9. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA

9. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA

Izbor urednika

ZAVEZNIŠTVO ZAUPANJA SOBRA 2023

Pomen obrambe, varnosti, reševanja in zaščite, ki so v današnjem turbulentnem svetu ključne za preprečevanje posledic naravnih nesreč, epidemij in vojn bo od 21. do 24. 9. 2023 v Gornji Radgoni poosebljal 9. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA.

Mednarodno ugledni razstavljavci bodo predstavili širok arzenal orodja, orožja, vozil, opreme, pripomočkov, storitev in znanja za obrambo države, varnost državljanov ter zaščito in reševanje ogroženih.

Ob proizvajalcih, ponudnikih, civilni družbi in prostovoljcih si bodo za dobro družbe in posameznika prizadevali Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije. Te ključne institucije bodo svojo usposobljenost, znanje in opremljenost prikazale s strokovnimi razstavami, dinamičnimi predstavitvami in strokovnimi posveti. Z obiskovalci se bodo srečevale na številnih poslovnih, stanovskih in izobraževalnih prireditvah ter jim iz prve roke ponudile strokovne nasvete za samozaščito in varovanje družin in premoženja.

Različni rodovi Slovenske vojske se bodo predstavili s spretnostmi, opremo, izkušnjami iz mednarodnih misij ter prikazom možnosti za sodelovanje pri obrambi države. Predstavili se bodo vrhunski športniki, zaposleni v Slovenski vojski ter garda. Vrstili se bodo nastopi glasbenih zasedb Vojaškega orkestra.

Prikaze svoje tehnike, opreme in postopkov pripravljajo enote slovenske policije. Policisti bodo obiskovalcem priskočili na pomoč z nasveti, kako zagotoviti lastno varnost in zaščito imetja. Dinamične predstavitve bodo popestrili nastopi Policijskega orkestra.

Uprava RS za zaščito in reševanje, Civilna zaščita ter operativni sestavi nevladnih organizacij bodo predstavili novo opremo, izkušnje in načine ozaveščanja, preventive, zaščite, reševanja in pomoči. Kako ukrepati ob poplavi, požaru ali potresu ter kako pravilno poklicati na številko za klic v sili 112, se bodo na zabaven način lahko naučili tudi otroci.

Gasilska zveza Slovenije, ki združuje 121 gasilskih zvez, 1337 prostovoljskih gasilskih društev in šteje preko 170.000 članov, od katerih je operativnih preko 40.000 gasilcev, je svojo vrhunsko pripravljenost za zaščito in reševanje dokazala tudi ob zadnjih požarih na slovenskem Krasu. Na sejmu bo organizirala strokovna srečanja in reševalno vajo v sodelovanju s Slovensko vojsko in Policijo. V soboto bodo potekali mladinsko in veteransko, v nedeljo pa člansko gasilsko državno tekmovanje za Memorial Matevža Haceta. V sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje bo potekalo tudi 10. tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči.

Sejem bo v četrtek, 21. septembra svečano odprl Marjan Šarec, minister za obrambo republike Slovenije. Slovesnost ob zaključku prireditve bo s svojo prisotnostjo in nagovorom podčrtal Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve republike Slovenije.

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma

SLOVENSKA VOJSKA

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so kot del nacionalnega obrambno-varnostnega sistema Republike Slovenije pomemben člen pri krepitvi odpornosti celotne družbe. Naloge, ki so jim zaupane, opravljajo vestno in predano ter v sodelovanju s partnerji, zavezniki in drugimi državnimi organi. Na sejmu SOBRA se bodo predstavili z motom: »Skupaj, enotno in vztrajno.«

Slovenska vojska ima kot kredibilen zaposlovalec veliko možnosti za zaposlitve, saj omogoča več kot 60 različnih poklicev, in sicer na področjih osebnostnega razvoja, zdravega načina življenja, dela s sodobno tehniko in oborožitvijo. Pri tem povezuje svoje zaposlene v enoten kolektiv, v katerem je poudarjena skrb drug za drugega. Na sejmu SOBRA bodo obiskovalkam in obiskovalcem predstavili poklice v Slovenski vojski in možnosti razvoja različnih kariernih poti, opremo, oborožitev ter sredstva, ki jih vojak uporablja pri izvajanju svojega poslanstva in nalog. Vojaško delo je dinamično in omogoča profesionalni razvoj v kolektivu, ki temelji na vrednotah, kot so čast, pogum, predanost, lojalnost in tovarištvo.

