Pomurski sejem v letu 2024

Pomurski sejem v letu 2024

Na novinarski konferenci Pomurskega sejma so predstavili minulo sejemsko leto ter napovedali letošnje sejme, strokovna ocenjevanja kakovosti in druge aktivnosti.

Na sejmih MEGRA, AGRA in SOBRA, ki jih je Pomurski sejem organiziral v letu 2023, se je predstavilo 2.005 razstavljavcev iz 35-ih držav na skupaj 132.350 m2 razstavnih in predstavitvenih površin. Vse sejme v Gornji Radgoni je obiskalo 131.500 obiskovalcev.

Leto 2024 bo Pomurski sejem gradil na trdnih temeljih
in v sožitju z naravo poskrbel za obilen in zdrav pridelek.

Janez Erjavec,
predsednik uprave Pomurskega sejma

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je povedal da leto 2024 pričakujejo optimistično, čeprav se soočajo s številnimi izzivi, ki jih bodo uspešno premagali z mlado ekipo.

Začeli bodo tradicionalno s kronanjem Vinske kraljice v Radencih že 27. po vrsti, ki prihaja tokrat iz Primorske. Nadaljevali bodo s Mednarodnim sejmom lovstva in ribištva, ki bo v času od 5. do 7. aprila 2024, kjer bo zelo pomembna udeležba Lovske zveze in Ribiške zveze Slovenije. Ob odličnih ponudnikih opreme za lovstvo, ribištvo, kinologijo in aktivnosti v naravi bodo sodelovale krovne institucije, na čelu z Lovsko zvezo Slovenije, Ribiško zvezo Slovenije, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Direktoratom za gozdarstvo in lovstvo, Zavod za gozdove Slovenije, Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma, Racoon, Lovsko kinološko društvo Maribor in Kinološka zveza Slovenije, Strelska zveza Slovenije in Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. Lovska zveza Slovenije bo predstavila svoje dejavnosti in dosežke, pripravlja pa tudi pestro strokovno, tekmovalno in družabno dogajanje. Kmalu bodo razpisane prijave za državno tekmovanje v oponašanju jelenjega rukanja, za nastope lovskih rogistov in pevskih zborov in za tekmovanje v kuhanju lovskega golaža. Osnovna tematika predstavitev Ribiške zveze Slovenije bo lov krapovcev in plenilk. V ospredju bo naravovarstven pristop k ribištvu. Sodelovale bodo tudi lokalne ribiške družine, ribiči iz sosednje Hrvaške ter predstavniki ribiških organizacij Alpe Jadran. V ospredju bo tudi problematika posegov v vodotoke v luči zadnjih poplav.

V času od 17. do 19. aprila 2024 bo sejem Megra, sejem gradbeništva in gradbenih materialov. Glavno pozornost bodo namenili izobraževanju. Uspeli so združiti gradbena podjetja, predvsem člane in članice gradbene zbornice, ki bodo imele skupinski nastop na sejmu. Veliko pa je tudi zanimanje drugih inštitucij, ki bodo sodelovale sejmu, tudi izobraževalnih inštitucij, kajti gradbeništvo potrebuje kadre, tako na tehničnem kot tudi na obrtniškem nivoju.

Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, GZS se bodo predstavili najpomembnejši slovenski ponudniki gradbenih del in materialov. S svojo ponudbo se bodo predstavile Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja in sekcije Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Razstavljavci bodo ponujali najnovejšo opremo in materiale. Strokovno dogajanje bo aktualno in tehtno. Sreda bo namenjena posvetu na temo prilagajanja gradnje in obnove stavb na podnebne spremembe. Četrtek bo podčrtal strokovni posvet na temo prilagajanja gradnje in obnove prometne infrastrukture podnebnim spremembam. Poudarek bo na sanaciji po zadnjih poplavah. Potekala bodo B2B poslovna srečanja. Petek bo dan, namenjen izobraževanju in načrtovanju kariere v graditeljskih poklicih.

Od 24.8. do 29.8.2024 bo potekal 62. Mednarodni kmetijsko – živilski sejem AGRA. Sejem AGRA si bo v sodelovanju z vodilnimi svetovnimi proizvajalci, prodornimi novimi nosilci inovacij, vladnimi institucijami in strokovnimi organizacijami prizadeval za krepitev podeželja, ohranjanje okolja in biotske raznovrstnosti, za boljši pridelek in varnejšo preskrbo. S sejemskimi predstavitvami vrhunske mehanizacije, tehnike in izdelkov za kmetijstvo in živilstvo bo skrajševal oskrbne verige in spodbujal plodnejšo pridelavo v naši bližini. Na podlagi najboljših tradicij in inovacij bo sejal trajnostno prihodnost, zamenjal stara orodja z novimi, tudi z umetno inteligenco. Varoval bo pridelek pred podnebnimi spremembami in prispeval k okrevanju narave z rabo snovnih in energetskih obnovljivih virov. Predstavil bo embalažo, tehniko pakiranja in logistiko v programskem sklopu INPAK in na razstavi Slovenski oskar za embalažo predstavil nagrajene izdelke.

Na neodvisnih ocenjevanjih kakovosti pod okriljem sejma bo nagradil najboljšo kmetijsko mehanizacijo in opremo, izbrane mesne in mlečne izdelke, brezalkoholne pijače, med in vina.

Družil bo na strokovnih, poslovnih in družabnih srečanjih, v sejemskih vrtovih, ob strokovnih razstavah in predstavitvah živali. V preizkušanje bo ponudil nove stroje in pripomočke, v pokušnjo odlične pridelke, vina in jedi.

AGRA je največji tovrstni sejemski dogodek v tem delu Evrope, kar so prepoznale tudi države partnerice. V zadnjih letih so ga Kitajska, Francija, Japonska in Indija uspešno izkoristile kot posrednika med vzhodom in zahodom ter severom in jugom. V letošnjem letu bo država partnerica sejma AGRA Bolgarija.

Avtor
Avatar photo