Mladi športniki in športnice občine Murska Sobota se bodo udeležili Mednarodnih iger šolarjev v Angliji

Mladi športniki in športnice občine Murska Sobota se bodo udeležili Mednarodnih iger šolarjev v Angliji

Izbor urednika

Po daljšem premoru se je Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s Športno zvezo Murska Sobota odločila, da se z mladimi udeleži poletnih 54. Mednarodnih iger šolarjev.

Mestna občina Murska Sobota se iger v zadnjih letih ni udeležila zaradi oddaljenosti mest, ki so jih organizirale, zadnji dve leti pa so bile igre odpovedane zaradi epidemije. Tako se naši mladi športnice in športniki ter spremljevalna ekipa zelo veselijo letošnjega sodelovanja na igrah v Coventryu v Angliji. Na igrah, ki bodo potekale od 11. do 16. avgusta, bo sodelovalo 73 mest iz 33 držav celotnega sveta ter več kot 1500 najboljših mladih športnih talentov starih od 12 do 15 let.

Mestna občina Murska Sobota bo na igrah sodelovala v 3 disciplinah s štirimi ekipami: z žensko ekipo v košarki 3×3 ter moškimi ekipami v košarki 3×3, namiznem tenisu in nogometu. Odprava naše občine je 23 članska, od tega 18 šolarjev, 4 trenerji in vodja delegacije, predsednik Športne zveze Murska Sobota Andrej Gomboši. Trenerji, ki bodo skrbeli za naše šolarje v času iger so Bruna Čeh (košarka ženske), Rok Brinar (košarka moški), Jožef Žekš (namizni tenis) in Rene Cetl (nogomet).

Priprave skladno s strogimi predpisanimi pogoji potekajo že od letošnjega januarja, ekipa pa je v visokih pričakovanjih glede same gostoljubnosti domačinov in rezultatov, ki pa niso primarnega pomena.

Iger v Coventryu se bodo sicer udeležili tudi mladi iz 10 slovenskih mest in bo tako lepa priložnost, da se šolarji spoznajo in stkejo nova prijateljstva, tako z vrstniki iz Slovenije kot tudi vrstniki iz celotnega sveta.

Šport pa ne bo edina točka na dnevnem redu teh iger, katerih namen je tudi spoznavanje drugih kultur in načinov življenja ter druženje mladih z vsega sveta v pravem športnem duhu in prijateljstvu. Ker je bil Coventry proglašen za britansko mesto kulture 2021, želijo sodelujočim mestom z vsega sveta predstaviti tudi svojo raznoliko kulturo in talente. Mladi bodo med svojim obiskom spoznali različne oblike umetnosti in kulture, kot so ples, glasba in poezija. Predstave, razstave in delavnice bodo prikazane na nekaterih priljubljenih športnih in kulturnih prizoriščih Coventryja.

Pobudnik Športnih iger šolarjev je slovenski športni inštruktor Metod Klemenc, rojen 1934 v Ljubljani, ki je povedal: »Moje otroštvo je trpelo zaradi 2. svetovne vojne. Uničila mi je družino. Glede prijateljstva se je zdel šport eden najboljših načinov za združevanje mladih iz različnih držav. Zato potrebujete moč volje in prijatelje, ki so navdušeni nad športom in ki so pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas.” V tem smislu je Metod Klemenc organiziral prve mednarodne otroške igre leta 1968 v Celju v Sloveniji. Na prvih igrah nasploh je sodelovalo devet mest: Beograd, Brno, Celje, Gradec, Kranj, Lozana, Trbovlje, Videm in Zagreb. Prvi uspeh je spodbudil organizatorje. Od takrat so igre organizirala številna mesta po vsem svetu. Nekateri enkrat, nekateri dvakrat (Celje, Gradec, Hamilton, Ravne na Koroškem, Lausanne, Szombathely), pa tudi trikrat, med njim tudi Murska Sobota (1974, 1976, 1983).

V 49 letih (igre so tako poletne kot zimske), se je v 37 športih na 274 tekmovanjih pomerilo več deset tisoč otrok, starih od 12 do 15 let, iz 555 mest, 95 držav in 5 celin.

Našim mladim športnikom želimo srečno pot v Anglijo, uspešno udeležbo na športnih tekmovanjih, predvsem pa veliko novih izkušenj in sklenjenih novih prijateljstev z vrstniki iz vseh koncev sveta!

Več informacij: www.coventryicg2022.org | www.international-childrens-games.org/icg/  | www.facebook.com/coventryicg2022

Avtor
Avatar photo