Na razstavnih točkah bodo na ogled tank ter številna bojna in nebojna vojaška vozila, helikopter, brezpilotni letalski sistemi, raznovrstna oborožitev in pester nabor druge opreme. Po ogledu statične predstavitve se bodo lahko obiskovalci praktično preizkusili na strelskih simulatorjih za avtomatsko puško Noptel. Na simulatorjih se tudi sicer pripadniki Slovenske vojske usposabljajo za dihanje, merjenje in proženje avtomatske puške ter vadijo za čim boljše zadetke pred resničnim streljanjem na strelišču z ostrim strelivom. Uporabljajo tudi vojaški simulator protioklepnega orožja Spike, na katerem se namerilci urijo v iskanju cilja, sledenju cilju in vodijo raketo na cilj. Obiskovalcem bosta na voljo še preizkusa streljanja z repliko avtomatske puške FN 2000 Air Soft in zračno puško. Zanimiva za obiskovalce bo tudi vožnja z vojaškimi vozili 6 x 6 Valuk in 8 x 8 Svarun. Za njihovo zdravje bo poskrbljeno s preventivnim merjenjem tlaka in krvnega sladkorja ter nasvetom vojaškega zdravstvenega osebja. Prav tako se bodo lahko naučili uporabljati defibrilator in usvojiti osnove prve pomoči.

Slovenska vojska sodeluje pri opravljanju nalog zaščite in reševanja ter s tem igra pomembno vlogo v trenutkih, ko je to državljanom RS najbolj potrebno. V panelni razpravi z naslovom »Slovenska vojska v pomoč ob naravnih in drugih nesrečah«, bodo predstavili izkušnje iz preteklih intervencij svojih pripadnikov na terenu ter vlogo vojske v sistemu pomoči.

Pripadniki Centra vojaških šol so pripravili praktični poligon preizkusa voditeljskih veščin, pri premagovanju katerega lahko zainteresirani ugotovijo, kako pomembne so vojaške vrednote za dosego cilja. Dogajanje na sejmišču bo popestreno z nastopi Orkestra Slovenske vojske in gardne enote, prav tako ne bo manjkala degustacija dobrot iz vojaškega kotla. Obiskovalci bodo lahko pokramljali in se fotografirali z vrhunskimi slovenskimi športniki, zaposlenimi v Športni enoti Slovenske vojske. Taktično-dinamična predstavitev bo potekala dvakrat na dan. Navdušenci v igranju računalniških igric se bodo lahko preizkusili tudi v računalniški simulaciji bojevanja na sistemu VBS-3, za otroke pa je organiziran zabaven otroški kotiček.

podpolkovnik Matija Skrbinek, poveljnik Rodovskega bataljona 72. brigade in poveljnik Vojašnice Murska Sobota    

POLICIJA

Policija v bo na notranjem in zunanjem razstavnem prostoru predstavila različna področja svojega dela, službena vozila, opremo in službene živali, za obiskovalce pa pripravlja tudi mnogo zanimivih aktivnosti. 

V okviru predstavitev splošnih policijskih nalog bo vodja policijskega okoliša obiskovalcem svetoval, kako naj poskrbijo za svojo varnost in varnost svojega premoženja. Na ogled bosta patruljno vozilo in mobilna policijska postaja.  

Skrb za varnost cestnega prometa bo prikazana s pomočjo policijskega motornega kolesa in vozila z videonadzornim sistemom Provida, s katerim policisti odkrivajo najhujše kršitelje. Prikazana bo tudi druga oprema prometnih policistov, policist motorist pa bo pokazal, koliko znanja in veščin je potrebno za varno vožnjo s policijskim motorjem. 

