Podelitev naziva častni občan Yukiju Moriju

Podelitev naziva častni občan Yukiju Moriju

V baročnem salonu soboškega gradu je potekala priložnostna slovesnost ob podelitvi naziva častni občan gospodu Yukiju Moriju iz Japonske.

Yukio Mori se slovesnosti ob občinskem prazniku 15. julija, na kateri so bila podeljena najvišja občinska priznanja, ni mogel udeležiti, zato mu je podžupan v opravljanju funkcije župana Zoran Hoblaj priznanje izročil danes.

Ob tej priložnosti je bivši župan, sedaj minister za regionalni razvoj in kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, ki je bil predlagatelj najvišjega priznanja Mestne občine Murska Sobota, povedal, da je sreča, da v življenju srečaš prave ljudi in prave prijatelje. In eden takšnih je Yukio Mori, velik prijatelj Murske Sobote in Slovenije, ki si nenehno prizadeva za povezovanje slovenskih in japonskih podjetij in je velik ambasador našega malega mesta v svetovljanskem Tokiu. Poudaril je tudi dobro sodelovanje z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji, ki je bilo pobudnik projekta sajenja japonskih češenj v različnih krajih po Sloveniji, tudi v Murski Soboti.

Naziv častni občan Mestne občine Murska Sobota se podeli za izkazano čast posamezniku za zasluge, ki imajo trajen pomen za ugled in promocijo Mestne občine Murska Sobota.

Gospod Yukio Mori iz Japonske je z Mursko Soboto povezan še iz časov pred osamosvojitvijo Slovenije. Kot poslovnež je začel sodelovati s podjetjem iz Ljubljane in radovednost ga je gnala, da je Slovenijo, deželo, za katero prej še nikoli ni slišal in v kateri Japonska ni imela niti svojega veleposlaništva, tudi obiskal. In se v njo zaljubil.

Na največjem živilskem sejmu na Japonskem, na katerem je sodelovala takrat že samostojna Slovenija, je Yukio Mori spoznal, da v Sloveniji pridelujemo vrhunska vina, zato sta se s soprogo odločila za nov poslovni korak. Na Japonsko sta začela uvažati slovenska vina priznanih slovenskih vinarjev, ki so medtem cenjena v številnih prestižnih japonskih restavracijah. Težko, birokracije polno poslovno pot je Yukio Mori utiral tudi za uvoz kakovostnih pomurskih mesnih izdelkov in tudi z veliko pomočjo Veleposlaništva RS mu je to v minulem letu uspelo. Na oddaljenem, zelo zaprtem in zahtevnem japonskem trgu je tako med drugim moč kupiti Kodilovo šunko iz naše občine.

Yukio Mori je s svojo soprogo Keiko v Murski Soboti intuitivno prepoznal potencial in jo kljub številnim neznankam, naredil za svoj drugi dom po svetovljanskem Tokiu in se od takrat za Soboto neprenehoma trudi in veseli vsakega razvoja našega mesta. Pravi, da so mu pri nas všeč ljudje, preprostost, majhnost in mir. In v tem kot poslovnež vidi tudi našo gospodarsko priložnost in z veseljem pomaga pri vzpostavljanju poslovnih stikov in povezav. Yukio Mori je med drugimi pomagal mlademu inženirskemu podjetju Matt Consultech d.o.o iz Murske Sobote, za katerega želi, da postane vez med japonskimi in slovenskimi visoko tehnološkimi podjetji.

Yukio Mori je v Slovenijo, Pomurje in Mursko Sobota pripeljal številne gospodarske delegacije in poslovne partnerje iz Japonske, poleg tega je aktiven tudi pri povezovanju na področju kulture. Tako je na enem izmed Festivalov Soboških dnevov sodelovala mlada priznana violinistka iz Japonske, ki jo je v Mursko Soboti pripeljal prav Yukio Mori.

Letos marca je Yukio Mori s svojim podjetjem ZARIA podprl projekt sajenja japonskih češenj SAKURA, ki ga je po več slovenskih krajih promoviralo Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji. V spomin na olimpijske in paralimpijske igre v Tokiu ter 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo smo ob paviljonu EXPANO letos marca zasadili drevored 30 japonskih češenj sakure, ki simbolizirajo Japonsko. S tem projektom na Veleposlaništvu Japonske v Sloveniji želijo spodbuditi raznoliko naravno okolje, omogočiti slovenskim državljanom, da vsako pomlad uživajo v čudovitih cvetovih japonskih češenj, ter postaviti temelje za poglabljanje prijateljskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Drevesa japonskih češenj je Murski Soboti na pobudo Yukia Morija doniralo podjetje ZARIA, ki ga vodi njegova soproga Keiko.

Neprecenljiv je prispevek g. Morija pri krepitvi diplomatskih povezav z našo državo, ki ga je Veleposlanica RS na Japonskem dr. Ana Polak Petrič opisala z besedami:

»Gospod Yukio Mori je vse od osamosvojitve Slovenije ter vzpostavitve diplomatskih odnosov z Japonsko dalje, vrsto let vidno in aktivno prispeval h krepitvi sodelovanja med državama, posebej na področju gospodarstva, in k tkanju prijateljskih medčloveških stikov. Bil je eden od ustanoviteljev in aktivnih članov Društva slovensko-japonskega prijateljstva ter Društva Fuji Triglav. Med leti 2009-2014 je opravljal funkcijo častnega konzula Republike Slovenije na Japonskem, v tem času je v tesnih stikih z veleposlaništvom Slovenije v Tokiu skrbel za promocijo Slovenije na Japonskem, sodeloval pri izvedbi najvišjih političnih obiskov na obeh straneh ter vidno prispeval k prepoznavnosti Slovenije kot turistične in kulinarične destinacije. Je tudi dolgoletni član in eden glavnih podpornikov japonsko-slovenskega poslovnega kluba v Tokiu ter častni član slovensko-japonskega poslovnega kluba v Ljubljani.

Gospod Mori s svojo soprogo Keiko je prepoznan kot največji uvoznik slovenskih vin na Japonskem, pa tudi poznavalec Slovenije in njenih lepot. Vselej brez partikularnih koristi zase nudi pomoč in podporo veleposlaništvu Slovenije pri organizaciji dogodkov, slovenskim in japonskim podjetnikov, ki iščejo poslovne stike, ter vsakomur, ki želi spoznati Slovenijo. Gospod Mori je velik in srčen prijatelj Slovenije, podpornik Slovencev, ki živijo in delajo na Japonskem, ter vzornik vsem, ki želijo prispevati k prijateljstvu med Slovenijo in Japonsko.«

Avtor
Avatar photo