31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Tobak ogroža tudi okolje

31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Tobak ogroža tudi okolje

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen škodljivim vplivom tobaka na okolje in poteka pod geslom »Tobak ogroža tudi okolje«. Tobak ne škoduje le zdravju posameznikov, ampak ogroža tudi okolje. Vpliv tobačne industrije in njihovih izdelkov na okolje je pogosto spregledan, čeprav gre za obsežen in naraščajoč problem, ki povečuje nepotrebni pritisk na že tako omejene vire in krhke ekosisteme našega planeta. Vsak posameznik lahko veliko naredi za zmanjšanje vplivov na okolje, predvsem z opustitvijo kajenja ali uporabe sorodnih izdelkov ter s podporo ukrepom nadzora nad tobakom. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa spodbujamo k opustitvi kajenja. V Sloveniji je bila pred kratkim sprejeta Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka 2022-2030, ki vključuje ukrepe nadzora nad tobakom za nadaljnje zmanjševanje razširjenosti kajenja in uporabe sorodnih izdelkov, kar bo vodilo v zmanjševanje obolevnosti in umrljivosti in tudi zmanjševanje škodljivih učinkov na okolje. V strategiji si Slovenija zastavlja tudi cilj družba brez tobaka 2040.

Celotno sporočilo na spletni strani NIJZ, kjer sta na voljo tudi tonski izjavi.

Obeležitev SDBT v Pomurju:

Uspešno se je zaključila zdravstvenovzgojna aktivnost »Goreče sporočilo 2022 » v organizaciji NIJZ OE Murska Sobota, ki je trajala 4 mesece – začela se je ob dnevu brez cigarete 31. januarja in zaključila 31. maja, na dan, ko obeležujemo Svetovni dan brez tobaka.
Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota z aktivnostjo Goreče sporočilo spodbuja posameznike, da kadilce, ki jih osebno poznajo, motivirajo k spremembi stališča do kajenja.
Namen aktivnosti je bil, da sodelujoči v aktivnosti kadilcu namenijo svojo prijazno misel in skrb zanj, ki so ga izrazili z »Gorečim sporočilom«. Otroci so lahko nagovorili svoje starše, sorojence, sorodnike, sosede, najstniki svoje vrstnike.
V aktivnosti je sodelovalo 11 osnovnih šol, 1 srednja šola, 124 učencev/dijakov, 16 mentorjev ter Dom Kuzma (8 stanovalcev z mentorico).

Povezava do prispevka na strani NIJZ .

Predstavitev vseh izdelkov učencev in dijakov, najboljših izdelkov – TOP 10:
V izložbenem oknu Galerije Murska Sobota bo od 29. maja do 15. junija predstavljen izbor izdelkov iz aktivnosti.
Razstava izdelkov je v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Avtor
Avatar photo