Evropski teden mobilnosti in dan brez avtomobila v Lendavi

Evropski teden mobilnosti in dan brez avtomobila v Lendavi

Evropski teden mobilnosti so v Lendavi obeležili s tradicionalnim dnevom brez avtomobila. Cesto pred mestno hišo so zasedli otroci iz vrtca in prvih razredov osnovnih šol, s kredami ustvarjali na cesti in tako pozivali k spremembam potovalnih navad.

Na stojnicah pred mestno hišo so trajnostne oblike mobilnosti predstavljali in promovirali tudi Planinsko društvo Lendava, MTB kolesarski klub Lendava, Kolesarski klub Lendava in Kolesarski center Murania, Policijska postaja Lendava pa je otrokom predstavila policijsko vozilo in opremo. Dan brez avtomobilov so z različnimi aktivnostmi obeležili tudi v DOŠ II Lendava, DOŠ Genterovci in DSŠ Lendava.

Kako je avtomobil postal sovražnik dobrega življenja? Vsak dan se na naših cestah kuhajo podnebne spremembe, prihaja do prometnih nesreč, se prižigajo rdeče luči zaradi naraščajočih številk obolelih in vrstijo neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motoriziran promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade
vir: www.tedenmobilnosti.si

Avtor
Avatar photo