Otvoritev razstave bronastih skulptur

Otvoritev razstave bronastih skulptur

Avgusta se je odvila že 50. mednarodna likovna kolonija, ki je stara toliko kot galerija in muzej na lendavskem gradu. Od ustanovitve in vse do danes velja za pomemben umetniški dogodek mesta in regije, še pomembneje pa je, da njeno organizacijo in izvedbo vedno podpirala tudi civilna družba. Minuli petek so v prostorih gradu predstavili monografijo in odprli razstavo bronastih skulptur nastalih na jubilejni likovni koloniji.

Likovna kolonija, katere pot se je začela leta 1973, je skozi leta doživela veliko sprememb, kar se še najbolj kaže v raznolikosti zbirke – v njej so od slikarstva prek grafike do kiparstva zastopane vse veje umetnosti. Sprva je bilo v ospredju izključno slikarstvo, nato pa so se sproti pridružile nove veje in žanri umetnosti: intarzija, mala plastika, grafika in umetnost tekstila. Veliko v sklopu likovne kolonije nastalih skulptur je bilo izrecno ustvarjenih za postavitev na javnih površinah Lendave, tako so se s temi umetninami prebivalci in obiskovalci mesta lahko tudi pobliže spoznali. Največji mejnik pa zagotovo predstavlja leto 2005, ko je bila v sklopu likovne kolonije prvič uporabljena tehnika vlivanja v bron. Od takrat je to edina tehnika, v kateri ustvarjajo sodelujoči umetniki.

Vso bogato zgodovino Mednarodne likovne kolonije Lendava, njene udeležence, organizatorje ter nastala dela so zaobjeli v kakovostni monografiji, ki jo je izdala Galerija-Muzej Lendava, predstavitev monografije pa so pospremili tudi z razstavo izbranih del iz zbirke del, nastalih na koloniji. Ob tem so bili v mansardnem delu razstavišča razstavljene tudi male plastike, nastale na letošnji koloniji, katere so se udeležili Becskei Andor, Ferenc Király, Oskar Kogoj, Mykhailo Kolodko, Lipovics János, Kristina Rutar in Veres Gábor.

Direktor Galerije Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, dr. Marko Sraka, svetovalec ministrice za kulturo, kustos in avtor monografije Atilla Pisnjak ter nekdanji direktor zavoda in sedanji strokovni vodja likovne kolonije Franc Gerič so poudarili pomen konsistentnosti in kakovosti tovrstnih dogodkov, saj oblikujejo podobo mesta in njegovih prebivalcev ter ustvarjajo neprecenljivo umetniško dediščino.

Foto: Tomaž Galič | vir: www.lendava.si

Avtor
Avatar photo