Varovanje državne meje bodo predstavljali specialno vozilo schengenbus, s katerim policisti odkrivajo nedovoljene prehode čez državno mejo, mobilna in ročna termovizija, oprema za odkrivanje ponarejenih dokumentov, ogledalo za pregled podvozja vozil, detektor prisotnosti ogljikovega dioksida, detektor za odkrivanje tihotapskega blaga, IR-kamero itd.

Kriminalistično policijo in policijsko forenziko bodo predstavili kriminalistično-tehnični kombi, oprema za ogled kraja kaznivega dejanja, predstavitev dela kriminalističnih tehnikov in kriminalistov (npr. kako odkrivajo prstne odtise in druge sledi). 

Letalsko policijsko enoto bo poosebljal policijski helikopter, ki je nenadomestljiv pri urejanju in nadzorovanju cestnega prometa, zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, nadzoru državne meje in reševanju ob naravnih nesrečah ter nesrečah v gorah, prevozu dojenčkov v inkubatorjih, hudo bolnih in poškodovanih, odkrivanju in gašenju požarov na prostem, gradnji žičnic in planinskih koč, postavljanju oddajnikov in daljnovodov ipd. Predstavljeno bo tudi, kako policisti gorske enote rešujejo poškodovanca. 

Prikazano bo varovanje oseb in objektov, kar zahteva visoko stopnjo profesionalnosti, popolno predanost in odlično izurjenost policistov varnostnikov. 

Policijski »specialci« bodo predstavili zaščitno in drugo opremo, ki jo uporabljajo pri delu. 

Z intervencijskim vozilom in posebno zaščitno opremo se bo predstavila tudi Posebna policijska enota (PPE), ki jo javnost pogosto zamenjuje s Specialno enoto. Policisti obeh enot imajo sicer podobna oblačila in opremo, vendar pa so njihove naloge precej različne. PPE je enota, ki deluje na sklic. To pomeni, da so policisti, ki sicer opravljajo redne naloge na policijskih postajah, posebej sklicani takrat, ko je za učinkovito, hitro in uspešno izvedbo nalog potrebno usklajeno delovanje večjega števila policistov. Dogodki, zaradi katerih so sklicani pripadniki PPE, so povezani predvsem s hujšimi kaznivimi dejanji in množičnimi kršitvami javnega reda in miru, večjimi naravnimi in ekološkimi nesrečami, iskanjem pogrešanih oseb in drugimi zahtevnimi varnostnimi nalogami. Za opravljanje nalog policije v visokogorju je znotraj PPE organizirana tudi Gorska enota. 

Obiskovalci bodo lahko spoznali pomembne partnerje slovenskih policistov – policijske pse in konje. Konji so nepogrešljivi predvsem pri varovanju vseh vrst javnega zbiranja, kjer je mogoče pričakovati večjo množico ljudi, saj so policisti konjeniki opaznejši, policist pa ima s konja tudi boljši pregled nad dogajanjem. Službeni psi že s svojo prisotnostjo delujejo preventivno na potencialne kršitelje predpisov in jih zato pogosto odvrnejo od storitve prekrška oziroma kaznivega dejanja. Zaradi odlično razvitega sluha in voha so psi, kljub izjemnemu tehnološkemu napredku, nenadomestljivi partnerji na skoraj vseh področjih policijskega dela. 

Obiskovalci bodo na SOBRI lahko prisluhnili glasbenim mojstrovinam Policijskega orkestra, ki bo  v manjši sestavi prisoten na razstavnem prostoru policije, v širši sestavi pa bo nastopil na zaključni slovesnosti zadnji dan sejma. 

Policisti namenjajo posebno skrb varnosti naših najmlajših, zato so zanje pripravili otroški kotiček, kjer bodo malčki lahko preverili svoje znanje cestnoprometnih pravil in svoje spretnosti preizkusili tudi na posebnem, zanje pripravljenem prometnem poligonu. Lahko se bodo tudi slikali z najbolj prijaznima policistoma, s »policistom« Leonom in »policistko« Piko. 

