Občina Dobrovnik praznovala 25 let

Občina Dobrovnik praznovala 25 let

Občina Dobrovnik je praznovala 25 let svojega delovanja. Na slovesnosti v kulturnem domu, so podelili plakete Občine Dobrovnik in županova priznanja. Dogodek so popestrili: Porabski Trio Zveze Slovencev na Madžarskem, učenci DOŠ Dobrovnik ter glasbena skupina Prašnati, ki je zaključila slavnostni dogodek s glasbo, kot sami pravijo iz zaprašenih skrinj.

Priznanja župana so prejeli:

STRELSKO DRUŠTVO »JEZERO« DOBROVNIK
Strelsko društvo »Jezero« Dobrovnik uspešno deluje že 40 let in dosega izjemne športne uspehe. O dobrovniških strelkah in strelcih lahko vedno govorimo le pozitivno in s ponosom sledimo vsem njihovim športnim uspehom. Društvo je z odgovornim delovanjem lahko vzor drugim društvom. Biti med uspešnimi na področju športa na državnem nivoju pa je za vsakega športnika glavni cilj, kar Strelsko društvo Jezero Dobrovnik tudi dosega, zato si s strani občine zaslužijo našo pozornost in spoštovanje.

NOGOMETNI KLUB PREKMUREC DOBROVNIK
Za vse dosedanje dosežene rezultate in delo kluba je priznanje Nogometne zveze Slovenije za 75 let delovanja kluba več kot upravičeno. Nogomet je dolgoletna tradicija našega kraja in občine. Nihče si ne želi, da bi v občini prenehali igrati nogomet, da v nedeljo popoldne ne bi slišali sodnikove piščalke za začetek tekme ali za odpiskan gol naših nogometašev. 75 let Nogometnega kluba Dobrovnik z uvrstitvijo v Pomursko ligo je razlog za priznanje občine z željo, da bo nogomet v Dobrovniku obstal tudi za prihodnost.

TOMAŽ ZEMLJIČ
Športnik, nogometaš, najboljši strelec Pomurske nogometne lige v sezoni 2022/23. Tomaž je že v otroških letih zelo rad igral nogomet. Pravi, da mu srce bije za nogomet in za Dobrovnik. V športu je vzor vsem športnikom, posebej pa mladim. Njegova strast do nogometa, vztrajnost, da NK Dobrovnik ostane in deluje še naprej, je razlog, da je v zadnjem obdobju skupaj s prijatelji nogometa eden od najzaslužnejših, da v Dobrovniku še igramo nogomet. Priznanje občine Dobrovnik je zahvala za dosedanje delo v nogometu z željo, da ostane Tomaž še naprej aktiven v domačem klubu.

ERIK SOMI
Erik je v zadnjih letih eden najuspešnejših tekmovalcev Pomurskega galopa. Erik se je v mladosti srečeval z različnimi športi, prepričale pa so ga lepote konjeniškega športa. Je aktivni član Društva ljubiteljev konjev, od leta 2017 pa se redno udeležuje tekmovanj Pomurskega galopa ter Nacionalnega galopa v Budimpešti in ponosno zastopa vas Žitkovci in Občino Dobrovnik. Zmagovalec Pomurskega galopa v letih 2022 in 2023 se je odločno odrezal tudi na Nacionalnem galopu v Budimpešti, kamor je ponesel glas o naši lepi občini, zato sta priznanje občine in zahvala več kot upravičeni.

GASILCI OBČINE DOBROVNIK – Prostovoljna gasilska društva DOBROVNIK, STREHOVCI in ŽITKOVCI
Naravne nesreče nam v preteklih letih ne prizanašajo. Naši gasilci nam vedno pomagajo, in sicer tako pri varovanju in sanaciji javnih objektov ter infrastrukture, kot tudi pri posameznih stanovanjskih hišah in gospodarskih objektih. V letošnjem letu smo imeli tudi v občini Dobrovnik silovito neurje, pozneje pa še poplave. Poleg naših gasilcev so prišli na pomoč tudi gasilci iz Gasilske zveze Lendava, za kar smo jim hvaležni. Ekipa gasilcev iz celotne občine pa je nudila pomoč tudi po katastrofalnih poplavah na območju Gorenjske in Koroške. Priznanje in zahvala občine je izraz spoštovanja do gasilskega dela na področju zaščite in reševanja.

