Mikloševo senje v Murski Soboti

Mikloševo senje v Murski Soboti

Zasneženo središče Murske Sobote je bilo ponovno osrednje prizorišče največjega izmed tradicionalnih kramarskih sejmov. Miklavžev sejem oziroma po domače Mikloševo senje je tudi letos privabilo številne obiskovalce od blizu in daleč. Podjetje Komunala Murska Sobota ga tradicionalno prireja 6. decembra, na dan sv. Nikolaja, zavetnika murskosoboške župnije in mesta Murska Sobota.

Kramarji in rokodelci iz različnih krajev so na stojnicah ponujali številne domače izdelke, manjkala pa ni niti bogata kulinarična ponudba, vse od klobas, küjanega vina in drugih toplih napitkov.

V spremljevalnem programu je nastopil Pihalni orkester Murska Sobota, v spremstvu angelčkov in parkeljnov pa je sejem obiskal tudi dobri mož – Sveti Miklavž, ki je z darovi razveseljeval najmlajše. Za dobro vzdušje in zabavo je poskrbela glasbena skupina Plamen.

Krščanska legenda o svetniku Svetem Nikolaju ali Miklavžu, ki goduje 6. decembra, pravi, da je nekoč sveti Nikolaj trem revnim dekletom, ki se niso mogla poročiti zaradi revščine, na predvečer na okensko polico položil tri zlate krogle, da so se lahko poročile. Ta zgodba je prikazana tudi na grbu občine Murske Sobote. Tri sonca v grbu povezujejo sodobnost s srednjeveško zgodovino in so v podobi treh zlatih krogel tudi del legende o zavetniku mesta Sv. Nikolaju.

Miklavž je dober mož, ki prinaša otrokom darila. Število tri pomeni polnost, dovršenost, zato tri zlata jabolka v njegovi roki pomenijo njegovo nesebično, popolno dobroto.

“Če na Miklavževo sneži, bo obilo sadu.”

Avtor
Avatar photo