Nasvet iz SONČNICE, ŠPARGLJI – čistilci organizma

Nasvet iz SONČNICE, ŠPARGLJI – čistilci organizma

Izbor urednika

ŠPARGLJI – ČISTILCI ORGANIZMA

Šparglji oz. beluši že od nekdaj kraljujejo na naših krožnikih. Njihova uporaba sega v daljno preteklost, kjer so bili cenjeni prav zaradi svojih zdravilnih lastnosti. O tem kako zelo so cenili šparglje v preteklosti, pričajo tudi zgodbice, da je imel cesar Oktavijan prav posebno četo rimske vojske, ki je krožila po imperiju ter iskala najboljše šparglje in jih ekspresno pošiljala v Rim. Šparglje so uporabljali tudi kot afrodiziak saj so verjeli, da izboljšujejo spolno moč.

Dandanes šparglje cenimo ker vemo, da so zdravi, da imajo diuretični učinek, iz telesa spustijo tekočino, prečistijo organe kot so ledvice, srce, jetra, črevesje, kožo, pljuča, vranico.

Pravimo jim tudi rastlinski čistilci organizma. So odlični antioksidanti in alkalinizatorji organizma. Telo razkisajo – samo v zakisanem telesu nastane bolezen!

Šparglji krepijo tudi srce in ožilje, ker vsebujejo rutin, ki krepi stene ožilja.

Cenimo jih zaradi njihove nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti hranil, kot so vitamin K, folna kislina, vitamin C, glutation, vlaknine in antioksidanti. Znanstvene raziskave kažejo, da imajo beluši tudi protivnetne in protirakave lastnosti, ter da lahko pomagajo uravnavati krvni sladkor in holesterol. Vsebujejo veliko mineralov: magnezij, mangan, cink, baker, železo, vitamin K, E, B ter veliko vlaknin.

Šparglje uživamo sveže, saj se s staranjem izgubljajo njihove hranilne vrednosti.

Kako preverimo svežino špargljev? Najbolj enostavno je, da z nohtom popraskamo po površini kjer so bili odrezani. Če se pocedi sok, so gotovo sveži.

Pripravimo jih lahko na različne načine, od kuhanja, pečenja, praženja do dodajanja v solate, juhe in omake. Eden izmed odličnih receptov je “Šparglji z jajci iz pečice“:

  • 300 g zamrznjenega ali svežega oluščenega graha
  • 6–10 špargljev
  • čebula
  • 3 stroki česna
  • oljčno olje
  • pločevinka paradižnika
  • košček suhega feferona
  • 4 jajca
  • po želji nekaj pancete, slanine…

Priprava:

  1. Šparglje narežemo na manjše kose, jih blanširamo skupaj z grahom in preložimo v model. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
  2. Drobno nasekljamo čebulo in česen ter ju skupaj s slanino ali panceto, če smo se odločili za mesno različico, popražimo v ponvi.
  3. Dodamo pretlačen vložen paradižnik ali na kose narezane sveže paradižnike, posolimo, začinimo s sesekljanim feferonom in na majhnem ognju počasi dušimo največ 5 minut.
  4. Zmes naložimo v model k špargljem in grahu, premešamo in na vrh ubijemo jajca.
  5. Rahlo posolimo, popramo in postavimo v pečico.
  6. Pečemo 10 minut, da beljak zakrkne in takoj ponudimo s kosom dobrega kruha

 

Zdaj, ko smo se sprehodili skozi zgodovino, zdravstvene koristi in kulinarične užitke špargljev, je čas, da se prepustimo njihovemu čarobnemu okusu ter koristi za naše telo. Dober tek!

V Sončnici dobite odlične prekmurske, ekološke šparglje s kmetije Berki.

SONČNICA – trgovina za zdravo življenje

TRGOVINA SONČNICA, OKUS ZDRAVJA d.o.o.
Obrtna ulica 28 | 9000 Murska Sobota

T: 051 644 966
T: 02 526 1639
E: trgovinasoncnica@siol.net

www.soncnica.si
www.facebook.com/soncnica.trgovina
www.instagram.com/trgovinasoncnica

Avtor
Avatar photo