS za zaščito in reševanje

10.45 -11.00 / osrednji poligon
Predstavitev GARDE Slovenske vojske s posebnimi postrojitvenimi pravili

11.00 – 11.45 / osrednji poligon
Dinamična predstavitev Slovenske vojske (taktični del)

11.15 – 13.30 / dvorana 1
Posvet: Izzivi podnebno pogojenih nesreč
Organizator: Uprava RS za zaščito in reševanje

11.05 – 11.40 / dvorana 4
Lutkovna predstava »Pikec Ježek in Gasilko Jež« v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU, za otroke od 4 do 10 let
Organizator: Uprava RS za zaščito in reševanje

11.45 – 12.15 / osrednji poligon
Spretnostna vožnja policista motorista

12.00 – 13.00 / dvorana 4
Predstavitev mednarodne vojaške vaje DRM2EX novinarjem

12.00 – 16.00 / osrednji poligon
Vožnja z vojaškimi vozili (SVARUN, VALUK)

12.15 – 12.30 / travnati del
Prikaz helikopterskega reševanja poškodovanega policista

13.00 – 16.00 / dvorana 3
Okrogla miza: »Modernizacije in tehnološki razvoj SV v sodobnem okolju delovanja«
Organizator: Ministrstvo za obrambo RS

13.30 – 17.00 / dvorana 2
Sestanek skupin ALCM
Organizator: Ministrstvo za obrambo RS Direktorat za logistiko

14.00 / dvorana 1
Mednarodno kooperacijsko srečanje B2B

15.30 – 15.45 / travnati del
Prikaz helikopterskega reševanja poškodovanega policista

15.45 – 16.00 / osrednji poligon
Spretnostna vožnja policista motorista
16.00 – 16.45 / osrednji poligon
Dinamična predstavitev Slovenske vojske (taktični del)

 

Petek, 24.9.2021

9.00 – 18.00 / hala A in zunanji razstavni prostor pred halo A, razstavni prostor Slovenske vojske
– Statične predstavitve enot in poklicev v Slovenski vojski
– Streljanje z zračno puško
– Otroški kotiček
– Streljanje z zračno puško in NOPTEL-om
– Predstavitev vojaške opreme, vozil, strojev

9.00 – 18.00 / hala A, razstavni prostor Policije
– Praktični prikazi postopka in prvin samoobrambe, možnost preizkusa očal za simulacijo stanja alkoholiziranosti, ogled postopka odkrivanja prstnih odtisov in sledi kaznivih dejanj,
– svetovanje glede zaposlovanja v policiji ter informacije o pogojih za prijavno na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste,
– Razstava o zgodovini milice in policije,
– Otroški kotiček, kjer malčki lahko svoje prometno znanje preizkusijo na otroškem prometnem poligonu in se slikajo s policijskima maskotama – »policistom« Leonom in »policistko« Piko.

9.00 – 18.00 / zunanji prostor 1 pri hali A, razstavni prostor Policije
– Predstavitev vozil in opreme različnih enot (prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote, letalske enote),
– Predstavitev policistov konjenikov

9.00 – 18.00 / hala B, razstavni prostor URSZR
Predstavitve dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, Civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

9.00 – 18.00 /zunanji prostor pri hali B, razstavni prostor URSZR
Predstavitve opreme enot in služb civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

9.00 – 11.30 / dvorana 1
Posvet: »Krizno komuniciranje ob podnebno pogojenih nesrečah«

9.00 – 11.00 / dvorana 2
Panelna razprava: »Novosti na področju vojaškega šolstva«
Organizator: Ministrstvo za obrambo RS

10.00 – 18.00 / zunanji prostor
Plezanje po plezalni steni

10.00 – 16.00 / zunanji prostor, vojaška kuhinja
Priprava vojaškega obroka (pasulj) in delitev degustacijskega obroka

10.30 – 10.45 / osrednji poligon
Spretnostna vožnja policista motorista

10.45 -11.00 / osrednji poligon
Predstavitev GARDE Slovenske vojske s posebnimi postrojitvenimi pravili

11.00 – 12.30 / hala A, razstavni prostor Slovenske vojske
Predstavitev Športne enote SV: Garnbret Janja (športno plezanje)

11.00 – 15.00 / hala A, razstavno prostor Slovenske vojske
Predstavitev Športne enote SV: Domjan Veronika (atletika), Velenšek Anamarija (judo), Žakelj Tanja (gorsko kolesarstvo)

11.00 / zunanji prostor
Predstavitev varnega dela z motorno žago
Organizator: Gasilska zveza Slovenije

11.00 – 11.45 / osrednji poligon
Dinamična predstavitev Slovenske vojske (taktični del)

12.00 – 14.00 / dvorana 1
Kontrolni režimi pri prometu s civilnim in vojaškim orožjem ter blago dvojne rabe
Organizator: Ministrstvo za obrambo RS

12.00 – 12.40 / prireditveni prostor pred upravo
Nastop Orkestra Slovenske vojske

