Praznik prleške gibanice

Praznik prleške gibanice

Zaključek dvodnevnega praznika z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj najboljšim prleškim gibanicam. Letos rekordno število prleških gibanic.

Prleška gibanica je tradicionalna prleška jed, ki jo pozna čedalje več ljudi. Marsikdo jo z veseljem tudi peče. Najbolj pomembno je, da je prleška gibanica resnično živa, da povezuje ljudi različnih interesov in tudi generacij.

Letošnja prireditev je bila v več pogledih izjemna. Prvič letos so na državnem ocenjevanju prleških gibanic sodelovale tudi osnovne in srednje šole v svojih kategorijah. Izkazalo se je, da je prleška gibanica mlade navdušila, saj je sodelovalo kar 6 osnovnih in 6 srednjih šol. Učenci in dijaki so na ocenjevanje prinesli skupno 15 prleških gibanic! Tudi Tomaž Vozelj (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije), Elvira Štumpf (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci) in Jožef Horvat (Zdravilišče Radenci) so bili prijetno presenečeni in hkrati navdušeni, saj so morali oceniti kar 41 prleških gibanic. Več kot 27 jih ni bilo še nikoli. Tudi večje število tržnih ponudnikov potrjuje, da je prleška gibanica atraktivna v gostinstvu, da jo turisti obožujejo in jo želijo naročiti tam, kjer pečejo najboljše. Razstava prleških gibanic je bila prava paša za oči, še posebej lepi pa so bili krožniki, ki so jih naredili učenci ustvarjalnega krožka OŠ Križevci.

Po petkovem ocenjevanju je bil sobotni dan namenjen kulinaričnemu pohodu. Zanimivo je bilo poklepetati s pohodniki, ki so bili skorajda iz vseh koncev Slovenije. Ponudniki (Vinogradništvo Družina Kos, Kmetija Koroša, Manica Sušec, SKZ Ljutomer – Križevci, Kmetija Kosi, Ekološka kmetija Vila Natura, Društvo kmetic Križevci – Veržej, Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Kmetija J.A.N.A., Zeeliščarstvo Divjak, Vino Škrget, Društvo vinogradnikov Mala Nedelja, Mlin Stanjko, Art Galerija Jurak, Vinogradništvo Horn, Beeko Kmetija Paldauf, Eko domačija Ros, Grily naturae in Čebelarstvo Šalamun) na postojankah so se resnično potrudili in se pokazali v najboljši luči. Daljša postojanka je bila na dvorišču podjetja Cornus d.o.o., kjer so ponudnikom ponudili odličen bograč.

V vaškem jedru je bilo pestro. Pred razglasitvijo rezultatov se je Sašo Stare v živo pred obiskovalci učil pripravljati prleško gibanico. Kako se temu streže, so ga naučile križevske osnovnošolke.

In kakšni so rezultati državnega ocenjevanja prleških gibanic?

Kategorija OSNOVNE ŠOLE:
1. OŠ Križevci
2. OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici
3. OŠ Središče ob Dravi

Kategorija SREDNJE ŠOLE:
1. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer: Saša, Zala, Lara
2. Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci
3. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer: Lia, Petra, Julija, Lena

Kategorija LJUBITELJI PRLEŠKE GIBANICE:
1. Nika Korošak
2. Majda Markovič
3. Kafetarici Majda in Lidija

Kategorija TRŽNI PONUDNIKI:
1. Turizem na podeželju Tompa
2. Lončarstvo Žuman Saša s.p.
3. Flo cukeraj

Prvouvrščeni v posamezni kategoriji so prejeli lončeni pekač Lončarstva Žuman. Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je prleška gibanica, ki so jo pripravili na Turizmu na podeželju Tompa, saj je dosegla najvišje število točk.

Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica bo konec junija, prejeli pa jih bodo tisti, ki so prleško gibanico spekli v okroglem lončenem pekaču in zadostili strogim kriterijem kakovosti na ocenjevanju.

Dodatne informacije:
T: 041 357 520 (mag. Tjaša Kos)
E: drustvo.kelih@gmail.com

Avtor
Avatar photo