»PUBEC« že osmo sezono piše uspešno zgodbo o povezovanju

»PUBEC« že osmo sezono piše uspešno zgodbo o povezovanju

Salon štajerskih mladih vin Pubec – vinski dogodek bo letos v štajerski prestolnici potekal že sedmič. Sodelovanje, ki je temelj projekta, pa klene štajerske vinarje povezuje v celoto že 8 let kjer želijo vinarji z ramo ob rami s promocijo mladih vin povečati njihovo ter Štajerske kot vinorodnega okoliša, tako doma kot v tujini. Po lanskoletni uspešni menjavi lokacije bo Pubec 2022 tudi letos potekal v samem srcu mesta – na arkadah mariborskega gradu v petek, 4. novembra od 17. ure dalje. Od 27. novembra pa je 18 mladih štajerskih vin Pubec tudi uradno v prodaji.

PUBEC JE POVEZOVANJE IN PROMOCIJA

Glavni cilji projekta tudi po osmih letih ostajajo povezovanje, promocija in povečanje prodaje.

Blagovna znamka Pubec – Štajersko mlado vino je bila osnovana s ciljem predstavitve odličnih štajerskih vinarjev na slovenskem trgu skozi produkt mladega vina.

S povezovanjem le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. Skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini so ključ promocije, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, s celoletnimi marketinškimi in komunikacijskimi aktivnostmi pa se dviguje konkurenčnost in prepoznavnost štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

Vinarji, povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa mlado vino Pubec, tudi zaradi odmevnosti, pogosteje naročijo v gostinskih lokalih, kupijo v trgovinah ter umestijo med poslovna darila. Dogodek je v osmih letih projekta postal pomemben del družbenega dogajanja in povezuje Festival Stare trte ter Martinovanje v strnjeno dogajanje, posvečeno Stari trti, vinu in kulinariki.

Pomemben aspekt sodelovanja pa je tudi javno-zasebno partnerstvo z Zavodom za turizem Maribor. V javnem zavodu tovrstne iniciative podpirajo in se s svojim delovanjem tudi sami trudijo dvigniti kvaliteto vinskih prireditev, ki strmijo k edukaciji uporabnika ter mu v stičiščih, kot je Hiša Stare trte, poskušajo predstaviti in odkriti pomembnost vinarstva na Štajerskem.

Od 27. novembra je 18 mladih štajerskih vin Pubec tudi v prodaji.

KDO SO PUBECI 2022?

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinogradnike. Pubeci 2022 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jarc, Vina Jaunik, Vino Krajnc, Vino Leber, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

Leonida Gregorič, vodja laboratorijev pri KGZS Maribor, ki vsa leta bdi nad kakovostjo štajerskih mladih vin Pubec, je letos še posebej zadovoljna: »Vremenske razmere, pogoji pridelave in pogoji trgatve so vsako leto drugačni in letos so bili sploh v času dozorevanja zelo dobri. V 40 letih so bili samo dvakrat takšni pogoji, ki so omogočili trgatev že v začetku septembra. Vedno znova se veselimo novega mladega vina, novega Pubeca, ravno iz tega razloga, ker je vsako leto drugačen. To mlado vino predstavlja pričakovanje novega letnika, ki je letos z nekoliko nižjimi kislinami, visokimi ekstrakti, po barvi iskriv, sijoč, po okusu saden, piten in svež. Za letošnje leto lahko rečemo, da so vina odlična, tudi pogoji in čas za pridelovalca so bili ugodni, saj je bila trgatev hitrejša in je imel pridelovalec dovolj časa, da je pripravil mlado vino Pubec.«

Aljaž Leber in Neža Jarc, obraza “Pubeca” 2022

7. SALON ŠTAJERSKIH MLADIH VIN

S sedmim salonom obeležuje projekt Pubec osem let uspešnega povezovanja štajerskih vinarjev.

Po menjavi lokacije v letu 2021 7. Salon štajerskih mladih vin ostaja na novi, butični lokaciji pod arkadami mariborskega gradu. Vinarji, kulinarika in dobra glasba na pokušnjo vin, ki nosijo letnico 2022, vabijo med 17. in 22. uro. Vstopnico si ljubitelji vina lahko zagotovijo v Hiši Stare trte Mariboru, v TIC Maribor in na dan dogodka, v kolikor bodo še na voljo. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela sijajna vokalistka Karin Zemljič in kitarist ter pevec Mate Bro iz dua Okustični.

Borut Cvetko, organizator in pobudnik projekta Pubec, o osmi sezoni: »Osem let je doba, ki organizatorje in vinarje razveseljuje in smo zelo ponosni, saj ostajamo unikom povezovanja, ki dokazuje, da lahko združeni dosežemo več. Kar dokazuje tudi dejstvo, da vinarji, od kar poteka projekt, prodajo 40% mladega vina več.«

KAJ NAS ČAKA?

Pubeci 2022 se bodo letos predstavili na:

4. november 2022 – 7. Salon Štajerskih mladih vin, arkade mariborskega gradu, Maribor
5. november 2022 – Pubeci v Citycenter Celje
8. november 2022 – Martinovanje s Pubeci v Europarku v Mariboru
17. in 18. november 2022 – Slovenski festival vin, Cankarjev dom, Ljubljana
18. november 2022 – Pubeci v Aleji – Nakupovalno središče Šiška, Ljubljana

KAJ JE »PUBEC«?

S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu štajerski vinarji želijo doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav. Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.

KDO JE »PUBEC«?

»Pubec« – ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

Ni vsako mlado vino Pubec. Pubec je mlado vino, ki ga pridelajo štajerski vinarji, pridruženi k projektu Pubec. Pubeci se zavedajo pomena povezovanja in sodelovanja, podpirajo skupni nastop, imajo znanje in kvalitete da postavijo, Štajersko na zemljevid kot top vinsko destinacijo. Biti Pubec je več kot le biti vinar ali pridelovalec vina. Je moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in doprinesti družbi ter razvoju. Biti Pubec je zaveza k trajnostno naravnanem turizmu, k varovanju okolja in k ozaveščanju o pitju vina. Biti Pubec je ponos in veselje.

MLADO VINO »PUBEC« – KARAKTERISTIKE

Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Vsebnost nepovretega sladkorja do največ 12 gramov. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost. Mlada vina Pubec prepoznamo tudi po tem, da vrat steklenice krasi značilna obešanka z znanim rumenim metuljčkom.

Avtor
Avatar photo