Guinnessov rekord v kuhanju bograča potrjen

Guinnessov rekord v kuhanju bograča potrjen

Lanskoletno kuhanje rekordnega bograča so tudi uradno potrdili pri Guinness World Records, s čimer se je Občina Lendava vpisala v prestižno knjigo rekordov

Svetovna prestolnica bograča se tudi uradno lahko pohvali še z enim velikim dosežkom: ekipi šestih kuharjev je z 20 pomočniki v 16 urah uspelo pripraviti in skuhati doslej največjo znano količino bograča v kotlu, in sicer 1801 kilogram. S tem rekordom se je Občina Lendava potegovala za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, ki je pred kratkim rekord tudi potrdila.

Kuharska ekipa, v kateri so bili poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti, sodelavci javnega zavoda ter gasilci, je z delom pričela že dan prej, v petkovih večernih urah. Samo čebulo, ki je je bilo skupno okoli 400 kg, je bilo treba pražiti dobre tri ure. Rekordni bograč je poleg tega vseboval še 4 kg česna, 220 kg govedine, 160 kg divjačine, 300 kg svinjine in 400 kg krompirja, 22 kg začimb ter 12 l vina – seveda lendavskega. Jožef Horvat, član kuharske ekipe, je bil prepričan v uspeh: »Bil sem del kuharske ekipe, ki je bila res izvrstna. Ponosen sem na ta izid, saj smo se na današnji podvig pripravljali kar nekaj časa. Teh 16 ur kuhanja nas je medsebojno dvigalo in polnilo z energijo ter na koncu pripeljalo do želenega cilja. Rekordnega in predvsem okusnega bograča.« Po uradnem tehtanju, ki je pokazalo večjo količino kar 1801 kilogram ali dobrih 300 kilogramov več, kot je bila prvotno načrtovana. Sledilo je razdeljevanje bograča. Nanj so že nestrpno čakali obiskovalci, na katere je čakalo več kot 3500 porcij te znamenite lendavske specialitete.

Podvig v letu gastronomske regije

Župan Janez Magyar je kuharje na prizorišču vzpodbujal že od samega začetka kuhanja: »Zares sem srečen in ponosen na domačine, ki so idejo o kuhanju rekordnega bograča sprejeli z entuziazmom, in v svojem prostem času prišli in izvedli ta velik podvig. To je dokaz več, da zmoremo, če smo povezani in se združujemo – s tem se je naša občina vpisala na svetovni zemljevid, in to v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropske gastronomske regije!«

Župan je ob tem gostil tudi obisk delegacije iz Novega Sada s predsednico mestne skupščine Jeleno Milinković Radomirović. Ob tej priložnosti so v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava odprli razstavo pravoslavnih ikon, ki jo je odprla Suzana Zelenkovska, Veleposlanica Republike Severne Makedonije.

Zavod za turizem in razvoj Lendava je v nekaj več kot 10-dnevnem dogajanju znova obudil festivalsko dogajanje v Lendavi: »Festival Vinarium smo stopnjevali z Bogračfestom ter z manjšimi dogodki vse do današnjega dne s kuhanjem rekordnega bograča, ki je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo. Zahvala gre vsej ekipi, ki je sodelovala pri načrtovanju, izvedbi in je bila nepogrešljiv člen tega rekordnega bograča,« je povedala direktorica Martina Bukovec.

Sledila je priprava dokazil, kot so izjave prič, video in fotomaterial, dokazila o stehtani količini ter o poteku celotnega podviga in notarski zapisnik, ki je bil posredovan uradni komisiji Guinness World Records in ta je na podlagi predanega materiala odločala o vpisu rekorda in ga 14. februarja 2022 tudi potrdila.

Povorka v drugačni obliki

Kuhanje rekordnega bograča je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo, ki je navadno v znamenju tradicionalne povorke, ki pa tokrat ni krenila skozi mestno jedro: »Na letošnji Lendavski trgatvi se je predstavilo 18 različnih društev in krajevnih skupnosti, ki so se kar na mirujočih vozovih ob prizorišču kuhanja bograča potrudila in prikazala ljudske običaje, šege, navade, različna jesenska opravila pa tudi zabaven oris trenutne covid situacije. Tako je bilo ponovno za vsakogar nekaj,« je letošnjo povorko opisala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava.

Letošnji Festival Vinarium je tako po enoletnem premoru znova zaznamoval dogajanje v najvzhodnejšem slovenskem mestu. Eden od vrhuncev dogajanja, je poleg današnje Lendavske trgatve ter kuhanja rekordnega bograča bil tudi Bogračfest, kjer se je minulo soboto za mojstra bograča merilo nekoliko manjše število ekip, na prilagojenem prizorišču Glavne ulice. Poleg tega so festivalsko dogajanje spremljali tudi manjši dogodki, kot so etno večeri, delavnice, predstavitev občinskih in nevladnih organizacij ter večer vin Lendavskih goric.

Fotogalerija

Avtor
Avatar photo