12.00 – 15.45 / osrednji poligon
Vožnja z vojaškimi vozili (SVARUN, VALUK)

13.00 – 15.00 / dvorana 2
Okrogla miza: »Razvoj vojaško strateške misli v Slovenski vojski«
Organizator: Ministrstvo za obrambo RS

14.00 / zunanji prostor
Predstavitev varnega dela z motorno žago
Organizator: Gasilska zveza Slovenije

15.30 – 15.45 / osrednji poligon
Spretnostna vožnja policista motorista

15.45 – 16.30 / osrednji poligon
Dinamična predstavitev Slovenske vojske (taktični del)

16.00 / zunanji prostor
Predstavitev varnega dela z motorno žago
Organizator: Gasilska zveza Slovenije

17.00 – 20.00 / dvorana 1
Strokovni posvet komisije za nevarne snovi: »Plinovodna omrežja in interveniranje«
Organizator: Gasilska zveza Slovenije

17.00 – 17.30 / zunanji prostor ob sejmišču
Vaja reševanja in gašenja + helikopter SV (Cougar)
Organizator: Slovenska vojska v sodelovanju s PGD Gornja Radgona

 

Sobota, 25.9.2021

9.00 – 17.00 / hala A in zunanji razstavni prostor pred halo A, razstavni prostor Slovenske vojske
– Statične predstavitve enot in poklicev v Slovenski vojski
– Streljanje z zračno puško
– Otroški kotiček
– Streljanje z zračno puško in NOPTEL-om
– Predstavitev vojaške opreme, vozil, strojev

9.00 – 17.00 / hala A, razstavni prostor Policije
– Praktični prikazi postopka in prvin samoobrambe, možnost preizkusa očal za simulacijo stanja alkoholiziranosti, ogled postopka odkrivanja prstnih odtisov in sledi kaznivih dejanj,
– svetovanje glede zaposlovanja v policiji ter informacije o pogojih za prijavno na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste,
– Razstava o zgodovini milice in policije,
– Otroški kotiček, kjer malčki lahko svoje prometno znanje preizkusijo na otroškem prometnem poligonu in se slikajo s policijskima maskotama – »policistom« Leonom in »policistko« Piko.

9.00 – 17.00 / zunanji prostor 1 pri hali A, razstavni prostor Policije
– Predstavitev vozil in opreme različnih enot (prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote, letalske enote),
– Predstavitev policistov konjenikov

9.00 – 17.00 / hala B, razstavni prostor URSZR
Predstavitve dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, Civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

9.00 – 17.00 /zunanji prostor pri hali B, razstavni prostor URSZR
Predstavitve opreme enot in služb civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

8.00 – 14.00 / zunanji prostor pri hali C2
Tekmovanje enot širšega pomena
Organizator: Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenija in združenje slovenskih poklicnih gasilcev

9.00 – 14.00 / zunanji prostor
Tekmovanje gasilskih dvojic Fire Combat
Organizator: Gasilska zveza Slovenije

10.00 – 16.00 / zunanji prostor, vojaška kuhinja
Priprava vojaškega obroka (enolončnica) in delitev degustacijskega obroka

10.30 – 10.45 / Osrednji poligon
Spretnostna vožnja policista motorista

10.45 -11.00 / Osrednji poligon
Predstavitev GARDE Slovenske vojske s posebnimi postrojitvenimi pravili

11.00 – 15.00 / hala A, razstavni prostor Slovenske vojske
Predstavitev Športne enote SV: Krampl Mia (športno plezanje), Mišmaš Maruša (atletika), Štangar Maruša (judo), Tina Mrak (jadranje), Horvat Žiga (kolesarstvo)

11.00 – 11.45 / Osrednji poligon
Dinamična predstavitev Slovenske vojske (taktični del)

12.00 – 12.40 / Prireditveni prostor pred upravo
Nastop Orkestra Slovenske vojske

12.00 – 15.00 / zunanji prostor
Vožnja z vojaškimi vozili (SVARUN, VALUK)

14.45 – 15.00 / Osrednji poligon
Spretnostna vožnja policista motorista

15.00 – 15.45 / Osrednji poligon
Dinamična predstavitev Slovenske vojske (taktični del)

17.00 – 17.30 / Prireditveni prostor pred upravo
Zaključna slovesnost z nastopom Policijskega orkestra ob zaprtju 8. Mednarodnega sejma obrambe, varovanja, zaščite in reševanja

 

• organizator si pridržuje pravico do sprememb programa
Svež program dogajanja je objavljen na: www.sejem-sobra.si

________________________________________________________

Podrobnejše informacije:
Robi Fišer, projektni vodja, telefon +386 2/5642 113, e-pošta: robi.fiser@pomurski-sejem.si
Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor, telefon: +386 2/5642 115, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si
Sandra Sedmak, strokovni program in ciljne skupine obiskovalcev, telefon +386 2/564 2 118, e-pošta: sandra@pomurski-sejem.si
Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

www.sejem-sobra.si

Avtor
Avatar photo