Muzej slovenske policije bo skupaj z zbiratelji pripravil razstavo o zgodovini razvoja slovenske policije, in sicer od orožnikov, prek miličnikov, do današnjih policistov. Za obiskovalce bodo zanimivi tudi starodobna vozila, uniforme in oprema nekdanjih miličnikov. Svoje cilje, članstvo in aktivnosti bo predstavilo tudi policijsko veteransko združenje Sever.

Damir Ivančić, mag., direktor Policijske uprave Murska Sobota

UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

Uprava RS za zaščito in reševanje bo na notranjih in zunanjih razstavnih prostorih predstavila obiskovalcem svojo organiziranost, glavne dejavnosti, ter opremo Civilne zaščite ter operativnih sestavov društev in drugih nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah.

Kot odgovor na podnebne spremembe bodo v okviru varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami izpostavljene predvsem novosti in dobre prakse s področja ozaveščanja, preventive, zaščite, reševanja in pomoči, ocenjevanja škod po naravnih in drugih nesrečah, sistema opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijskega sistema, usposabljanja, področja osebne in vzajemne zaščite, raziskav in razvoja ter mednarodnega sodelovanja.
Prav tako bodo izvajali promocijske aktivnosti na temo obmejnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami s predstavitvijo tujih primerov dobre prakse na področju VNDN (Madžarska, Hrvaška, Češka, Avstrija idr.) ter v obliki razstavnih kotičkov.

Na sejemsko srečanje so povabili tuje strokovne delavce iz obmejnih županij in dežel Madžarske, Hrvaške, Italije, Avstrije idr. V sklopu predstavitve Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje bodo v statičnih in dinamičnih predstavitvah podrobneje predstavljene: enote in službe Civilne zaščite (Enota za prečrpavanje vode – modul SI-HCP, DEvNUS, EHI-MUSAR, EHI – Ekipa za IKT podporo, Ekipa za tehnično potapljanje) ter drugih reševalnih sestavov, Gasilska zveza Slovenije, Gasilska zveza Gornja Radgona in PGD Gornja Radgona, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, Rdeči križ Slovenije skupaj z OZ RKS Gornja Radgona, Jamarska zveza Slovenije, Jamarska reševalna služba – JZS JRS, Gorska reševalna zveza Slovenije – GRS Maribor, Slovenska potapljaška zveza, Podvodna reševalna služba – PRS PZS, Kinološka zveza Slovenije, Komisija za reševalne pse – KZS ERPS, Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije, Zveza radioamaterjev Slovenije, ekipa ARON Pomurje – ZRS, Institut Jožef Stefan, Ekološki laboratorij z mobilno enoto – ELME, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Mobilna enota ekološkega laboratorija – MEEL, Zavod za varstvo pri delu Ljubljana – Mobilna enota, Premogovnik Velenje D.D. – Enota za zaščito in reševanje ob rudniških nesrečah, TKI Hrastnik D.D.- Enota za zaščito in reševanje ob nesrečah s klorom in drugimi jedkimi snovmi, Agencija RS za okolje – Mobilna enota za meteorologijo, ekologijo in hidrologijo, Veterinarska fakulteta – Inštitut za mikrobiologijo in parazitologijo, Medicinska fakulteta – Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Avio Fun klub Koroška in drugiorgani, enote in službe Civilne zaščite na državnem in regijskem nivoju ter operativni sestavi društev in nevladnih organizacij.

Veliko zanimanja obiskovalcev bo zagotovo požela predstavitev opreme organov, enot in služb Civilne zaščite ter drugih reševalnih sestavov, kot so intervencijska specialna tovorna terenska vozila, specialna logistična kombinirana vozila, terenski delovni stroji, kotalni zabojniki z opremo za tehnično reševanje, oprema za zmanjševanje poplavne ogroženosti in odpravljanje posledic poplav, prevozni elektroagregati, reševalni motorni čolni, prikolica za množične nesreče, vodne baraže, mobilna dekontaminacijska postaja, oprema tehnično reševalnih enot (dvižne blazine, motorne rezalke, …), mobilni radiološki laboratorij, računalniške aplikacije, radijske zveze, sistem opazovanja, obveščanja, javnega alarmiranja ter informacijsko komunikacijski sistem …

