NEVER FORGET: Otvoritev razstave v Čakovcu

NEVER FORGET: Otvoritev razstave v Čakovcu

V okviru projekta Never Forget-Nikoli ne smemo pozabiti, ki združuje partnerje Židovsko općino Čakovec, Sinagogo Maribor in Občino Lendava, sta se v torek, 18. 10. 2022, v Centru za kulturo Čakovec odvila koncert in otvoritev razstave, ki se je je udeležil tudi podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut.

Mirjam Despinić-Biškup v okviru doktorskega študija socialne in politične antropologije pripravlja knjigo in film o judih v Čakovcu in včerajšnja otvoritev razstave portretov preživelih in njihovih pretresljivih izpovedih je bila uvodni del celostne obdelave te občutljive teme. Izpovedi žrtev in pričevalcev nedoumljivega zla, o katerem so žrtve in njihovi svojci le stežka spregovorili, so pretresljive.

Med njimi je tudi lendavčanka Erika Milhofer, rojena leta 1943. Erikine starše Elzo in Ladislava Milhoferja so odpeljali v Auschwitz, pred tem sta štirimesečno dojenčico predala družinskim prijateljem, Eleku in Elizabeti Balkanyi. Ga. Elizabeta Balkanyi ni bila judovskega rodu, kar je staršema dalo upanje, da bo dojenčica Erika na varnem. Starše so ubili, Eriko pa so Balkanyijevi še v toku vojne posvojili in še danes živi v Zagrebu.

Razstavi je sledil koncert Nikole Davida, kantorja judovske kongregacije v Münchnu ter glasbene skupine Kontra kvartet iz Maribora.


Foto: Center za kulturo Čakovec

Avtor
Avatar photo