Kurentov skok naznanja začetek pustnega časa

Kurentov skok naznanja začetek pustnega časa

Kurentovanje je eden izmed najbolj zanimivih in najlepših običajev severovzhodnega dela Slovenije in velja za največji slovenski in srednjeevropski pustni karneval etnografskih mask na prostem, pogosto pa mu pravijo tudi peti letni čas. Gre za ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico in se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime.

Prva organizirana pustna povorka je bila leta 1960 na pustno soboto, pod vodstvom Hasla, skupaj z Zgodovinskim društvom Ptuj, ki so jo poimenovali Ptujsko kurentovanje, po najprepoznavnejšem pustnem liku – kurentu.

Kurenti ali koranti predstavljajo najbolj poznan in množičen etnografski tradicionalni pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice, 2. februarja, do pepelnične srede, v značilni opravi izvajajo obhode ter plesajoč z glasnim zvonjenjem in zamahi z ježevko od hiše do hiše, po vaseh in mestih, odganjajo zimo in zla, v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

V kurente se je bilo včasih dovoljeno šemiti samo odraslim fantom. saj so le moški bili fizično dovolj močni, da so zmogli napor potreben pri nošenju težke kurentije ter boja z zlom. Kurent je skupinska maska, zato se ponavadi posamezniki združijo v etnografske skupine sestavljene od 15 do 20 članov. Običajno je vodja skupine najstarejši član, kot simbol potencialnega zla, ki ga kurenti preganjajo, pa je v skupini tudi pustni lik hudiča.

Oprava za izvedbo obreda se imenuje kurentija. Obvezni deli maske so plašč iz ovčjega kožuha, okrog katerega je opasana veriga z velikimi petimi zvonci, kurentove kape – maske z rogovi, okrašene s trakovi ali puranjim in gosjimi perjem, gamaše iz volne, temni čevlji na nogah ter palica – ježevka.

Začetek pustnega časa in s tem tudi pričetek pustne prireditve Kurentovanje, naznanja tradicionalni Kurentov skok, kjer si po tradiciji, takrat kurenti, prvič nadenejo zvonce in zaplešejo ob ognju. Z glasnim zvonjenjem tako pričenjajo svoje poslanstvo odganjanja vsega slabega.

Vrhunec Kurentovanja predstavlja Mednarodna karnevalska povorka, ki poteka na pustno nedeljo, kadar ulice Ptuja preplavi množica karnevalskih mask in tradicionalnih likov. V času prireditve potekajo bogate kulturne in glasbeno-zabavne prireditve.

Princ karnevala v času trajanja festivala – do pepelnice, v imenu vseh pustnih mask in likov prevzame ključe mesta ter oblast nad mestom Ptuj.

Na pustni torek se na Ptuju in okolici delovni dan konča že opoldne, saj se tisti dan že v jutranjih urah zberejo različne pustne maske in liki ter se pripravljajo na pokop pusta, s katerim se tradicionalna enajstdnevna pustna prireditev tudi zaključi, oblast pa ponovno preide nazaj v roke mesta.

Leta 2016 je Lonely Planet Kurentovanje razglasil za sedmi najbolj zanimivi karneval na svetu, in ga postavil ob bok svetovno znanima karnevalskima mestoma Riu de Janeiru in Benetkam.

Decembra 2017 so Obhodi kurentov bili uvrščeni na UNESCOV Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, kar je pripomoglo k večji mednarodni prepoznavnosti in h krepitvi medosebnih, regionalnih in lokalnih identitet.

Obisk Kurentovanja je odlična priložnost za ogled številčnih etnografskih in karnevalskih povork, spoznavanja avtohtonih pustnih likov in mask, koncertov, plesnih zabav v maskah, razstav in drugo, ob tem pa ne smete pozabiti na odlične pustne krofe in druge kulinarične pustne dobrote.

Kurentovanje na Ptuju 11.- 21. februar 2023

www.visitptuj.eu  |  www.kurentovanje.net

Avtor
Avatar photo