Še posebej zanimive so nove pridobitve, kot so specialna intervencijska tovorna terenska vozila, tudi taka s hidravličnim dvigalom, teleskopskimi rokami, nalagalnimi rampami ter priključki (nosilna košara, polipni grabilec, paletne vilice, hidravlična žaga, hidravlično kladivo, idr.), visokozmogljive mobilne črpalne enote … Navedeno opremo bodo predstavili v sklopu razstavno-demonstracijskih sklopov glede na vrsto nesreče: gašenje požarov v naravnem okolju, reševanje ob poplavah, izvajanje nalog ob žledu, izvajanje nalog po ujmah, vodenje intervencij, enote za logistično oskrbo idr.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo na sejmu izvajala promocijske aktivnosti, povezane z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami za predšolsko in šolsko mladino, programom informiranja, izobraževanja in usposabljanja predšolske in šolske mladine za osebno in vzajemno zaščito ter preventivno akcijo v sklopu projekta »Oktober – mesec požarne varnosti«. V sklopu tega bo pripravljen otroški kotiček ter kviz za najmlajše obiskovalce sejma, ki bodo za pravilne odgovore nagrajeni s promocijskim materialom. Kako ukrepati ob požaru, potresu in poplavi ter kako pravilno poklicati na številko za klic v sili 112, se bodo na zabaven in nevsiljiv način lahko naučili predšolski in osnovnošolski otrok prve triade, ki si bodo ogledali lutkovne predstave »Pikec Ježek in gasilko Jež«, v izvedbi lutkovnega gledališča Fru-Fru.

Predstavili bodo regionalno sodelovanje, sodelovanje v sklopu Evropske unije in projektov EU, OZN in NATO, v okviru Alpske makroregije in Alpske konvencije, ter raziskovalne, razvojne in EU projekte. V luči naravnih nesreč, ki so prizadele Slovenijo v letu 2022 in 2023 bodo še posebej odmevni projekti za povečevanje operativne sposobnosti enot za prečrpavanje večjih količin vode ter vzpostavitve namenske zmogljivosti za podporo gašenja iz zraka s pomočjo letal in z vozili za delovanje v mednarodnih reševalnih intervencijah.

Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije in Združenje slovenskih poklicnih gasilcev bodo organizirali tudi tekmovanje gasilskih enot širšega pomena s področja tehnične reševanja ob prometnih nesrečah ter posvet gasilskih enot širšega pomena.

mag. Martin Smodiš, vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Murska Sobota

MINISTRSTVO ZA OBRAMBO REPUBLIKE SLOVENIJE

Ministrstvo za obrambo RS bo dejavno tako pri strokovnem, gospodarskem kot tudi političnem povezovanju. Na otvoritveni dan sejma SOBRA organizirajo v sodelovanju s Pomurskim sejmom srečanje tujih vojaških atašejev. Sledila bo panelna razprava »Slovenska vojska v pomoč v naravnih in drugih nesrečah«. V petek so pripravili predstavitev Tendenc razvoja vojaškega izobraževanja v RS s poudarkom na civilnem in vojaškem izobraževanju podčastnikov in častnikov.

Uprava za obrambo Maribor pod okriljem ministrstva bo prvi in drugi dan sejma povabila 1741 vojaških obveznikov, ki so rojeni leta 2005 in prihajajo z območja Podravja ter Pomurja, na seznanitev z vojaško dolžnostjo. Vojaške obveznike bodo seznanili z dolžnostmi in s pravicami vojaškega obveznika po zakonu o vojaški dolžnosti, ogledali pa si bodo še dinamične predstavitve Slovenske vojske ter domače in tuje dosežke na področjih obrambe in zaščite. Na dogodek so povabili več kot 1000 dijakov tretjih letnikov srednjih šol, ki se bodo v okviru vsebin predmeta aktivno državljanstvo priključili predstavitvam.

