Expano in Soboško jezero v letu 2022 z najboljšim obiskom doslej

Expano in Soboško jezero v letu 2022 z najboljšim obiskom doslej

Regijski promocijski center Expano in Soboško jezero v letu 2022 z najboljšim obiskom doslej

V štirih letih, odkar Razvojni center Murska Sobota upravlja Regijski promocijski center Expano, so deležni pozitivnih odzivov čez 76 tisoč obiskovalcev, ki so vstopili v interaktivni doživljajski park, prejeli priznanje Sejalec 2020, posebno nagrado Turistične zveze Slovenije in postali Slovenia Green Attraction.

V INTERAKTIVNI DOŽIVLJAJSKI PARK EXPANO V LETU 2022 VSTOPILO 22.780 OBISKOVALCEV

V letu 2022 je Interaktivni doživljajski park Expano obiskalo 22.780 obiskovalcev, kar je 10 % več kot v letu 2021 in 30 % več kot v letu 2019. Še vedno prevladujejo individualni gostje, vendar se število organiziranih skupin in šolskih skupin povečuje. Kot so bili vajeni v preteklih letih, so tudi lani domači obiskovalci iz celotne Slovenije predstavljali večino, t.j. 96 % obiska.

Skoraj tretjina gostov se je pripeljala iz osrednje Slovenije, četrtina iz Maribora in okolice, sledijo obiskovalci iz Celja in okolice ter Gorenjske, slednjih je okrog 10%. Tudi domačini jih radi obiščejo, okrog 6 % obiskovalcev prihaja iz pomurske regije. Tuji obiskovalci prihajajo iz najrazličnejših držav. Poleg naših sosedov jih obiščejo tudi Nemci, Poljaki, Nizozemci, kot tudi oddaljeni Avstralci, Japonci in Američani.

Regijski promocijski center Expano, ki deluje od leta 2019, je v interaktivnem doživljajskem parku sprejel že več kot 76.500 obiskovalcev. Ti obiskovalci so s pomočjo sodobnih tehnologij spoznavali Pomurje iz novih zornih kotov, se zabavali in pridobili nove informacije in dejstva o regiji in njeni ponudbi.

NA DESTINACIJI SOBOŠKO JEZERO V LETU 2022 OKROG 85.000 OBISKOVALCEV

Nova turistična destinacija z vsemi aktivnostmi pridobiva na prepoznavnosti in jo je v letu 2022 po ocenah obiskalo okrog 85.000 obiskovalcev, ki so se udeležili 35 različnih dogodkov in organiziranih srečanj ob jezeru in v Expanu. V poletnih mescih so že tretjo sezono obiskovalcem na voljo brezplačni ležalniki in senčniki. Prav tako je že tretje leto zapored na destinaciji jezera poskrbljeno za reševalno službo s prisotnostjo reševalca iz vode, kljub temu, da jezero nima statusa kopalnih voda in se obiskovalci v njem kopajo na lastno odgovornost.

DELAJO ODGOVORNO IN PRIZADEVNO. DELO JE OPAŽENO

Za delo in rezultate so poleg pohval prejeli tudi različne nagrade in priznanja, ki jih navdihujejo za nadaljnje aktivnosti na področju razvoja destinacije in novih produktov. V letu 2022 so vpeljali standarde trajnostnega okoljskega poslovanja in pridobili okoljski certifikat Zeleni ključ, kar jim je omogočilo vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma. V zeleni shemi so del družine Slovenia Green Attractions in del trajnostne zgodbe, ki jo Slovenska turistična organizacija promovira v svojih komunikacijah doma in v tujini. Trajnostno in odgovorno poslovanje bodo nadgrajevali in nadaljevali tudi v prihodnje, s čimer bodo še dodatno prispevali k okoljskemu ozaveščanju tako med zaposlenimi kot med obiskovalci.

NADGRADJUJEJO IN BOGATIJO DELOVANJE

Poslanstvo je poleg tega, da obiskovalcem od blizu in daleč približujejeo izvirnost Pomurja in edinstvenost njegovih doživetij, usmerjeno tudi v ustvarjanje turistične skupnosti ter razvoj novih in inovativnih turističnih produktov visoke kakovosti. Z aktivnostmi sledijo svojemu poslanstvu ter se povezujejo s ponudniki turističnih storitev in produktov v regiji, kjer ustvarjajo nove skupne produkte in doživetja. Vsebine v regijskem promocijskem centru so dopolnili in obogatili z novim produktom »Doživi in okusi Pomurje«, s katerim nagovarjajo k obisku vinarjev, kmetij in ostalih ponudnikov okusov regije. S produktom želijo turiste razpršiti po regiji in jim ponuditi edinstvena doživetja z vrhunskimi uporabniškimi izkušnjami.

Avtor
Avatar photo