Do kdaj velja vaša e-vinjeta ?

Do kdaj velja vaša e-vinjeta ?

Izbor urednika

DARS je z decembrom 2021 začel s prodajo elektronskih vinjet, ki so vezane na registrsko številko vozila in veljajo eno leto od nakupa oz. od datuma, ki ga je uporabnik določil ob nakupu e-vinjete.

 

Kako lahko preverite veljavnost vaše e-vinjete?

Če ste e-vinjeto kupili na spletni strani, ste ob nakupu prejeli potrdilo na elektronski naslov, ki ste ga zapisali v postopku spletnega nakupa. Če ste se registrirali, lahko potrdilo preverite na spletni strani, kjer ste opravili nakup.

Če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu npr. bencinski črpalki, ste dobili račun/potrdilo, na katerem je informacija o veljavnosti e-vinjete.

 

Kako preverite veljavnost e-vinjete, če ste izgubili potrdilo o nakupu

Obiščite mesto, kjer prodajajo e-vinjete npr. bencinsko črpalko, prodajalcu povejte za svoj primer in poskusite opraviti nakup e-vinjete. Če je za vašo registrsko številko še/že aktivna vinjeta, bo sistem to ob nakupu zaznal.

Na spletni strani https://evinjeta.dars.si/ opravite nakup e-vinjete za vaše vozilo, po vnesenih podatkih, vas bo sistem pred postopkom plačila opozoril, če je na vneseno registrsko številko vezana veljavna e-vinjeta. Prav tako vam bo sistem pokazal informacije o e-vinjeti, med katerimi je tudi podatek o veljavnosti vaše vinjete.

 

Za drugič, da ne boste pozabili veljavnost vaše e-vinjete.

Registracija na strani https://evinjeta.dars.si/ je priporočljiva tudi, ker si lahko v vašem računu e-vinjeta nastavite opomnik o poteku veljavnosti e-vinjete. Sistem vam tako na podlagi tega samodejno pošlje informacijo o poteku veljavnosti e-vinjete na vaš naveden elektronski naslov ali na telefon preko SMS sporočila.

Sama registracija v sistem https://evinjeta.dars.si/ ni pogojena, da morate opraviti nakup preko omenjene spletne strani, svoj račun lahko registrirate tudi, če ste vinjeto kupili na prodajnem mestu npr. bencinski črpalki. Potem številko svoje e-vinjete, ki jo najdete na potrdilu o nakupu, vpišete v vaš e-vinjetni račun.

vir: www.evinjeta.dars.si ——————>

E-vinjeta je sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. Osnovne značilnosti e-vinjete se od klasične vinjete v obliki nalepke bistveno ne razlikujejo. To pomeni, da si tudi z nakupom e-vinjete zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za čas veljavnosti e-vinjete in torej ne gre za cestninjenje po prevoženi razdalji. Vozilo brez veljavne e-vinjete ne sme zapeljati na cestninsko cesto.

E-vinjeta je vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko oznako in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred. Če se registrska oznaka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko oznako vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske oznake in izbiro cestninskega razreda je odgovorna stranka.

Letna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu. Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila letos, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno naslednjega leta do 15. aprila, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu – če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto.

Polletna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne čez šest mesecev, če tega dne v šestem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Primer: če za polletno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila letos, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno v istem letu do 15. oktobra, torej do 24. ure tega dne. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj, se veljavnost polletne e-vinjete izteče 30. novembra. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila (motorna kolesa).

Mesečna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem mesecu, če tega dne v naslednjem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Primer: če za mesečno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila letos, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno v istem letu do 15. maja, torej do 24. ure tega dne. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj, se veljavnost mesečne e-vinjete izteče 30. junija.

Tedenska e-vinjeta velja sedem zaporednih dni od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec. Prvi dan veljavnosti tedenske e-vinjete je vedno vključen v štetje (to pomeni, da tedenska e-vinjeta velja na dan začetka veljavnosti in še šest naslednjih dni) Primer: če se za tedensko e-vinjeto ob nakupu odločite, da naj začne veljati, 15. aprila, boste lahko avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto uporabljali do 21. aprila, do polnoči.

Avtor
Avatar photo