 

Priznanje župana so prejeli najuspešnejši dijak in dijakinje:

LAZAR SANDI ŽITKOVCI zlati maturant
SOMI EVA DOBROVNIK diamantna maturantka
VUK NIKA DOBROVNIK diamantna maturantka

 

Plaketa občine Dobrovnik je ob nazivu častnega občana drugo najvišje priznanje v občini. Značaj tega enkratnega priznanja je spoštljivo, pozorno vrednotenje dela vsakogar, ki je svoje življenjsko delo posvetil delu za napredek in koristi občanov občine Dobrovnik in širše skupnosti.

Plaketo Občine Dobrovnik so prejeli:

ZAVOD ZA OKOLJE IN TURIZEM DOBROVNIK
Zavod za okolje in turizem Dobrovnik je z dobrim delom in sodelovanjem upravičil in dokazal, da je bila odločitev za njegovo ustanovitev pred 20 leti pravilna. Za njim je torej 20 let uspešnega dela na področju razvoja turizma in koordinacije prireditev v občini Dobrovnik, kar potrjuje tudi 100.000 obiskovalcev letno v naši občini. Danes s svojimi aktivnostmi omogoča, da občina diha tudi turistično. Zavod je razvojno naravnan in s svojim delom pa ohranja obstoječa in ustvarja tudi dodatna delovna mesta. Zavod sodeluje z veliko društvi in zavodi v občini, regiji in tudi v tujini. Promocijo našega kraja zagotavlja na sejmih doma in v sosednjih državah. Skupaj z občino in ostalimi ustanovami uspešno kandidira na razpisih na državnem nivoju in tudi v programih INTERREG. Priznanje za Bukovniško jezero za tretje mesto v kategoriji izletniške točke v natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023 pa je še en razlog, ki upravičuje podelitev občinske plakete.

MARIJA SEKEREŠ
Leta 1998 smo postali samostojna dvojezična občina Dobrovnik. Pripravljali smo program razvoja občine in iskali kadre. 1. januarja 1999 smo tako uradno postavili prvo občinsko upravo s tremi osebami Marijo, Lauro in županom. Vsi skupaj smo šele spoznavali lokalno samoupravo in veliko stvari se je bilo treba na novo naučiti. Z leti se je občinska uprava širila, naša Marija – sodelavcem in prijateljem kar Micka – pa nam je bila informacijska pomoč za vse, kar je bilo treba vedeti o občini Dobrovnik. Ob koncu službene poti vedno govorimo vse dobro, vendar resnica je, da je bila Micka sodelavka v pravem pomenu besede, vedno pripravljena za pogovor in svetovanje ter nudenje pomoči. Sodelavci in vsi, ki jo poznamo, smo ji hvaležni za vse, kar je dobrega storila za nas in za našo občino od ustanovitve pa do danes, torej v 25 letih.

ALENKA TOPLAK
Alenka Toplak ima za sabo večletno neprekinjeno aktivno udejstvovanje na področju kulture, dela z mladimi in odraslimi, v skrbi za dvig narodne zavesti in ohranjanja ter razvoja jezika in kulture. Njeni delovni rezultati izven šolskih obveznosti se odsevajo v pozitivnem odnosu do ljudskih običajev, literarnem in jezikovnem miljeju okolja, v negovanju in promociji ljudske kulinarike s poudarkom na značilnih krajevnih jedeh in ohranjanju običajev, kot je izdelava velikonočnih pisanic v batik tehniki in praskank. Z veliko angažiranostjo je mnogo let sodelovala tudi pri zbiranju in raziskavi etnografskega materiala, s poudarkom na plesnem izročilu. Že dolga leta je nepogrešljivi člen pri zasnovi in izvedbi raznih prireditev, tako občinskih kot društvenih dogodkov, ki v najlepši luči promovirajo večjezično in večkulturno občino Dobrovnik. Neutrudno deluje tudi na humanitarnem področju, posebno v prizadevanju gasilskega pomladka PGD Dobrovnik, kjer mladim rodovom predaje in vzgaja čut človečnosti in solidarnosti.

 

Iskrene čestitke vsem nagrajencem.

Avtor
Avatar photo