Dödolijada 2024 v Puconcih

Dödolijada 2024 v Puconcih

Izbor urednika

Kulturno-turistično društvo Puconci je tudi to leto organiziralo tradicionalno prireditev Dödolijada, katere se je udeležilo veliko število obiskovalcev in tekmovalcev, ki so se pomerili v kuhanju DÖDOLOV in na kulinarični razstavi ZLATA KIJANCA predstavili prekmurske dobrote.

Tekmovalci so na Püconski tržnici prejeli krompir in najboljšo Püconsko moko in se podali v boj za pripravo najboljših Dödolov.

Dödolijada

  1. mesto: Okus Goričkega – Mesarija Vogrinčič-Hanžel
  2. mesto: Turistično društvo Sodražica
  3. mesto: VIGROS – Svet gastronomije 

Zlata kijanca

  1. mesto: Društvo upokojencev Šalamenci
  2. mesto: Družina Sočič
  3. mesto: Zvezda Turizem – Hotel Zvezda

Dödolijada in kulinarična razstava za Zlato kijanco je najbolj prepoznavna prireditev, ki nastaja pod okriljem KTD PUCONCI. Z izvedbo prireditve v društvu ohranjamo pristne domače jedi, značilne za Prekmurje. Prireditev nudi obiskovalcem, predvsem pa turistom, pravo doživetje, ki ponuja obilo kulinaričnih in kulturnih užitkov. Nekoč se je kuhalo v kotličku in kurilo z drvmi, zato se s to prireditvijo obujajo spomini na stare čase. Prireditev je namenjena vsem starostnim skupinam od mladih do starih, saj se lahko poleg kuhanja Dödolov preizkusite tudi v pripravi različnih prekmurskih jedi za Zlato kijanco. Prave Püconske dödole pa pripravljamo po naslednjem receptu:

SESTAVINE ZA DÖDOLE

  • 50 dag krompirja
  • 40 dag Püconske moke za Dödole
  • 0,60 litra vode
  • Sol

SESTAVINE ZA PRELIV

  • 8 dag masti
  • 1 drobno čebulo
  • 2 dcl kisle smetane
  • 1 dcl smetane za kuhanje

PRIPRAVA DÖDOLOV
Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi. Tik preden je krompir skuhan, v lonec vsujemo še ostro pšenično moko. Ko začne voda ponovno vreti na sredini lonca s kuhalnico naredimo luknjo in pustimo da počasi vre še od 15 do 30 minut. Ko je krompir kuhan, krompir z moko dobro premešamo. Mešamo tako dolgo, da dobimo čvrsto, gladko maso brez grudic.

PRIPRAVA PRELIVA
Čebulo narežemo na tanke rezine in jo na masti prepražimo da dobi lepo zlato barvo, primešamo kislo smetano, smetano za kuhanje in pustimo da prevre.

POSTREŽEMO
Dödole nastrgamo kot žličnike na krožnik in prelijemo s prelivom.

MALE SKRIVNOSTI PÜCONSKIH DÖDOLOV

  • Če skuhamo večjo količino Dödolov, jih shranimo na hladnem in jih naslednji dan lahko prepražimo in postrežemo pražene Dödole.
  • Iz hladnih Dödolov lahko oblikujemo polpete in jih popečemo in postrežemo kot samostojno jed.
  • Namesto čebule lahko narežemo tudi šalotko.

KULTURNO – TURISTIČNO DRUŠTVO PUCONCI
Puconci 80, Puconci, 9201 Puconci
Vesna MAUČEC / 031 871 355  |  vesna.maucec308@gmail.com
www.puconci.net/ktd-puconci/ktd-novice.html

Avtor
Avatar photo