Naslovnica
Domov Koledar dogodkov Dnevi poezije in vina: Knjižnica pod zvezdami na Skritem dvorišču | Murska sobota

Organizator

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Telefon
02 530 81 10
E-pošta
info@ms.sik.si
Spletna stran
https://www.ms.sik.si/

Poleg izposoje različnega gradiva tudi brskanje po spletu in medknjižnično izposojo. Prireditve za otroke in za odrasle: ure pravljic, literarne večere, razstave, predstavitve knjig, potopisna in strokovna predavanja.

Lokacija

TIC Murska Sobota in Hranilnica prekmurskih dobrot
Turistično informacijski center Murska Sobota, Slovenska ulica 41, 9000 Murska Sobota
Spletna stran
http://www.zkts-ms.si/turizem/tic-murska-sobota
Kategorija

Datum

četrtek, 25. avgusta 2022
Dogodek je potekel!

Čas

20:00

Dnevi poezije in vina: Knjižnica pod zvezdami na Skritem dvorišču | Murska sobota

Mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina letos zopet prihaja v goste v Knjižnico pod zvezdami. Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, bo konec avgusta zavzela tudi Skrito dvorišče Murske Sobote. Z nami bodo pesniki: Tomasz Różycki (PL), letošnji častni gost festivala, Syds Wiersma (NLD) in Cvetka Bevc (SVN).

Tomasz Różycki (1970, Poljska) je poljski pesnik, prevajalec in univerzitetni predavatelj. Doslej je napisal osem pesniških zbirk, med katerimi izstopa dolga epska pesnitev Dvanajst postaj. Zanjo je prejel najprestižnejšo poljsko literarno nagrado za mlade avtorje. Tudi pozneje je bil za svoje literarno delo večkrat nagrajen in preveden v številne jezike. Uveljavil se je tudi kot prevajalec Stéphana Mallarméja in Arthurja Rimbauda.

Sodobni poljski pesnik Tomasz Różycki je med bralci in kritiki prepoznaven z relativno strogo formo poezije, ki jo je predstavil v številnih pesniških zbirkah. Ritmizirana poezija se pogosto nanaša na literarno tradicijo soneta, v svojem odnosu pa hkrati tudi na grotesko, humor in ironijo. A ne gre le za podobo in obliko preteklosti, temveč za ogledalo sedanjosti, v katerem sodobni človek potuje in sanjari o umetnosti. Tomasz Różycki je drugačen pesniški glas sodobne poezije – lirične meditacije o samotnosti, ljubezni in poeziji, ki so vpete v preteklost, tradicijo in spomin, se dopolnjujejo z aluzijami na poljsko literarno tradicijo. V slovenski izdaji se bo pesnik predstavil s svojim lastnim izborom svojega četrtstoletnega pesniškega ustvarjanja.
Syds Wiersma (1963, Nizozemska) je frizijski pesnik, prevajalec in filmski arhivist. Prvo pesniško zbirko je izdal leta 1992, po skoraj dvajsetletnem pesniškem predahu pa je v zadnjih letih izdal tri zbirke, Razcefrano krilo (Raffelwjok, 2016), Dvajset ljubezni ena saudade (Tweintich leafdes in saudade, 2017) in Dežela brez škrjanca (Lân sûnder ljurk, 2019). Še dve zbirki bosta izšli v naslednjih dveh letih. Njegov prevajalski opus vključuje tudi poezijo slovenske pesnice Kristine Kočan. Za eno od svojih pesmi je leta 2020 prejel nagrado Rely Jorritsma. Syds Wiersma dela kot vodja Frizijskega filmskega in avdio arhiva v frizijski prestolnici Leeuwarden.

Cvetka Bevc (1960, Slovenija), pesnica, pisateljica, glasbenica, scenaristka, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti ter se izpopolnjevala na University College Cork. Sodelovala je na številnih branjih doma in v tujini, prevodi izbora njenih pesmi in zgodb so izšli v več jezikih. Je avtorica radijskih iger, scenarijev za dokumentarne filme in čez tridesetih izdanih književnih del. Piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo in dramska dela. Doslej je izdala pesniške zbirke Siringa (2017), Prelet žerjavov (2004), Med ločjem (2005), Odbleski (2009), Siringa (2017) in In vendar sem (2020). V pripravi za izid sta pesniški zbirki Prelet ognjenega svinčnika in Ona, ti, jaz. Nagrade za pesništvo: nagrada Kresnice (2022) za najboljšo angažirano, ženskam posvečeno pesniško zbirko, nagrada Fanny Hausmann (2020) za najboljši pesniški ciklus, Srebrno pesniško pero (2014) na Mednarodnem pesniškem festivalu Slovanski objem v Varni (Bolgarija).
Pogovor bo vodil Benjamin Langner Von Höveling.
Glasba: Darja Švajger – glas, Jaka Pucihar – klaviature.

Darja Švajger je leta 1997 diplomirala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Univerzi v Grazu, smer solo petje – pedagogika, klasika in postala profesorica solo petja. Leta 2013 je magistrirala na AGRFT in postala magistrica govora (Pevska in govorna interpretacija). Leta 2014 so ji na Univerzi v Ljubljani, na predlog Akademije za glasbo, podelili priznanje za pomembna umetniških dela, ki je ekvivalent znanstvenemu doktoratu. Od leta 2015 kot docentka predava na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in Akademiji za glasbo.

Od leta 1992 kot solistka koncertira z različnimi glasbenimi zasedbami, tako na koncertih, različnih prireditvah kot tudi na glasbenih festivalih doma (EMA, Slovenska popevka, Melodije morja in sonca) in v tujini (Evrovizija). Občinstvo navdušuje z glasom in izredno širokim repertoarjem, ki sega vse od jazza, muzikala, popa, šansona do tanga.

Prireja in vodi vokalne delavnice ter sodeluje na različnih glasbenih seminarjih. Je članica v strokovnih glasbenih komisijah (Slovenska popevka, EMA, kot sodnica v oddaji Misija Evrovizija). Kot vokalna pedagoginja (vocal coach) sodeluje v oddaji Znan obraz ima svoj glas.

Jaka Pucihar je leta 1998 na Akademiji za glasbo Ljubljana z odliko zaključil študij Kompozicije in glasbene teorije ter leta 2002 še magisterij. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade. Od leta 1999 na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot redni profesor predava Jazz harmonijo, Aranžiranje, Improvizacijo in je ustanovitelj Katedre za jazz.

Poleg skladateljskega, aranžerskega in pedagoškega delovanja je odmevna tudi njegova aktivnost na poustvarjalnem področju: sodeluje z nekaterimi vidnejšimi umetniki, kot npr. Ireno Grafenauer, Matejem Bekavcem, Darjo Švajger, Vito Mavrič, s Simfoničnim orkestrom ter Big bandom RTV Slovenija ter številnimi drugimi. Z ženo Ilonko je soavtor priljubljene serije učbenikov Moj prijatelj klavir (slo/hr/ang).

Vabljeni na pesniško branje ob glasbi in kozarcu vina Vina Kos.

Če bo slabo vreme, bo dogodek v avli knjižnice.

X