Naslovnica
Domov Koledar dogodkov 50. Mednarodni folklorni festival Beltinci 2022

Organizator

Kulturno umetniško društvo Beltinci
Telefon
041 784 312
E-pošta
kud.beltinci@gmail.com

Kulturno umetniško društvo Beltinci je bilo ustanovljeno na pobudo sindikata prosvetnih delavcev osnovne šole Beltinci. Ustanovni občni zbor je bil 9.10.1969 ob 18.30 v prostorih kluba občanov v občinski stavbi. Prisostvovalo je 52 članov. Društvo je bilo na novo ustanovljeno po nekajletnem premoru, imelo pa je namen združiti več sekcij s področja kulture v eno društvo. Tako so v društvu bile združeni folklora, pevski zbor, knjižnica in pihalna godba. Čeprav kultura v Beltincih ni nikoli zamrla, saj so že pred drugo svetovno vojno delovale številne skupine kulturnikov gledališka, pevska, tamburaška, godba na pihala in druge, je bilo delovanje od leta 1962 do 1969 v nekoliko manj aktivnem stanju. Zato je ponovno oživitev društva prinesla nove ideje in elan. Prva predsednica KUD Beltinci je bila gospa Milica Šadl. Najbolj aktivne skozi vsa leta je bila folklorna skupina Beltinci, ki je bila ustanovljena leta 1938. Pevki zbor pod vodstvom gospoda Gustava Gonze je bil daleč naokoli prepoznaven s svojo množičnostjo in dobrimi pevci. V zboru so prepevali beltinčani od preprostih gospodinj do celotnega učiteljskega zbora, Prav tako je bila na tem zboru sprejeta odločitev, da bo skupina mladih ustanovila glasbeno skupino, ki bo igrala JAZZ (đez), in bo tudi sestavni del KUD-a. Na OŠ Beltinci je prva vodila folklorno skupino gospa Hedvika Bakan. Iz te skupine so potem prihajali mladi plesalci, ki jih je po prvem vodju g. Matiji Kavašu vodil mag. Elemir Szepesy do ustanovitve KUD-a. Delo je nadaljeval g. Boris Žalig, v OŠ pa je prevzela vodenje folklore g. Slava Žalig. Prav neumorni vodji otroških folklornih skupin na OŠ Beltinci Jelki Breznik, ki je prevzela vodenje po pokojni Slavi Žalig gre zahvala za to, da se odnos do te bogate kulturne dediščine ohranja

Lokacija

Grad Beltinci
Beltinški grad, Ravenska cesta 8, 9231 Beltinci
Spletna stran
http://www.beltinci.si/

Osrednjo znamenitost občine Beltinci predstavlja baročni dvorec v Beltincih. Beltinska graščina izvira že iz 13. stoletja, vendar je svojo baročno obliko dobila v 17. stoletju, zato je dober primer zgodnjebaročne veleposestniške graščinske stavbe. Grad ima še eno zanimivost, to so podzemni obokani rovi. En rov povezuje grad s cerkvijo, drugi krak pa naj bi peljal iz grajske stavbe v veliki grenar (grajska žitnica). Grad obdaja čudovit, baročno zasnovani park z lepimi domačimi vrstami drevja in mnogimi eksoti, ki je v preteklosti obsegal okrog 14 ha zemljišča. Na tej površini je bilo zasajenih okrog 1600 dreves, med njimi okrog 800 eksotov. Nekatere od njih še danes najdemo v parku.

Kategorija

More Info

Več informacij

Naslednji dogodek

Datum

četrtek - nedelja, 21. - 24. julij 2022
Dogodek je potekel!

50. Mednarodni folklorni festival Beltinci 2022

četrtek, 21. julij 2022 ob 19.00

Otvoritev foto razstave Janeza Eržena z naslovom “Tudi to je festival” z Vokalno skupino BeleTinke in tamburaši KUD Beltinci


petek, 22. julij 2022 ob 20.00

Večer tuje folklore:

 • Elassona, Laografiki Archeologiki Eteria Elassonas, Grčija
 • Viana do Castelo, Grupo Folclorico das Lavradeiras da Meadela, Portugalska
 • American Folk Ensemble, Orem, Utah, Združene države Amerike

sobota, 23. julij 2022

ob 16.00, Prikaz ljudskih običajev vasi občine Beltinci

ob 20.00, Etno večer z oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi:

 • Marko banda
 • Zvezdana Novaković in Grlenice
 • Miro Božič & Benjamin Barbarič
 • Gugutke
 • Ljudski pevci iz Luč
 • Duo Beročka

nedelja, 24. julij 2022

ob 15.30, Povorka vseh skupin na prireditveni prostor na čelu z domačo Plej bando

ob 16.00, Praznik slovenske folklore – srečanje odraslih folklornih skupin v sodelovanju z JSKD:

 • FS KUD Beltinci
 • FS ŽKUD Tine Rožanc Veterani
 • FS COF
 • FS Podgorci
 • Mladinska FS Mengeš
 • FS Dragatuš
 • FS ŽKUD Tine Rožanc
 • FS Sava
 

Mednarodni folklorni festival v Beltincih ima dolgoletno tradicijo. Bil je eden prvih na tleh današnje Slovenije, ledino tovrstnih prireditev pa oral tudi na območju takratne Jugoslavije. V letih od nastanka se je oblikoval v edinstveno štiridnevno prireditev, ki postreže predvsem s prvobitnostjo: Z muziko, ki ji ljudskosti ne gre oporekati, s plesom, ki še sloni na izročilu in ponudbo domačnosti, zaradi katere se obiskovalci radi vračajo v zavetje mogočnih hrastov n gradu beltinskega parka.

Vsakoletni moto festivala je PESEM IN PLES DRUŽITA NARODE. Po mnenju stroke s področja ljudskega izročila gre za enega redkih dogodkov, ki je ohranil svojo identiteto in se ni prepustil toku komercializacije. Zaradi domačnosti, toplega sprejema in številnega občinstva, festival predstavlja tudi gostujočim skupinam nepozabno doživetje. Društvo ga prireja od svoje ustanovitve leta 1969. Zrasel je iz delovanja FOLKLORNE SKUPINE, ki deluje že več kot 75 let in je leta 1985 prejela EVROPSKO NAGRADO ZA IZVIRNOST. Obenem je prejemnica MAROLTOVE PLAKETE in – na to so plesalke in plesalci posebej ponosni – Folklorno skupino KUD Beltinci je pred leti predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk odlikoval z REDOM ZA ZASLUGE.

Vsa leta festivala so obiskovalci lahko spoznavali kulturno bogastvo mnogih narodov iz več kot 30. držav sveta, vključno z vsemi pokrajinami v Sloveniji. Veseli smo tudi, da si festivalsko dogajanje vsako leto ogleda okoli 10.000 obiskovalcev, ki lahko od četrtka do nedelje uživajo v plesu, pesmi, ljudskih šegah in navadah, tudi kulinariki.

Želimo si, da bi tako tudi ostalo, zato poskušamo obiskovalcem vedno znova zagotavljati kar najbolj kakovosten in pester program.

     

 

 

X