Naslovnica
Domov Koledar dogodkov džeZZva CLEARNESS koncert

Organizator

Kvartet džeZZva
Telefon
041 605 033
E-pošta
info.dzezzva@gmail.com

Lokacija

Gledališče Park, Murska Sobota
Ulica Štefana Kovača 30, Murska Sobota
Kategorija

Naslednji dogodek

Datum

petek, 17. marca 2023
Dogodek je potekel!

Čas

19:00

džeZZva CLEARNESS koncert

Koncert ob predstavitvi četrtega albuma Clearness

“Žanrsko je album težko umestiti, ampak je bližje fusionu ali progresivnemu rocku s primesmi jazza kot pa klasičnemu jazzu ali etno-jazzu, kar je po moje tudi bistvena razlika v primerjavi s prejšnjimi albumi. Zanimiva je tudi tendenca do deviacij od klasične jazzovske strukture komadov pri nekaterih skladbah. Večinoma še sicer imajo standardno zgradbo, se pravi »tema-solo sekcija/e-rekapitulacija-koda«, ampak opazim kar nekaj eksperimentiranja pri gradnji skladb. Na primer, pri eni izmed skladb bi bolj pričakoval klasično pesemsko strukturo ABA, ampak se kvartet odloči za prosto formo AB. To je ravno ta bistvena razlika, ki zame ploščo naredi bolj neuvrščeno oziroma prosto progresivno. Je pa še ena pomembna stvar, namreč poigravanje z efekti na basu in zlasti na kitari, kjer lahko govorimo o pravi »revoluciji«. Tu res lahko začutimo raznolikost in le-ta, z raznolikostjo samih skladb, naredijo poslušalca »lačnega za več«. Škoda je, da se takšne plošče dandanes v Sloveniji ne ceni tako, kot se bi moralo, in da nimajo neke komercialne teže, saj (paradoksalno) trg sloni na slabi produkciji (preproduciranju) in imidžu izvajalca, kot pa na virtuoznosti izvajalcev in njihovi kakovosti pisanja in aranžiranja skladb«.
Jonatan Horvat

džeZZva so:
Dejan Berden, klavir in synth
Iztok Rodež, kitare in zvočne slike
Tadej Kampl, električni bas in kontrabas
Miran Celec, bobni, zvončki, offset plošče in ostali efekti

Kvartet džeZZva iz Murske Sobote je stalnica na domačih in evropskih koncertnih odrih. Njihova glasba je preplet štirih glasbenih individuumov, ki svoj glasbeni slog razvijajo skozi življenje in izkušnje ter ga združujejo v glasbeno celoto pod imenom džeZZva. Spogledujejo se tako s tradicijo ameriške jazz kulture z elementi evropske klasične glasbe kot tudi z vplivi popularne ter ljudske kulture južnega dela evropske celine. Zelo senzibilna komunikacija in muziciranje štirih uigranih glasbenikov prepriča še tako zahtevno in raznoliko množico poslušalcev. Razvijajo avtorsko moderen in zelo samosvoj umetniški pristop. Glasba kvarteta džeZZva, ki ga sestavljajo Dejan Berden (klavir in synth), Iztok Rodež (kitare in soundscape), Tadej Kampl (električni bas in kontrabas) in Miran Celec (bobni in perkusije), temelji na avtorskih skladbah članov skupine, le delno se spogledujejo s tradicionalnimi skladbami, ki jih aranžmajsko preuredijo na poseben način in jim na ta način dajo osebni pečat. Zasedba je prepoznana in cenjena tudi v tujini. Julija 2019 so nastopili na eminentnem francoskem jazz festivalu Jazz à Vienne.

Na slovensko glasbeno sceno so opazno stopili leta 2014, s prvencem džeZZva. Album je bil uvrščen med 20 najboljših slovenskih plošč po izboru glasbenih urednikov RTV Slovenija. Izdali so še posnetek koncerta iz Skritega dvorišča v Murski Soboti z naslovom Live From The Hidden Courtyard (2016) ter leta 2018 album Sintur, ki je bil uvrščen na lestvico 30 naj jazz albumov v regiji.

So prejemniki plakete 2020 za pomembe kulturne dosežke, ki jo podeljuje Mestna občina Murska Sobota.

VSTOPNICE na blagajni Gledališča Park Murska Sobota
10,00 € v predprodaji
14,00 € na dan koncerta

X