Domov Koledar dogodkov 53. Festival NZG Ptuj 2022

Organizator

Radio Ptuj
Telefon
02 771 22 60
E-pošta
studio@radio-tednik.si

Lokacija

Minoritski samostan sv. Petra in Pavla
Samostan sv. Petra in Pavla, Ptuj, Minoritski trg 1, 2250 Ptuj

Čas nastanka minoritske cerkve v Ptuju ni zanesljiv. Vemo, da so prišli minoriti v Ptuj že zelo zgodaj, kmalu po smrti svojega ustanovitelja Frančiška Asiškega. Naselili so se ob že stoječi cerkvi, ki je bila mala in skromna. Prvotna cerkev je bila načrtno zidana kot samostanska, pridigarska. Prototip minoritske cerkve se je razvil v Italiji, kjer je bila zibelka minoritskega reda. Prvotna notranjost cerkve je bila skromna, prav tako zunanjščina. Stene za oltarjem in ob njem so bile poslikane z motivi Kristusa Kralja in s smrtjo sv. Frančiška Asiškega. Za baročno prenovo se je zelo zavzemal minoritski gvardijan p. Gašper Dietl. Po njegovem prizadevanju sta samostan in cerkev dobila razkošno, monumentalno obliko, ki se je v samostanu ohranila do današnjih dni. V tem času je bila cerkvi na levi strani prizidana lavretanska kapela, na desni pa lepo oblikovan glavni vhod v samostan ter v sredini s stukaturami in kipi lepo okrašena baročna fasada. Prenovitev cerkve je bila dokončana 1752. leta z novo kiparsko bogato okrašeno notranjo opremo iz delavnice zelo znanega štajerskega kiparja Jožefa Strauba. Postavljeni so bili novi oltarji s čudovito lepo izdelanimi kipi v naravni velikosti (sv. Frančiška Asiškega, sv. Antona Padovanskega, sv. Bonaventura in sv. Ludvika), nove, izredno lepe klopi in spovednice ter nove omare v zakristiji. To delo je predstavljalo v naši domovini enega izmed viškov baročnega umetnega mizarstva in kiparstva. Med bombardiranjem je bila oprema skoraj popolnoma uničena, le nekaj zelo poškodovanih kipov je ostalo. Popolnoma nepoškodovan je ostal le misijonski križ..... več na: http://www.minoriti.rkc.si/minoriti-3/provincialni-minister/samostani/

Kategorija

More Info

Več informacij

Datum

petek, 19. avgusta 2022
Dogodek je potekel!

Čas

19:30

53. Festival NZG Ptuj 2022

19. avgusta 2022 bo na Ptuju potekal najstarejši festival narodno-zabavne glasbe – 53. Festival NZG Ptuj 2022. Festival domače glasbe na Ptuju velja za najprestižnejši festival na področju narodno-zabavne glasbe. Ravno zato bo festival v neposrednem prenosu v prvi program televizije, v petek zvečer prenašala tudi nacionalna RTV Slovenija.
 
Na festivalu bo nastopilo deset ansamblov. Vsak se bo predstavil z dvema skladbama – eno iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe in s tem Ptujskega festivala ter s tekmovalno skladbo, s katero se bo potegoval za nagrade občinstva in strokovne komisije.
 
Nastopili bodo:
 • Mladi asi
 • Ansambel Andreja Bajuka
 • Lesarji
 • Razplet
 • Upanje
 • Til Čeh in Petelini
 • Dolenjskih 5
 • Murni
 • Galama
 • Firbci
Ansambli se bodo potegovali za nagrade strokovnih komisij, ki bosta izbrali:
 • najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti – ORFEJ
 • najboljši ansambel med drugimi zasedbami – ORFEJ
 • najboljše besedilo – denarna nagrada (avtor besedila)
 • najboljšo vokalno izvedbo – Korenova plaketa (pevec, pevka ali pevci)
Obiskovalci na prireditvi in radijski poslušalci izberejo:
 • najboljšo skladbo festivala
 
Radijski poslušalci bodo svoje glasove lahko oddali preko splete strani: www.ptujski-festival.si, radijsko lestvico bo moč spremljati na Radiu Ptuj, Radiu Veseljak, Radiu Rogla, Radiu Koroški val, Radiu Celje, Radiu Gorenc, Radiu Maribor, Radiu Slovenija 1 in Radiu Koper.
 
V revialnem delu bodo nastopili Mladi Dolenjci, ki so bili v preteklosti prejemniki najvišjih priznanj ptujskega festivala. Med drugim so ob Abrahamu festivala postali tudi prestižni prejemniki nagrade za najboljšo skladba 4. desetletja FNZG.
 
Vstopnice po ceni 12 evrov so že na voljo v tajništvu družbe Radio-Tednik Ptuj ter preko sistema Eventim, za 17 evrov pa lahko kupite komplet vstopnic za Festival NZG in Orfejčkovo parado, ki bosta v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, 21. avgusta. 
X