Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje

Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje

Izbor urednika

V torek, 13. decembra 2022 se je v Kulturnem domu v Beltincih odvijalo tradicionalno že 26. Srečanje turističnih delavcev Pomurja. Tudi letos je Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je prejela družina Pavličič iz Pristave s svojim Vinogradniškim in kmečkim muzejem, podelila sta jo Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze in Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije.

Navzoče sta poleg Uroša Kamenška, predsednika Pomurske turistične zveze, nagovorila g. Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije ter g. Marko Virag, župan občine Beltinci. Priznanja, plakete in kipec štorklje se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga vsako leto objavi Pomurska turistična zveza. Ker v letošnjem letu praznujejo tri društva okroglo obletnico delovanja, so v letu 2022 podeljena jubilejna priznanja za izjemno večletno delo na področju turizma, ki je hkrati zahvala in vzpodbuda za nadaljnje uspešno delo. Priznanja so prejeli Turistično društvo Dolina (10 let delovanja), Turistična zveza Lendava vabi (10 let delovanja) ter Kulturno turistično društvo »Ady Endre« Prosenjakovci za 40. letno delovanje.

Priznanja za prostovoljno delo na področju turizma so prejeli Danica Wolf, Igor Köveš, Jože Habjanič, Društvo vinogradnikov Mala Nedelja in Eta Sekereš. Za profesionalno delo na področju turizma so priznanje prejeli Paul Terenc Wadkin, Okrepčevalnica Cuffi, Hotel MAJ INN, Vila Šiftar, Maja Šiftar Vučko s.p. ter Sobe gostilna pri Štorklji.

Podeljene so bile tri plakete Pomurske turistične zveze in sicer so plaketo prejeli Turistično društvo Beltinci, Nada Pintarič in Igor Magdič.

Letošnji prejemnik kipca štorklje je Vinogradniški in kmečki muzej družine Pavličič. Družina Pavličič iz Pristave deluje na področju turizma že skoraj 20 let. Sistematično in intenzivno zbirajo, urejajo, ohranjajo in negujejo osnovno kulturno dediščino okolja. Z zasebno muzejsko zbirko Vinogradniškega in kmečkega muzeja, ki zajema več kot 600 eksponatov, oživljajo prikaz več kot 300 let družinskega vinogradništva in tipičnega murskopoljskega kmetovanja. Pri delovanju Vinogradniškega in kmečkega muzeja sodelujejo vsi družinski člani, zadnja tri leta pa muzej vodi najmlajši član družine, Rafael. S svojo dejavnostjo so znani tako v Sloveniji kot v tujini, obiski turistov v njihovem muzeju pa pomembno vplivajo tudi na druge turistične destinacije v Regiji. Muzej se posebej trudi tudi za uporabnike s posebnimi potrebami, tako so recimo njegovi redni obiskovalci člani društva slepih in slabovidnih, saj je pripoved v muzeju prirejena posebej za njih, prav tako pa se izpostavijo predmeti na dotik. Vinogradniški in kmečki muzej Pavličič pa poleg muzejske dejavnosti na visoki ravni ohranja tudi nesnovno kulturno dediščino, med katero še posebej izstopa tamburaštvo. Z družinsko povezanostjo predano in zavzeto skrbijo za ohranjanje vsega, kar je zaznamovalo človeka v tem murskopoljskem okolju. S svojim znanjem, izkušnjami in predanostjo svoji dejavnosti pomagajo tudi različnim društvom in posameznikom v lokalni skupnosti. Pomoč in podporo nudijo vsem in vsakemu, ki ga zanimata zgodovina in poreklo tako, da vse, kar nastane, ostaja avtohtono in avtentično času in kraju. S prenosom znanj na mlajše generacije družina Pavličič skrbi tudi za to, da določena znanja ne bodo izumrla.

Kipec štorklje je delo Roberta Juraka, prav tako plakete. Robert Jurak s svojim umetniškim talentom poskrbi, da so plakete in kipec vsako leto unikatni in tako edinstveno ponazarjajo vsakega prejemnika. Program, ki ga je vodila ga. Nataša Hartman Adjei, so popestrili glasbeni nastopi Glasbene šole Beltinci.

Avtor fotografij: Boštjan Rous

Avtor
Avatar photo