Mednarodna konferenca “Never Forget” v Lendavi

Mednarodna konferenca “Never Forget” v Lendavi

Minuli petek se je v mestni hiši Občine Lendava odvila mednarodna konferenca/seminar NEVER FORGET – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU (Nikoli ne smemo pozabiti – v spomin in opomin na holokavst ter za spodbujanje strpnosti in solidarnosti v EU), na kateri so gostujoči predavatelji osvetlili in predstavili vsebine s področja ozaveščanja in edukacije o holokavstu.

Konference so se udeležili strokovnjaki in poznavalci judovske zgodovine in dediščine iz Madžarske, Hrvaške, Avstrije in Slovenije: Boris Hajdinjak in Marjetka Bedrač iz Centra judovske kulturne dediščine – Sinagoga Maribor, Loranda Miletić iz Agencija za odgoj i obrazovanje iz Hrvaške, Levente Olosz, zgodovinar in strokovni sodelavec spominskega centra Holokauszt iz Budimpešte (Holokausz emlékközpont), Elie Rosen, predsednik Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov, Dušan Šarotar, pisatel, pesnik in scenarist ter Vojko Kunaver, koordinator Predmetne skupine za zgodovino in Področne skupine za družboslovje, umetnost in humanistiko Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Uvodoma je podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut pozdravil prisotne in dejal, »da se je Občina Lendava se je z veseljem pridružila projektu, ki ga je zasnovala in kot glavni partner prijavljala ter pripravljala Židovska Občina Čakovec, kar je še posebej pomenljivo, saj so prav Prekmurski in Međimurski judje v istem času, na isti način delili svoje krute usode, svoje zadnje dni. Na obeh straneh današnje meje je takrat živela povezana in prepletena skupnost judov, sorodniki, prijatelji, poslovni partnerji, vsakdanji ljudje, ki so živeli svoja vsakdanja življenja. Med njimi so bili tudi številni izjemni posamezniki, ti so v kraje in mesta v naši pokrajini prinašali napredne družbene in gospodarske ideje ter bili gonilna sila marsikatere obrtne in industrijske panoge. Holokavst je dejstvo, ki se v različnih oblikah genocidov pojavlja tudi v današnjih časih. Zato je toliko bolj pomembno, da vedno znova ponavljamo dejstva o strahotah, ki so bila storjena. Eden ključnih načinov je prav gotovo vzgoja, izobraževanje, prenos informacij, zgodb in dejstev, ki so do tega pripeljali, pa tudi o posledicah, ki so jih trpeli tisti, ki so preživeli. V Lendavi temu že nekaj desetletij posvečamo veliko pozornosti, saj s številnimi aktivnostmi poskušamo ohranjati plemenito dediščino naših nekdanjih someščanov. S časom, ki prihaja pa so pred nami tudi nove naloge in dolžnosti, ki jih bomo kot odgovorna skupnost sprejeli. Ena od njih je zagotovo prenašati vedenje na naslednje rodove.«

Namen projekta Never Forget je ozaveščanje javnosti o holokavstu in skupni zgodovini ter skupnih vrednotah znotraj Evropske unije, z njegovo izvedbo se spominjamo žrtev holokavsta in krepimo evropsko državljansko kulturo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic ter razmišljanje o evropski kulturni raznolikosti in skupnih vrednotah.

„Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU“ (˝Nikoli ne pozabimo! – V spomin na holokavst in spodbujanje strpnosti ter solidarnosti v EU) je projekt Židovske općine Čakovec, Sinagoge Maribor – Centra judovske kulturne dediščine in Občine Lendava. Projekt, katerega višina je 76.635€, je v celoti financiran s strani Evropske unije iz programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV) in traja od 1. aprila 2022 do 31. marca 2023.

V okviru projekta so v Sinagogi Lendava otvorili likovno razstavo in predstavili katalog grafičnega cikla izraelskega umetnika Dana Reisingerja – Ognjeni zvitki.

Dan Reisinger je bil eden najvidnejših sodobnih grafičnih oblikovalcev tudi v svetovnem merilu, kar potrjuje tudi leta 2002 objavljena knjiga Masters of the 20th century, kamor je med 100 najboljših svetovnih grafičnih oblikovalcev uvrščen kot edini Izraelec. Bil je član združenj Alliance Graphique Internationale in New York Art Directors Club, bil je častni profesor Univerze Moholy-Nagy v Budimpešti in častni član Ruske oblikovalske akademije, kot tudi komisije mednarodnega oblikovalskega bienala v Brnu in Izraelske oblikovalske zveze. Judovski deček iz Vojvodine, ki je večino družinskih članov izgubil v holokavstu, se je leta 1949 preselil v Izrael in ustvaril izjemno kariero umetnika in grafičnega oblikovalca. Ognjeni zvitki, Scrolles of fire je naslov pesnitve enega najbolj znanih izraelskih pesnikov Abbe Kovnerja, v kateri je v 52 poglavjih ubesedil herojstvo in mučeništvo judovskega ljudstva, njegovih stisk, preganjanj ter njihovo vztrajnost in brezmejno upanje. Verze je sporočilno pretanjeno in izrazno intenzivno upodobil Dan Reisinger. Kovnerjevi verzi in Reisingerjeve ilustracije so bili objavljeni z vzporednim hebrejskim in angleškim besedilom leta 1981. Ob pogostih letovanjih v Sloveniji in preko prijateljskih navez se je Reisinger velikokrat ustavljal tudi v Lendavi in kasneje sodeloval na lendavskih in monošterskih Mednarodnih likovnih kolonijah ter leta 2012 postal tudi častni občan Občine Lendava, ob čemer je Lendavi podaril cikel 52 grafik Ognjeni zvitki. V zahvalo mestu, kjer se je počutil kot doma, pa je oblikoval tudi logotip za Slovenski muzej Holokavsta, ki se nahaja v lendavski Sinagogi.

vir: www.lendava.si | foto: Vlado Sofronievski

Avtor
Avatar photo