Naj prostovoljci v Mestni občini Murska Sobota

Naj prostovoljci v Mestni občini Murska Sobota

Izbor urednika

Župan Damjan Anželj je v Gledališču Park podelil priznanja najbolj požrtvovalnim prostovoljcem v Mestni občini Murska Sobota v minulem letu.

Mestna občina Murska Sobota nosi naziv Prostovoljstvu prijazno mesto. Slovenska filantropija in Slovenska mreža prostovoljskih organizacij s tem nazivom izpostavljata tiste občine, ki prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva. Poleg tega pa s posebno prireditvijo nagradijo tiste posameznike, društva in organizacije, ki so bili najbolj predani prostovoljskemu delu v minulem letu.

Župan Damjan Anželj se je v nagovoru zahvalil prostovoljkam in prostovoljcem, ki s posebnim poslanstvom prinašajo žarke svetlobe in toplino vsem, ki pomoč potrebujejo. Ob tem pa dodal: »Ko govorimo o prostovoljstvu v minulem letu, žal ne moremo mimo prizorov, ki jih je za seboj puščala silovita moč narave, ki je najprej v hudem neurju v juliju pustošila nad našo pokrajino, nato pa v obliki naraslih voda, ki so rušile mostove, ceste in hiše ter s seboj odnašale desetletja marljivega dela in prizadevanj posameznikov, lokalnih skupnosti in države«. Zahvalil se je vsem gasilcem, pripadnikom civilne zaščite, komunalnim delavcem, vodstvom krajevnih skupnosti in lokalnim podjetnikom ter vsem občankam in občanom, ki so kakorkoli priskočili na pomoč in pomagali, da poplave niso povzročile večje škode. Povedal je, da so bili na današnji prireditvi izpostavljeni nekateri, vendar zahvala velja prav vsem, ki se vsakodnevno trudijo in pomagajo, da je svet v katerem živimo lepši.

Županovo priznanje »Naj prostovoljec v letu 2023« je prejel upokojenec Jože Borovič iz Kroga, ki že 55 let nesebično pomaga sokrajanom na različnih področjih dela in življenja. Žal se Jože Borovič dogodka zaradi bolezni ni mogel udeležiti, v njegovem imenu je priznanje prevzela predsednica krajevne skupnosti Krog Erika Vogrinčič Barbarič.

Priznanje za »Naj prostovoljsko društvo v letu 2023« je v imenu vseh 12 prostovoljnih gasilskih društev v občini prevzela Gasilska zveza Mestne občine Murska Sobota za pomoč, ki so jo gasilci nudili v naravnih nesrečah v letu 2023, ko je julija našo regijo zajel orkanski veter, avgusta pa celotno Slovenijo uničujoče poplave.

V kategoriji »Naj prostovoljska organizacija 2023« je priznanje prejel Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Murska Sobota in sicer za dejavnost skupine prostovoljk in prostovoljcev, ki že več desetletij brezplačno izvajajo meritve dejavnikov tveganja in informirajo glede varovanja in krepitve zdravja.

V kategoriji »Naj prostovoljski dogodek 2023« je komisija izbrala dobrodelno akcijo »Černelavci za Koroško«, v kateri so sodelovali Krajevna skupnost Černelavci in Prostovoljno gasilsko društvo Černelavci in zbirali donacije za prizadete v poplavah na Koroškem.

V kulturnem programu današnje prireditve sta nastopila Nuša Titan in Damjan Kuzma.

Avtor
Avatar photo