Katja Horvat,  vodja Uprave za obrambo Maribor

GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE

Gasilska zveza Slovenije je najvišja stopnja organiziranosti prostovoljnega gasilstva, ki v 17 gasilskih regijah več kot 121 gasilskih zvez povezuje 1.337 prostovoljnih gasilskih društev. Organizirano deluje že 154 let … Slovensko gasilstvo temelji na prostovoljnem gasilstvu, saj so samo v večjih mestih ustanovljene poklicne gasilske enote. V prostovoljna gasilska društva je včlanjenih že več kot 170.000 članov in članic.

Ljudje se združujejo v gasilska društva, da bi učinkovitejše preprečevali in gasili požare. Naloga gasilskih društev pa je hkrati veliko več kot to. V njih so ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči. Skozi gasilska društva člani izkazujejo predanost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti. V številnih krajih so prav gasilska društva tista, ki združujejo in povezujejo občane pri aktivnostih in dejavnostih, posebej na področju varstva pred požari ter kulturnem in drugih področjih.

Gasilska zveza Slovenija bo na sejmu SOBRA predstavila temeljne cilje svojega delovanja, ki so: zagotavljati strokovno usposobljenost in usklajen razvoj prostovoljnih gasilskih društev in gasilskih zvez za učinkovito požarno varnost v državi, skrbeti za organiziranost in status gasilca, zagotavljati povezovanje gasilstva v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v državi, zagotavljati mednarodno povezovanje z drugimi gasilskimi organizacijami v svetu, ohranjanje gasilskih vrednot in tradicije, spoštovanje osebnosti članov ter dobrih medsebojnih odnosov kot pomembnih vrednot društvenega življenja, opravljati naloge gasilstva kot dejavnosti, ki je v javnem interesu in je humanitarne narave.

Slovenska gasilska organizacija predstavlja pomemben člen sistema zaščite in reševanja, ki poleg gašenja požarov opravlja vse naloge zaščite ter reševanja ob naravnih in drugih nesrečah. Z operativno sposobnostjo, odzivnostjo, usposobljenostjo kadrov in univerzalno tehniko pomeni zanesljivo ter množično silo, dokaj enakomerno razporejeno po slovenskem prostoru, za ukrepanje v vseh vrstah nesreč. Zaradi visoke usposobljenosti in opremljenosti so gasilske enote sposobne ukrepati tudi v najzahtevnejših okoliščinah, ko intervencije od posredovalcev zahtevajo veliko znanja, izurjenosti ter profesionalizma.

Narava nas je v zadnjih dveh letih postavila pred precejšnje preizkušnje, kjer so se na terenu pokazali odlična usposobljenosti in opremljenost, predvsem pa srčna požrtvovalnost prostovoljnih gasilcev. Leta 2022 so se uspešno spopadli z ognjenimi zublji na Krasu, kar je bila ena izmed najobsežnejših intervencij požarov v naravi, trajajoča več kot 14 dni. Še hujša katastrofa nas je doletela avgusta letos. Hudo neurje je zajelo večino krajev po Sloveniji in ogrožalo številna življenja in premoženje. V večdnevnih posredovanjih v izrednih okoliščinah so gasilci spet upravičili svoje profesionalno ravnanje.

Zelo pomembna je vloga gasilstva na področju preventive, hkrati pa se skozi gasilstvo na svojevrsten način ohranjata samopomoč in solidarnost ob požarih ter drugih nesrečah. Pomembno poslanstvo gasilske organizacije je tudi vzgoja mladih, ki v gasilskih vrstah dobijo potrebno znanje s področja preventive ter zaščite in reševanja, vzgajajo pa jih v duhu solidarnosti ter pomoči človeku.

Gasilska zveza Slovenije bo na sejmu SOBRA poleg predstavitve svoje organiziranosti in aktivnosti, ki jih izvaja na področju požarnega varstva ter širše na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami z gasilskimi zvezami in prostovoljnimi gasilski društvi, organizirala tudi državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za pokal Matevža Haceta.

Ob tem organizirajo Gasilska zveza Slovenije, Uprava RS za zaščito in reševanje in Združenje slovenskih poklicnih gasilcev tekmovanje gasilskih enot širšega pomena s področja tehnične reševanja ob prometnih nesrečah ter posvet gasilskih enot širšega pomena.

Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije

Avtor
Avatar photo