Ocenjevanje Prleške tünke 2022

Ocenjevanje Prleške tünke 2022

V letošnjem letu je komisija v sestavi – predsednica ga. Irena KOS iz KGZ Celje, članici ga. Slavica STRELEC KGZ PTUJ in ga. Ivanka DONKO, ocenila 7 vzorcev mesa iz zaseke oz. prleške tunke. Ocenjevanje v prostorih Zavoda Marianum se je vršilo na podlagi pravilnika o ocenjevanju “Prleške tünke”.

Pri pregledu vseh ocenjevalnih zapisnikov je bila komisija enotnega mnenja. Odstopanja so bila minimalna, z manjšimi napakami, ki pa jih v tehnološkem postopku lahko odpravimo – suh, drobljiv izdelek, rahlo presoljen, prisotnost rahle žarkosti, izstopajoči vonj po dimu, neizkrvavljenost. To so bile ugotovitve pri mesu, vse zaseke pa so bile zelo dobre.

Tovrstna ocenjevanja pa so namenjena prav temu, da odkrivamo te male napake in jih skušamo odpravljati. Za pripravo kvalitetnega mesa v zaseki oz. prleške tunke pa je potrebno kar nekaj znanja in upoštevanje vseh korakov v tehnološkem postopku – od vzreje prašiča, zakola, ohlajenosti mesa, upoštevanje temperatur, obdelave slanine, vsoljevanje, dimljenje ter priprave tunke in zorjenje mesa v zaseki.

Sodelujočim Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot ter komisija izreka iskrene čestitke.

V kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tunke. V tej kategoriji so bili ocenjeni štirje vzorci:

Bronasto priznanje je prejela Anja VARGAZON iz Cvena

Zlato priznanje pa so prejeli:
Jožef RAUTER iz Veržeja
Janko KODILA iz Markišavec
Boris RANTAŠA iz Veržeja

Certificirani proizvajalci prleške tunke.

V tej kategoriji je bilo ocenjeni trije vzorci, rezultati pa so naslednji:

Bronasto priznanje prejme:
Kmetija VARGAZON Daniela iz Cvena 14

Srebrna priznanja prejmejo:
Panvita MIR d.d. Gornja Radgona
Kmetija KOROŠA Marjana iz Križevec

Avtor
Avatar photo