Pomurski sejem v letu 2022

Pomurski sejem v letu 2022

Pomurski sejem praznuje v letu 2022 častitljivo, 60. obletnico Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA in s tem tudi svoj 60. jubilej. Obeležil ga bo s šestimi sejmi, desetimi strokovnimi ocenjevanji kakovosti, s posebno publikacijo ter različnimi razstavami in dogodki, ki bodo pospremili sejemsko dogajanje v Gornji Radgoni. Med drugim pripravlja v sodelovanju z Javnim zavodom Knjižnico Gornja Radgona posebno razstavo ob 60. obletnici sejemske dejavnosti v mestu sejmov in penine.

Pomurski sejem si želi, da bodo epidemiološka situacija in aktualni ukrepi dopustili izvedbo programa sejmov in ocenjevanj v celoti, saj organizatorjem sejmov leti 2020 in 2021 nista bili naklonjeni. V letu 2021 je uspel glede na razmere organizirati le sejma AGRA in SOBRA. Na obeh se je predstavilo 1.215 razstavljavcev iz 29-ih držav na skupaj 95.600 m2 razstavnih in predstavitvenih površin. Oba sejma je obiskalo nekaj več kot 60.000 obiskovalcev. Uspešno so bila izvedena mednarodna ocenjevanja kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in vod, vina, medu, medenih pijač in izdelkov iz čebeljih pridelkov pod okriljem sejma AGRA. Na njih je sodelovalo 322 proizvajalcev s 1.409 izdelki iz osmih držav.

Če se ozremo še nekoliko bolj nazaj v začetno leto epidemije, lahko ugotovimo, da je bilo leta 2020 na programu Pomurskega sejma kar šestih sejmov, strokovnih ocenjevanj in drugih prireditev. Žal je epidemija novega koronavirusa preprečila izvedbo vseh sejmov v klasični obliki. Pomurski sejem je organiziral sejem AGRA v spletni obliki ter kljub epidemiji uspešno organiziral vsa mednarodna ocenjevanja kakovosti z izjemo Mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije, ki je vezano na živo sejemsko prireditev.

Odpoved načrtovanih sejmov v letih 2020 in 2021 je prinesla Pomurskemu sejmu veliko škode. Sejemska dejavnost je zagotovo med tistimi, ki bo potrebovala za normalizacijo poslovanja najdaljše obdobje. Žal ji do sedaj ukrepi, ki jih je za omilitev posledic epidemije sprejemala vlada, niso bili najbolj naklonjeni. Odločevalci še vedno niso prisluhnili zahtevam sejemske industrije po pomoči v obliki pokrivanja fiksnih stroškov na letni ravni, pri čemer bi se moralo za primerjavo vzeti celotno leto poslovanja v normalnem in epidemičnem obdobju.

Vsekakor pa Pomurski sejem ostaja optimističen. Ob večkrat ugotovljenem dejstvu, da prinesejo sejmi v občini in okolju, kjer se dogajajo kar 7 kratnik prihodkov samega organizatorja, si želi da bi z njimi pogled v skupno sejemsko prihodnost delila tudi občina in država.

Avtor
Avatar photo