Pravijo, da takrat ko ti je najbolj hudo se pokaže iz kakšnega testa si in kdo so pravi prijatelji. Letošnjo Dödolijado je zaznamoval dež, ki je v Puconce privabil veliko število obiskovalcev in tekmovalcev, ki so se pomerili v kuhanju Dödolov in na kulinarično razstavo postavili prekmurske dobrote. Člani KTD PUCONCI nismo klonili dežju, saj smo s pomočjo številnih prostovoljcev, prijateljev in ljubiteljev Dödolov izvedli eno najuspešnejših Dödolijad. Tekmovalci so na Püconski tržnici prejeli krompir in najboljšo Püconsko moko in se podali v boj za pripravo najboljših Dödolov.
Na Dödolijadi je tekmovalo 18 ekip, kjer so prva tri mesta pripadla:
- mesto – Okusi Goričkega Mesarija Hanžel Vogrinčič iz Gerlinec
- mesto – Turistično društvo Adrijanci
- mesto – Osnovna šola Puconci
Na kulinarični razstavi je sodelovalo 8 razstavljalcev, kjer so si nagrade razdelili:
- mesto – Društvo podeželskih žena Brezno – Podvelka
- mesto – Društvu upokojencev Šalamenci
- mesto – KTD Lipa – Vadarci
Dödolijada in kulinarična razstava za Zlato kijanco je najbolj prepoznavna prireditev, ki nastaja pod okriljem KTD PUCONCI. Z izvedbo prireditve v društvu ohranjamo pristne domače jedi, značilne za Prekmurje. Prireditev nudi obiskovalcem, predvsem pa turistom, pravo doživetje, ki ponuja obilo kulinaričnih in kulturnih užitkov. Nekoč se je kuhalo v kotličku in kurilo z drvmi, zato se s to prireditvijo obujajo spomini na stare čase. Prireditev je namenjena vsem starostnim skupinam od mladih do starih, saj se lahko poleg kuhanja Dödolov preizkusite tudi v pripravi različnih prekmurskih jedi za Zlato kijanco. Prave Püconske dödole pa pripravljamo po naslednjem receptu:
SESTAVINE ZA DÖDOLE
- 50 dag krompirja
- 40 dag Püconske moke za Dödole
- 0,60 litra vode
- Sol
SESTAVINE ZA PRELIV
- 8 dag masti
- 1 drobno čebulo
- 2 dcl kisle smetane
- 1 dcl smetane za kuhanje
PRIPRAVA DÖDOLOV
Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi. Tik preden je krompir skuhan, v lonec vsujemo še ostro pšenično moko. Ko začne voda ponovno vreti na sredini lonca s kuhalnico naredimo luknjo in pustimo da počasi vre še od 15 do 30 minut. Ko je krompir kuhan, krompir z moko dobro premešamo. Mešamo tako dolgo, da dobimo čvrsto, gladko maso brez grudic.
PRIPRAVA PRELIVA
Čebulo narežemo na tanke rezine in jo na masti prepražimo da dobi lepo zlato barvo, primešamo kislo smetano, smetano za kuhanje in pustimo da prevre.
POSTREŽEMO
Dödole nastrgamo kot žličnike na krožnik in prelijemo s prelivom.
MALE SKRIVNOSTI PÜCONSKIH DÖDOLOV
- Če skuhamo večjo količino Dödolov, jih shranimo na hladnem in jih naslednji dan lahko prepražimo in postrežemo pražene Dödole.
- Iz hladnih Dödolov lahko oblikujemo polpete in jih popečemo in postrežemo kot samostojno jed.
- Namesto čebule lahko narežemo tudi šalotko.
KULTURNO – TURISTIČNO DRUŠTVO PUCONCI
Puconci 80, Puconci, 9201 Puconci
Vesna MAUČEC / 031 871 355 | vesna.maucec308@gmail.com
www.puconci.net/ktd-puconci/ktd-novice.html