Ljudsko glasbena revija brez meja v Beltincih

Ljudsko glasbena revija brez meja v Beltincih

Neprofitna družba Humán Esély Zalaegerszeg in Javni zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci sta bila uspešna pri prijavi projekta na razpis za projekte manjših vrednosti Programa Interreg Slovenija-Madžarska, z naslovom Skupne ljudsko-glasbene korenine. Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska. Projekt temelji na rezultatih uspešnega projekta Folk Music Heritage, ki se je izvajal med letoma 2019 in 2021 in je poglobil povezave med ljudskimi glasbenimi skupinami, ljudskimi pevci in plesalci na obmejnem območju.

S projektom si prizadevajo okrepiti čezmejno sodelovanje na področju kulture in ohranjanju ljudske glasbe. Namen predstavitve skupnih korenin ljudske glasbene zbirke obmejnega območja je dvig in širitev kulturnega sodelovanja med mladimi glasbeniki, folklornimi skupinami in zbori.

V Beltincih se je tako v okviru projekta v petek, 24. maja 2024 odvijala celodnevna prireditev, na kateri so se predstavile ljudsko glasbene skupine, ki izvajajo pristno ljudsko glasbo Prekmurja in županije Zala. Prireditev se je pričela ob 13. uri s sprejemom gostov iz Madžarske in s podpisom sporazuma o nadaljnjem sodelovanju deležnikov. Ob 14.30 je na Osnovni šoli potekala delavnica ljudskih plesov in pesmi v izvedbi KUD Beltinci in OŠ Beltinci. Ob 19. uri pa se je na odru Kulturnega doma Beltinci odvila javna Ljudsko – glasbena revija brez meja. Predstavila se je Prekmurska banda Glasbene šole Beltinci, Etno glasbena skupina Falajček, Pevke ljudskih pesmi Irmice in Marko banda. Obiskovalci prireditve so z bučnim aplavzom pozdravili tudi goste iz Madžarske. Nastopili so Károly Horváth ml. in njegova ljudskoglasbena skupina ter Odrasli ljudski pevci vasi Csatár. Program sta povezovala Benjamin Horvat in prevajalka Jolanda Harmat Császár. Ob koncu programa so vsi nastopajoči združili moči in zapeli skupno pesem Po zelenoj trati.

Avtor
Avatar photo