Lajos Bence prejel nagrado za življenjsko delo

Lajos Bence prejel nagrado za življenjsko delo

Izbor urednika

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Ivan Koncut je v mestni hiši sprejel in čestital pesniku, pisatelju, upokojenemu novinarju in pedagogu dr. Lajosu Benceju, ki je v Budimpešti prejel nagrado za življenjsko delo.

Dr. Lajos Bence je Lendavčan, ki je diplomiral iz madžarskega jezika in primerjalne književnosti ter leta 1994 na Univerzi Loránda Eötvösa tudi doktoriral. Bil je tudi urednik oddaje Hidak–Mostovi, novinar, direktor Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti in hkrati odgovorni urednik tednika Népújság. Njegova publicistika je izjemno bogata, v prvi vrsti se navezuje na madžarsko narodno skupnost v Sloveniji, večinoma na področje narodnostne politike, kulture in kulturne politike. Dr. Lajos Bence je eden izmed urednikov revije Muratáj, član uredniškega odbora revije z naslovom Lendavski zvezki, predsednik Društva prekmurskih madžarskih pisateljev, redni sodelavec revije Pannon Tükör iz Zalaegerszega, predsednik Društva prekmurskih madžarskih znanstvenikov in raziskovalcev, včlanjen pa je tudi v več strokovnih in znanstvenih združenj doma in v tujini. Zelo rad piše in objavlja tudi leposlovna dela, izdal je tudi več pesniških zbirk.

Nagrada za zamejske Madžare Kallós Zoltán

Nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejel minuli petek v Budimpešti, so mu podelili za njegovo prizadevanje in delo na področju literature, znanstvenega raziskovanja in literarnega kriticizma, ki se v prvi vrsti navezuje na madžarsko narodno skupnost v Sloveniji.

Avtor
Avatar photo