CESTART 2024, Gornja Radgona

CESTART 2024, Gornja Radgona

5. Festival (ulične) kulture CestArt bo tokrat pod svojim okriljem povezal tri čezmejne kulturne prireditve in obiskal festival Re-Pannonia v Križevcih pri Ljutomeru. S tem postopno in vztrajno uresničuje svoje poslanstvo povezovanja organizatorjev, kuratorjev in ustvarjalcev s področja kulture v regiji in širše, izumlja nova umetniška prizorišča in skozi jezik sodobne umetnosti publiko prebuja, izobražuje in ozavešča.

Sam festival bo letos ustvaril tri začasna umetniška prizorišča – likovna razstava kolektiva Svetlobne gverile bo razsvetlila bivšo Carinarnico v Gornji Radgoni, skupinska razstava »Zaprem oči, preseneti me tema« in DJ Kozmonavt bosta prebudila stavbo bivše NLB v Križevcih pri Ljutomeru, v začasno galerijo se bo spremenila kavarna Del Mar v Gornji Radgoni, kjer bodo na ogled zanimivi portreti in portretno fotografiranje avtorice Mateje Muhič v živo. Obiskovalce razstave bo najprej ogrel nastop čarodeja Sebastiana, v dobrem razpoloženju pa jih bo držal odlični DJ Kozmonavt ob projekcijah izvirnih risank mlade hrvaške ilustratorke Mihe.

Literarni navdušenci bodo lahko obiskali prireditev Poezija in violina, ki bo potekala v knjižnici Gornja Radgona s predstavitvijo pesnika Branka Pintariča ob spremljavi violinistke Mirjam Meh Pintarič.

Stalnica CestArta je odlično sodelovanje z društvom Člen VII: V Pavlovi hiši bo tokrat predstavljena likovna razstava »Zaprem oči, preseneti me tema«, v atriju bodo lahko obiskovalci uživali ob nastopu uličnega gledališča Ane Monro in se razvedrili na nastopu glasbene skupine Hirsch Fisch.

Del festivalskega programa bo čezmejna prireditev Respect: Culture&Nature, ki jo bosta v sklopu Interreg projekta 2CoolTour izvedla Društvo Tenzin iz Gornje Radgone in Kulturforum iz Bad Radkersburga, ob podpori zamejskega društva Člen VII iz Potrne. V sklopu prireditve se bodo na obeh straneh meje zvrstili likovni, glasbeni in gledališki dogodki, ki želijo ljudi združiti in jih hkrati opomniti na pomen varovanja narave in okolja.

Na slovenski strani se bo 28.6. v Mladinskem centru predstavila odlična slovenska glasbena skupina Jimmy Barka Experience, na avstrijskem trgu ob glavni cerkvi (Kirchplatz) pa teden dni kasneje slovenska tolkalna senzacija The Stroj. Po koncertu bo v Mestnem parku Bad Radkersburg prižig svetlobnih inštalacij kolektiva Svetlobna gverila iz Ljubljane.

H krepitvi dobrih sosedskih odnosov bodo prispevale tri dvojezične ustvarjalne delavnice, namenjene manjšim otrokom, mladim od 11-15 leta in vsem ostalim, ki jih zanima ustvarjanje. V okviru projekta bo izšla dvojezična pobarvanka »Živali na poplavnem območju Mure« za otroke z obeh strani meje.
Festivalu se bodo priključili ulični gledališčniki Ane Monro s predstavo »Vačik pa ena načik: Zadnji ulov«, ki bo na sporedu 28. in 29.6. v atriju Pavlove hiše in pred Mladinskim centrom Gornja Radgona, naslednji njihov nastop »Ena in ena je tri«, pa bo 5.7. ob 10.h v Mestnem parku Gornja Radgona in istega dne zvečer v središču mesta Bad Radkersburg.

PROGRAM CestArt 2024

Sreda, 26.6. 2024
19:00 »Zaprem oči, preseneti me tema«, otvoritev skupinske likovne razstave, Križevci pri Ljutomeru 3A (bivša NLB)
20:00 DJ Kozmonavt (MB), glasbeni nastop, Križevci pri Ljutomeru 3A – ploščad

Četrtek, 27.6.2024
16:30 »Poezija in violina«, Branko Pintarič in Mirjam Meh Pintarič, Knjižnica Gornja Radgona
19:00 »Ljudje«, razstava fotografij + fotoshooting Mateja Muhič, Cafe del Mar ali MC GR
20:00 DJ Kozmonavt, glasbeni nastop, Cafe del Mar
21:00 Risanke – Mihe, Cafe del Mar

Petek, 28.06.2024
17:30 »Zadnji ulov«, predstava uličnega gledališča Ana Monro, Pavlova hiša/Pavelhaus Laafeld/Potrna
17:30 Razstava »Zaprem oči, preseneti me tema«, Pavlova hiša/Pavelhaus
19:00 »Hirsch Fisch«, glasbeni nastop, Pavlova hiša/Pavelhaus Laafeld/Potrna
21:00 »Jimmy Barka Experience«, glasbeni nastop, Mladinski center Gornja Radgona

Sobota, 29.06.2024
9:00 »Robotika & učinkovita raba energije«, ustvarjalna delavnica, Knjižnica Gornja Radgona
10:00 „Zadnji ulov“, predstava uličnega gledališča Ana Monro, Mladinski center Gornja Radgona
16:30 »Izdelovanje peresnic in beležk iz odpadne plastike«, ustvarjalna delavnica, Mladinski center Gornja Radgona

Nedelja, 30.06.2024
9:00 »Rastline in živali ob Muri« naravoslovna in likovna delavnica za otroke, dvojezična pobarvanka, izbrana lokacija ob Muri v okolici Bad Radkersburga

Petek, 05.07.2024
10:00 »Ena in ena je tri«, ulična gledališka predstava, mestni park Gornja Radgona
18:00 »Umetnost luči«, otvoritev razstave Svetlobnih inštalacij kolektiva Svetlobna gverila, Carinarnica Gornja Radgona
19:30 »Ena in ena je tri«, ulična gledališka predstava, mestno središče Bad Radkersburg
20:30 »The Stroj« (SLO) glasbeni nastop, Kirchplatz Bad Radkersburg
22:15 »Galaxy Clusters«, svetlobne inštalacije kolektiva Svetlobna gverila, Mestni park Bad Radkersburg

Avtor
Avatar photo