Odprtje 6. Zelenega okna na Stari Cesti

Odprtje 6. Zelenega okna na Stari Cesti

Občinska turistična zveza (OTZ) Ljutomer je v sodelovanju z Občino Ljutomer in Turističnim društvom (TD) Stara Cesta na svetovni dan turizma odprla že 6. Zeleno okno v občini Ljutomer.

Slogan letošnjega svetovnega dneva turizma je »Ponovni razmislek o turizmu«, s katerim želi Svetovna turistična organizacija (UNWTO) poudariti pomen ravnanja v turističnih dejavnostih za trajnostni in bolj vključujoč turizem. To pomeni postaviti ljudi in planet na prvo mesto ter združiti vse, od vlad in podjetij do lokalnih skupnosti do skupne vizije za bolj trajnostno vključujoč turizem.

Po Jeruzalemu, Cezanjevcih, Moravcih v Slovenskih goricah, Globoki in Radomerščaku zdaj Zeleno okno stoji tudi v naselju Stara Cesta. Bistvo Zelenih oken je, da na nevsiljiv način obiskovalce opozarjajo na lepote naših krajev.

Na slovesnem odprtju so zbrane nagovorili predsednica OTZ Helena Vaupotič, predsednica TD Stara Cesta Marija Gaube in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba.

»Temeljna dejavnost turističnih društev je prostovoljno delo, zlasti naših društev na vaseh, kjer skrbimo za okolje in trajnostni razvoj, krajevno kulinariko, pripravljamo prireditve, ohranjamo kulturno in naravno dediščino, pripravljamo in vzdržujemo tematske poti, skrbimo za promocija kraja in podobno. V naši okolici je takih prelepih krajev in bogatih vsebin mnogo, zato smo se tudi v TD Stara Cesta odločili, da letos odpremo Zeleno okno na Stari Cesti,« je ob nagovoru dejala predsednica TD Stara Cesta Marija Gaube.

Zeleno okno ima tudi orientacijsko tablo, ki turista usmerja s pogledom na kip Svetega Petra, na Jeruzalem, Malek, Križevce, Pomurje, in vse preko meja na Hrvaško ter na avstrijske Alpe. Ob neposredni bližini Zelenega okna se nahaja tudi klopca, kjer se lahko obiskovalec odpočije, prav tako pa se ob mlaki nahaja stojalo za kolo.

Ob otvoritvi je ljutomerska županja mag. Olga Karba izpostavila velik doprinos domačinov, ki z svojim prostovoljnim angažmajem bogatijo ponudbo in ohranjajo kulturno in naravno dediščino.

Za kulturni program so tokrat poskrbeli dekliški pevski zbor Pole poje in učenci Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci, Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine “Johan-Janez Puch” Ljutomer pa je poskrbelo za prevoz obiskovalcev do prizorišča.

Avtor
Avatar photo